Jouluruokia

Pikkurosolli

Makea hedelmäinen salaatti, joka raikkaudessaan ja keveydessään maistunee myös raskaiden jouluruokien syöjille.
1 osa porkkanoita tai bataattia
1 osa palsternakkaa tai juuriselleriä
1 osa punajuurta
omena
(punasipulia)
appelsiini tai viinietikkaa
rusinoita
saksanpähkinöitä
vihersalaattia tai pinaattia

Raasta listan neljä ensimmäistä ruoka-ainetta. Omenan raastamiseen valitse karkea terä. Yhdistä punajuuri ja omena samaksi raasteeksi. Kostuta listan kaksi ensimmäistä raastetta appelsiinin mehulla tai mausta pienellä määrällä viinietikkaa. Punajuuri-omenaraaste sen sijaan ei tarvitse lisäkostuketta. Lisää raasteisiin rusinoita ja saksanpähkinöitä (pähkinöitä voit rikkoa hieman pienemmiksi). Asettele esim. laakean lasisen tarjoiluastian reunoille vihersalaatti tai pinaatti ja sen jälkeen raasteet astiaan omiksi ryhmikseen. Ripottele päälle vielä rusinoita, saksanpähkinöitä ja halutessasi ohuita punasipulisuikaleita.

Rosollille voit vielä tehdä kastikkeen tai kerman kuorituista manteleista ja tillistä. Jos käytät kuorellisia manteleita, kuoret irtoavat sormilla puristelemalla ja "jyystämällä" suhteellisen helposti, kun manteleita on ensin liotettu vedessä vuorokausi. Sekoita tehosekoittimessa mantelit pienen vesimäärän ja pienen tillipuntin kanssa. Käytä tillistä myös varret. Mausta suolalla ja morttelissa murskatulla ruusupippurilla tai muulla pippurilla.

Lanttulaatikko tai lanttukrakkerit

Tämä on tiivistä ruokaa, joten maistellaan kohtuullisesti. Suolan määrää voi lisätä, varsinkin jos syö tämän laatikkona. Krakkereissa suolaisuus tiivistyy, joten älä lisää suolaa. Laatikon voi syödä joko kylmänä tai sitä voi säilyttää jääkaapissa ja sen voi lämmittää ennen ateriaa kuivurissa. Sen voi tehdä myös nauriista.

8 dl lanttua soseena
5 dl cashewpähkinöitä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 tl meri-, himalajan- ym. suolaa
n. 1/3 tl muskottipähkinää

Sekoita siemeniin suola ja muskottipähkinä ja jauha ne sekä cashewpähkinät erillään tehosekoittimessa jauheeksi.

Mehuta mehulingossa lanttu ja yhdistä kuitu mehuun sekoittamalla. Jos sinulla ei ole mehulinkoa mutta tehokas tehosekoitin löytyy, voit raastaa lantun hienolla terällä ja sekoittaa sen massaksi tehosekoittimessa. Lisää vettä tarpeen mukaan sekoittimen paremmin toimimiseksi.

 

Sekoita kulhossa kaikki ainekset yhteen. Päällystä kuivurin levyt leivinpaperilla ja levitä seos niille, laatikko n. 1 cm paksuiseksi ja krakkerit n. 4 mm paksuiseksi levyksi. Kuivata laatikkoa halutunlaiseksi koostumukseksi muutaman tunnin ja krakkereita ensin muutama tunti, mikä jälkeen leikkaa krakkerilevy ruuduiksi ja käännä ruudut ylösalaisin uudestaan kuivumaan vielä muutamaksi tunniksi. Krakkerit ovat herkullisia tuorekeittoon kastettuina ja niitä kannattaa tehdä muulloinkin kuin jouluksi.

Piparit

Näistä pipareista ei tule niin makeita kuin uunipipareista, koska muuten tuloksena olisi vain maustettuja taateleita.

1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
1 dl vettä
2 dl manteleita tai mantelijauhetta
3 dl taateleita
3 tl kanelia
2/3 tl kardemummaa
ripaus neilikkaa ja inkivääriä
(kookoshiutaleita koristeeksi)

Jauha pellavansiemenet jauheeksi vahvalla tehosekoittimella tai kahvimyllyllä ja pane ne turpoamaan 1 dl:aan vettä. Voit myös käyttää kaupasta ostettavaa valmista pellavarouhetta ja pistää sen turpoamaan veteen. Jos sinulla on monitoimikone, pistä tämän jälkeen kaikki ainekset kookoshiutaleita lukuunottamatta siihen ja sekoita taikinaksi. Et kuitenkaan välttämättä tarvitse konetta, vaan voit paloitella taatelit veitsellä pitkin päin ja poikittain runsaan mm:n kokoisiksi paloiksi ja vaivata käsin muut ainekset niiden kanssa taikinaksi.

 

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. mm:n paksuiseksi levyksi ja tee piparimuotilla pipareita. Nostele piparit leivinpaperilla päällystetyille kuivurin levyille tai koko piparitaikinalevy leivinpaperilla sellaisenaan kuivurin levylle. Painele pipareiden päälle halutessasi kookoshiutaleita lumihuurteeksi. Kuivata muutama tunti. Oman makuni mukaan piparit kannattaa jättää hieman pehmeiksi. Kukaan ei myöskään ole kieltänyt syömästä piparitaikinaa...

Punaisen Sydämen Valo (kakku)

Ari Vihertuulen ohje:

Pohja:
5 dl idätettyä tattaria
2 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl hunajaa
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
2 dl vettä
1 banaani
½ dl rusinoita
6 dl vastajauhettuja pellavansiemeniä

Täyte:
1 pieni omena
1 pieni päärynä
1 dl villivadelmia tai muita punaisia marjoja

Päällinen:
1 dl cashewpähkinöitä
2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
0,75 dl vettä
ripaus jauhettua aitoa vaniljaa

Liota itäviä tattarisuurimoita yön yli ja anna niiden itää vuorokausi (tarkat idätysohjeet ERY:n sivuilla).
Jauha pellavansiemenet tehosekoittimessa jauheeksi.
Liota cashewpähkinöitä 8-12 tuntia.

Pohjan valmistus:
Laita idätetyt tattarit tehosekoittimeen yhdessä kaakaojauheen, kanelin, neilikan, muskottipähkinän, hunajan ja veden kanssa. Tehosekoita, minkä jälkeen lisää banaani ja tehosekoita uudelleen. Kaada seos kulhoon ja sekoita käsin mukaan pellavansiemenjauhetta sen verran että massa muuttuu kiinteäksi (pellavansiemenjauheen voi korvata chiasiemenjauheella tai kookoshiutaleilla). Painele massa irtopohjavuokaan, halkaisija 26 cm, tai sydänmuottiin, ja nosta myös massaa reunoiksi ja laita kuivuriin 4-6 tunniksi 35 Celsius-asteeseen tai anna vetäytyä jääkaapissa yön yli. Irrota reunukset ennen täytteen laittoa.

Täytteen valmistus:
Tee raastetusta omenasta, päärynästä ja villivadelmista seos ja laita täyte pohjalle.

Päällisen valmistus:
Sulata kookosöljy 35-42 Celcius-asteisessa vesihauteessa tai kuivurissa lasiastiassa. Laita öljy tehosekoittimeen liotettujen cashewpähkinöiden ja vaniljajauheen kanssa. Sekoita tasaiseksi ja lisää tarvittaessa vettä. Kaada seos kakkutäytteen päälle ja siirrä kakku jääkaappiin 30-45 minuutiksi, jolloin päällinen jähmettyy ja maut imeytyvät toisiinsa. Käytä koristelussa mansikoita tai muita punaisia marjoja.

Joulusuklaa

Raakasuklaan valmistamisesta saa hienon pikkujoulu- tai joulun ohjelmanumeron! Suklaa säilytetään kylmässä, sillä kookosöljyn vuoksi suklaa pehmenee huoneenlämmössä. Sen voi korvata käyttämällä pelkästään kaakaovoita, joka tosin on kookosöljyä kalliimpaa.

2 dl raakakaakaojauhetta
2 dl kaakaovoita
2 dl raakakookosöljyä
2 dl carobjauhetta
2 dl rusinoita
1½ tl kanelia
2 tl kardemummaa

Raasta kaakaovoi ja sulata se vesihauteessa: kaada kattilan pohjalle muutama sentti kuumaa vettä ja aseta sinne korkeareunainen emali- tai muu kulho. Sulata siinä kaakaovoi ja kookosöljy.

 

Lisää muut ainekset ja sekoita. Kaada massa jääpala-astiaan tai suklaamuotteihin ja jähmetytä pakastimessa 20 min tai jääkaapissa, kunnes suklaa on kiinteää.
Voit myös valmistaa suklaahedelmiä. Kasta sulaan suklaamassaan kuivattuja mangopaloja tai aprikooseja puoleenväliin ja pane kylmään jähmettymään. Kuivatun hedelmän ja raakasuklaan yhdistelmä on makuelämys.

Joulupatee / ”elävän ravinnon kinkku” (resepti #36)

4 dl auringonkukan siemeniä
2.5 dl - 3 dl cashew-pähkinöitä (voi käyttää myös manteleita)
2 dl hapankaalia
noin 200g herkkusieniä
1/2 tl timjamia
2 tl soijakastiketta
1/2 purjosipulia silputtuna

Koristeeksi: purjoa, merilevää tai persiljasilppua

 

 

Auringonkukansiemenet pestään hyvin monessa vedessä, liotetaan noin 8 tuntia, huuhdellaan taas hyvin ja siementen annetaan itää 3-5 tuntia ennen kuin ne jauhetaan tehosekoittimella.
Cashew-pähkinät huuhdellaan hyvin ja liotetaan muutaman tunnin ajan. Liotusvesi kaadetaan pois.
Cashew-pähkinät idätetyt auringonkukan siemenet, hapankaali, pilkotut herkkusienet ja timjami sekä soijakastike sekoitetaan tehosekoittimessa hienoksi. Purjosipulia lisätään massaan. Massa muotoillaan joulukinkun muotoon ja koristellaan purjosipulisilpulla ja merilevällä.
Pinnalle ripotellaan mantelijauhoa.
Piirrä pintaan ristikkokuvio ja paina viiltojen leikkauskohtaan manteli pystyyn koristeeksi. Levitä pateen ympärille hakattua persiljaa.

Glögi (resepti #149)

Glögiä voi tehdä rypälemehusta tai malvankukista aivan tavallisen glögin tapaan, kunhan et kuumenna sitä yli +40 C-asteen.
Hauduta 1/2 päivää alle +40 C-asteessa.
Glögiä voi maustaa esim. neilikalla, kanelilla, inkiväärillä.
Glögilasiin voi lisätä rusinoita ja mantelilastuja.

Porkkanalaatikko (resepti #57)

noin 2 kg biologisia porkkanoita
noin 100 g cashew-pähkinöitä
noin 2 rkl hunajaa
jauhettua muskottipähkinää

Erota porkkanoista kuitu ja mehu mehulingolla. Yhdistä ne mehukkaaksi soseeksi.
Mehulingon sijasta voit myös raastaa ne hienoksi.

 

Liota pähkinöitä pari tuntia ja jauha pähkinät ja jätä hieman koristeeksi pinnalle.
Tarvittessa pehmennä hunaja vesihauteessa tai lisää haaleaa vettö.
Yhdistä ja sekoita kaikki aineet (tarvittaessa lisää vettä), laita laatikkovuokaan tai sopivaan astiaan.
Painele laatikon pinta lusikalla tai veitsellä kohoumille ja koristele pähkinäjauheella.
Anna vetäytyä 1-2 tuntia, jotta pähkinäjauhe turpoaa. Säilyy jääkaapissa pari päivää.

Joulupiparkakut (resepti #137)

2 dl jauhettua vehnää
1 dl jauhettuja seesaminsiemeniä
1 dl jauhettuja rusinoita
1 rkl kanelia
2 rkl raakaa carobjauhetta
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
liotusvettä tarpeen mukaan

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile piparkakuiksi käsin tai piparkakkumuotilla.

Kuorrutus:
1 dl liotettuja, kuorittuja manteleita
1 tl hunajaa
1 - 2 tl vettä

Jauha kaikki ainekset keskenään hienoksi. Pursota piparkakkujen päälle. Kuivata kuivurissa tai uunissa +40 C-asteessa.
 

Lanttulaatikko (resepti #49)

2 kg lanttua
100g cashew-pähkinää (voi korvata mantelilla)
noin 2 rkl hunajaa
jauhettua muskottipähkinää

Valmistetaan kuten porkkanalaatikko.