Britanniassa asia on viety pidemmälle

Siellä analysoitiin vuosittain yli 65 000:en vähintään 35-vuotiaan aikuisen terveystottumuksia vuosina 2001-2008. Seuranta-aika oli 7,5 vuotta, jona aikana 4 399 tutkittavaa kuoli. Kuolema osui vain harvoin niihin, jotka söivät päivittäin ainakin seitsemän annosta kasviksia ja hedelmiä. Tutkijat halusivatkin nostaa suosituksen seitsemään annokseen päivässä. Vähintään seitsemän vihannes- ja hedelmäannosta päivässä vähensivät tutkimuksen mukaan kuolemanvaaraa 42 prosenttia. Syöpäkuoleman vaara väheni 31 ja sydäntauti- tai aivohalvauskuoleman 25 prosenttia. Tulokset on julkaistu Britannian lääkäriseuran epidemiologian alan lehdessä ja niistä kertoi 3.4.2014 Helsingin sanomat.

Brittiläisen lääketieteen julkaisun The Lancetin (HS 5.4.2019) mukaan joka viides kuolema maailmassa kytkeytyy epäterveelliseen ruokavalioon: sokerin, suolan ja lihan liiallinen kulutus johtaa miljooniin kuolemiin joka vuosi. The Lancet julkaisi tutkimuksen, jossa verrattiin ruokavalion ja sairauksien kehitystä vuosina 1990-2017. Aineisto oli kerätty 195 maasta. Maapallon väestöstä lähes miljardi kärsii aliravitsemuksesta, kun taas lähes kaksi miljardia siitä, että syö liikaa ja vääränlaista ruokaa. Vääränlaisesta ravinnosta seuraa elintapasairauksia.

Kokemusasiantuntijoiden omat kertomukset parantumisesta ovat erittäin arvokkaita. Jos oma paranemistarina auttaa edes yhden elintapasairaan kokeilemaan elävän ravinnon tehokuuria ja paranemaan, on hyöty valtava sekä parantuneelle että yhteiskunnalle.

Kirjoita oma tarinasi ja lähetä se lehteen julkaistavaksi. Tai sovi puhelinhaastattelusta. Ota yhteys yhdistykseen ery@elavaravinto.fi, niin lehden toimitus sopii kanssasi haastattelusta.

ERY:n toimituksen jäsen Kaija Shurupov ja päätoimittaja Tiina Lappalainen