Tavataan Oodissa 24.8. klo 12 alkaen!

Tule vaikuttamaan ERY:n toimintaan!

Yleisötilaisuudessa Oodissa 24.8. haluamme keskustella ERY:n tulevasta toiminnasta. Elävä raakaravinto ry on iso joukko ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet elävästä ravinnosta ja sen vaikutuksesta terveyteen ja ympäristön tilaan. ERY:n tehtävä on tarjota tietoa elävästä ravinnosta ja raakaravinnosta, tukea ruokavaliomuutoksessa ja pitää yllä yhteisöllisyyttä. Millaisia aktiviteetteja tarvitaan nyt? Kuka on valmis tulemaan mukaan?

ERY:n toiminnan 36 vuoden aikana on talkoovoimin järjestetty monia kursseja ja yleisötapahtumia ja kokemusta on kertynyt. Ruokavalion muutos vaatii harjoittelua ja totuttelua uusiin raaka-aineisiin ja makuihin, sekä ruoan käsittelytapoihin. Tapaamiset, jäsenlehti ja keskustelu FB:ssa tarjoavat sopivaa tukea muutoksen eri vaiheissa.

Kysymys on myös asenteista

Nykyisessä terveydenhoitojärjestelmässämme potilaita aletaan hoitaa usein vasta silloin, kun he valittavat oireista, tai kun lääkäri toteaa sairauden. Silloin vastuu terveydentilasta ikään kuin siirtyy viranomaisille.

Luennossaan Helsingissä 22.5.19 Hippocrates Health Instituutin johtaja Brian Clement korosti yksilön vastuuta omasta terveydestään. Kannat vastuun itsestäsi silloin kun syöt oikein ja liikut riittävästi. Elävä ravinto auttaa elimistöä sekä sairaudesta paranemisessa että terveyden ylläpidossa.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous päätti jo vuonna 2011 suunnata valtimosairauksien, syöpien, diabeteksen ja keuhkosairauksien kuolleisuuden vähentämisen painopisteen terveisiin elämäntapoihin. Suomen valtio allekirjoitti päätöksen.

Myös Brian Clement korosti ehkäisevän terveydenhoidon kasvavaa merkitystä. Lääkäreille, terveysalan ammattilaisille ja näiden alojen opiskelijoille tulisi korostaa elintapasairauksia ehkäisevien keinojen merkitystä ja terveysvalistuksessa painottaa ravinnon ja liikunnan merkitystä.

Elintapasairaus vaatii elintapamuutoksen

Mutta millaisen? Suomalaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden tekemät pioneeritutkimukset osoittavat, että painonhallinta ja liikunta estävät sokeritaudin, verenpainetaudin, valtimokovettumataudin, lihavuuden, muistihäiriöiden ja noin 40 muun sairauden puhkeamisen.

Painohallinta taas onnistuu kasvispainotteisella dieetillä. Kypsentäminen kuitenkin muuttaa ruoan rakennetta. Voi syntyä uusia yhdisteitä ja hapettumistuotteita, joilla on eläinkokeissa todettu olevan jopa syöpää aiheuttavia vaikutuksia. Kypsä ruoka lihottaa myös enemmän kuin kypsentämätön ravinto. Kun kasvikset kypsennetään, ruoka tiivistyy, sen energiapitoisuus nousee ja sitä tulee syötyä enemmän.

Ei ihme, että terveydestä huolehtivan seuraava askel on siirtyminen raakaravintoon ja elävään ravintoon. Haasteita silloin riittää. Ensiksi muuttuu raaka-aineiden valikoima: vihannesten, marjojen ja hedelmien lisäksi siihen tulevat idut, versot, hapanvihannekset ja monenlaiset siemenet, pähkinät ja merilevä.

Toiseksi muuttuvat ruuan valmistustavat. Kypsentämisen sijaan siemenet ja pavut liotetaan ja idätetään ja versot kasvatetaan. Idättämisestä ja versottamisesta tulee joka päivänen rutiini. Versot syödään salaateissa ja raakakeitoissa ja niistä puristetaan vihermehuja. Raakakokki käyttää tottuneesti tehosekoitinta, monitoimikonetta ja kuivuria.

Raakaravinnosta saa runsaasti ravintokuitua ja vain kohtuullisesti energiaa. Paino alkaa laskea ja energia nousta, sillä raakaravinto alentaa verenpainetta ja parantaa veren rasva-arvoja. Raakaravinnon sulattaminen voi osoittautua alussa vatsalle haasteeksi, koska raaka ruoka sisältää enemmän imeytymätöntä kuitua kuin kypsennetty. Tämän vuoksi raakapuurot, -kastikkeet ja -keitot vaativat huolellista tehosekoittamista.

Ja ihmettelyä riittää. Miten hampaat selviytyvät raakaravinnosta? Saako raakaravinnon syöjä tarpeeksi hyviä rasvoja? Mistä saa B12- ja D-vitamiinia? Riittäkö raakaravinto lapsille? Millaisia rajoitteita elimistön toimintahäiriöt asettavat uudelle ruokavaliolle?

Vastauksia saa kirjoista, somesta ja vertaistukikeskusteluista. ERY:ssä on paljon hiljaista tietoa, joka pitää saada esiin ERY:n medioiden ja erilaisten tapahtumien avulla. Niiden ylläpito ja järjestäminen on ollut ERY:n hallituksen ja aktiivien vastuulla, mutta uusien tekijöiden, vaikutuskanavien ja -keinojen löytäminen on meidän kaikkien tavoite ja etu.

Tule keskustelemaan ja vaikuttamaan ERY:n toimintaan!

Georgi Shurupov

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *