ERY:n hallituksen tiedote

ERY:n hallitus on päättänyt peruuttaa keskustelutilaisuuden ja puurotyöpajan 18.3 sekä Satu Moilaisen vetämän ruokakurssin 31.3. koronaviruksen vuoksi.

Hallitus päätti tänään etäkokouksessaan että kevätkokous pidetään Oodissa

lauantaina 25.4. 2020 klo 15-17 ryhmätila 3.

THL:n mallinnuksen mukaan merkittävin koronaviruksen leviämistapa ovat lähikontaktit ja arjen yhteisöt, eivät vain suuret yksittäiset tapahtumat. Peruutetuille tapahtumille etsitään uudet ajat.

On parempi ylireagoida, kuin ei reagoida ollenkaan. Ehdottoman tärkeä asia on pysyä kotona, jos on vähänkään sairas. THL:n projektipäällikkö Anna Katzin mukaan hyviä keinoja ovat käsien pesu, etäisyyden pito toisiin ihmisiin, etätyön tekeminen, ryhmäharrastuksista pidättäytyminen ja joukkotapahtumien peruminen.

Ulkona liikkuminen ja liikunta ovat hyviä asioita, mutta pidä etäisyyttä muihin ihmisiin. Kaupassa voi käydä tarpeen mukaan, mutta ostoskeskuksissa ei ole viisasta viettää aikaa.

Tuore Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n raportin mukaan riskiryhmään kuuluvat iäkkäät ja elintapasairauksista kärsivät ihmiset: ”Kohonneesta verenpaineesta tai sydän- ja verisuonitaudeista kärsivät, diabeetikot, kroonisia keuhkosairauksia potevat sekä syöpäsairaat”. Riskiä lisäävät tupakointi sekä jotkut verenpainelääkkeet.

Suomalaisista iso osa kuuluu johonkin riskiryhmään, ja lisäksi meillä on Euroopan nopeimmin vanheneva väestö. Koronavirus tarttuu ACE2-reseptorien kautta, joiden ilmentyminen keuhkokudoksissa lisääntyy iän myötä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan ”virus menee keuhkokudokseen ja lisääntyy siellä. Silloin se osa keuhkoista on poissa pelistä”. Koronavirus on influenssaa pahempi, koska influenssaan meillä on aikaisempaa immuniteettia ja siihen on olemassa rokote”, Nohynek sanoo.
Mikään siis ei estä epidemiaa kokonaan. Epidemia päättyy itsestään vasta kun tarpeeksi moni on sairastanut taudin ja saanut vastustuskyvyn.

Suurimmalle osalle ihmisistä sairaus tulee lievänä

Siksi Britanniassa päätettiin ei niinkään torjua kaikkia mahdollisia tartuntoja vaan kasvattaa väestön immuniteettia, eli niin sanottua laumasuojaa. Koulut ovat pysyneet auki ja isoja urheilu- ja kulttuuritilaisuuksia ei ole kehotettu perumaan.

”Näin entistä isompi määrä ihmisiä (sairastumisen jälkeen) tulisi immuuneiksi, ja voimme vähentää tartuntojen määrää samalla kuin suojelemme kaikkein heikompia”, brittihallituksen tiedeneuvonantaja Sir Patrick Vallance sanoi BBC:n radiohaastattelussa perjantaina.

Vastustuskyvyn yksi kulmakivi on suolen toiminta

Suolistossamme elää arviolta puolitoista kiloa bakteereja, jotka huolehtivat immuniteetistamme. Jotta suolistossa asustavat “hyvät” bakteerit voivat mahdollisimman hyvin, on meidän puolestaan huolehdittava niistä mahdollisimman hyvin. Jos siis haluat saada hyvän vastustuskyvyn, pidä suolisto kunnossa, sanoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

Omaa vastustuskykyä voi vahvistaa myös kotikonstein

Kannattaa käydä ERY:n kotisivulla kun etsit ohjeita miten voit tehdä suolistoystävällistä ruokaa kotona. ERY:n Facebook-ryhmästä löytyy hyviä ohjeita. Aloita päivä vaikka vihermehulla tai vehnänorasshotilla!