Yhdistyksen visio

Elävä raakaravinto ry on avoin kaikille omasta terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille.

Lähdemme siitä, että elävä raaka kasvisravinto vähentää riskiä sairastua kaikenlaisiin elintapasairauksiin, kuten sydän- suolisto- ja verisuonitauteihin sekä mielialahäiriöihin.

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara:

”Osa maailman väestöstä saa liian epäterveellistä ruokaa, ja osa saa ruokaa liian vähän. Ei riitä, että pystymme ruokkimaan kaikki maailman ihmiset, vaan ruuan täytyy pitää meidät terveenä”

Lähde: Helsingin Sanomat 17.7.2020

Elävä raakaravinto ry haluaa edistää tietoutta sekä parantavasta elävän ravinnon ohjelmasta että helposti lähestyttävästä raakaravinnosta. Molempia voidaan ja halutaan edistää saman yhdistyksen puitteissa.

Elävän ravinnon yhteiskunnalliset vaikutukset

ERY tuo toiminnassaan esille myös kuumentamattoman kasvisruuan mahdollisuudet ilmaston lämpenemisen ehkäisyssä. Elävä raakaravinto on myös eettinen ratkaisu, joka suojelee eläimiä ihmisen aiheuttamalta kärsimykseltä. ERY pyrkii vaikuttamaan päättäjiin levittämällä tietoa siitä, että elävän raakaravinnon käyttöä edistämällä voi huomattavasti vähentää yhteiskunnan maksettaviksi koituvia terveydenhoitokustannuksia.

Epäterveellisestä ruoasta kärsii ensimmäisenä suolisto

Suolistosairaus muuttaa elämää monella osa-alueella. Suolistosyöpäpotilaiden elämänlaatua kartoittavan kyselyn mukaan suolistosyövän sairastaneet ovat valmiita tekemään muutoksia ruokavalioonsa (99%) ja muihin elämäntapoihinsa (92%), jotta syöpä ei uusisi. Varsinkin ruokavalion suhteen kaivattiin enemmän tietoa kuin tukea.

Suomessa monella elintapasairauksia sairastaville on oma diagnoosin mukainen yhdistys. Lähtökohtana on usein se, että elintapasairauksia ovat kroonisia pitkäaikaissairauksia joihin ei nykytiedon mukaan ole parantavaa hoitoa eivätkä ne ole ennältäehkäistävissä.

Silloin keskustelu saman kokeneen kanssa tuo helpotusta vaikeisiin päiviin ja helpottaa oman sairauden hyväksymistä. ERY:ssä keskustelu ei rajoitu vain tiettyyn sairauteen.

Ravinnosta ja sen vaikutuksista puhutaan enemmän kuin koskaan

Ruoka-aineiden valinta ja valmistamismenetelmät ovat kuitenkin osaa kulttuuria ja identiteettiä, mikä tekee  kypsennetystä ruoasta luopuminen vaikeaksi. Siksi asioita yksinkertaistetaan ja tartutaan yksittäisiin asioihin, kuten esimerkiksi hiilihydraatteihin, proteiineihin tai johonkin muuhun tiettyyn ruoka-aineeseen. Kuitenkin ruoan vaikutusta immuunijärjestelmään pitäisi tarkastella kokonaisuutena.

Elimistön immuniteettia voi vahvistaa elävällä ruokavaliolla

Elävä ravinto hillitsee tehokkaasti reuman ja keliakian oireita. Sen avulla kakkostyypin diabetesta sairastava saattaa päästä eroon insuliinihoidosta.

Elävästä ravinnosta saa virkeän ja energisen olon

Elävästä ravinnosta yleensä saa virkeän ja energisen olon, paremmat yöunet, ketterästi juoksevat ajatukset, kauniin ihon ja vahvat hiukset sekä iloisen mielen – ja ne ovat merkkejä kehosta, joka toimii kuten sen tulisi toimia.

Voiko elävällä ravinnolla nitistää syövän?

Joidenkin tutkimusten mukaan runsas kasvisten käyttö vähentää paksusuolen ja eturauhassyövän riskiä. Elävä ravinto sisältää paljon suojaravintoaineita ja saattaa ehkäistä syövän synnyn. Sen avulla kasvain voidaan pitää pienenä ja se voi hävitä kokonaan.

ERY toimii kanavana, jossa jaetaan kokemuksia

Elävän ravinnon yhdistyksen perustamisen yhteydessä lähes 36 vuotta sitten sen perustehtäväksi määriteltiin tiedon levittäminen elävästä ravinnosta ja sen parantavasta vaikutuksesta, sekä jäsenten tukeminen elävän ravinnon elämäntavan noudattamisessa.

Sosiaalinen media on lisännyt valtavasti vertaistuen mahdollisuuksia. Oman päätöksen tueksi nyt voi hakea tietoa niiltä, jotka ovat samassa tilanteessa. Keskustelu vertaisten kanssa auttaa jaksamaan paranemisprosessin eri vaiheissa.

Elintapasairauden kurissa pitäminen edellyttää, että pysyt elävällä ravinnolla ainakin kaksi vuotta, jolloin vaikeankin sairauden oireet on saatu kuriin. Kannattaa ottaa huomioon, että suolistosairaus hidastaa paranemisen etenemistä.

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa huolehtia terveydestä

Aloita ravinnosta. Tiede on osoittanut, että ravinnon vaikutus ihmiskehoon on laajempi kuin monikaan ajattelee. Syöminen vaikuttaa paitsi fysiikkaamme, myös psyykeen, sillä ravinnolla on merkitystä myös aivojen kehitykseen ja toimintaan.

Toteuttaaksesi omat haaveesi sinun tulee huolehtia terveydestä. Hyvä terveys ja positiivinen mieli varmistavat haaveiden taloudelliset edellytykset.

Onnistuaksesi elintapamuutoksessa tarvitset tietoa, harjoittelua ja sosiaalista tukea. Helpoin tapa oppia uusia elämäntapoja on tehdä sitä samanhenkisten ihmisten kanssa.