Älä syö itseäsi sairaaksi

Mikä on matala-asteinen tulehdus? Ja mikä on Ery:n rooli terveyden edistämisessä? Tästä kertoi ravitsemusterapeutti ja ravitsemustieteilijä Marja Ruuti ERY:n 35-vuotisjuhlassa:

Oikein rakennettu ruokavalio käynnistää paranemista nopeasti

Se alkaa näkyä ja tuntua viimeistään silloin, kun aineenvaihdunnan tehostumisen johdosta keho ryhtyy hankkiutumaan eroon sinne kertyneistä kuona-aineista. Erityselinten (maksa, munuaiset, keuhkot, iho) vilkas toiminta saa aikaan erilaisia ohimeneviä tuntemuksia sekä kehossa olevien niin sanottujen piilovaivojen lyhytaikaisen esilletulon.

Keholla on kyky parantaa itse itsensä

Elävän ravinnon käyttäjien kokemukset osoittavat, että vain säännöllinen ja täysmittainen raakakasvisravinto voi tarjota entsyymejä, vitamiineja, kuitua ja hivenaineita niin paljon, että sairaudesta heikentynyt elimistö pystyy toipumaan. Elimistö tarvitsee myös elävän ravinnon puhdistavaa vaikutusta. Sairastavan ihmisen elimistö on kuitenkin heikko, ja suolistossa voi olla jo imeytymishäiriöitä. Pitkälle edenneen rappeutumissairauden tapauksessa edessä voi olla melko hidas tervehtyminen.

Ihmiskeholla on sisäänrakennettuna mekanismi, joka käynnistää parantumisprosessin, kun sille antaa mahdollisuuden. Kun Hippokrates kehitti aikoinaan terapeuttisia hoitokeinoja, hän lähti siitä, että keholla on tarvittavat työkalut itsensä parantamiseen. Ravinto olkoon sinun lääkkeesi – hän sanoi.

Ruokavalion muutosten toteutus kesken sairauden on vaativinta

Heikentyneen ihmisen ruokavalioon on sisällytettävä mahdollisimman paljon terveysvaikutteisia aineita, etenkin lehtivihreää luonnollisessa muodossa. Tehosekoitetut raakapuurot ja siemenkastikkeet ovat kaikkien helpommin sulavia. Jotta ruuansulatus voisi toimia tehokkaasti, on syytä kiinnittää huomiota myös ruoka-aineiden oikeaan yhdistelyyn.

Moderni lääketiede keskittyy geenivirheiden löytämiseen koska niiden pohjalta immunologisen järjestelmän mahdolliset toiminnalliset häiriöt voidaan ennakoida. Allergian ja astman taustalla on vahva peritty alttius. Jos lapsen molemmat vanhemmat ovat sairastuneet, lapsellakin on 50 prosentin vaara sairastua.  Myös rintasyöpään alttius on peritty: nykykäsityksen mukaan noin 30% rintasyövistä liittyy perittyyn sairastumisalttiuteen. Peritty alttius liittyy ilmeisesti myös noin kymmeneen prosenttiin eturauhassyövistä. Sairaus ei kuitenkaan periydy, vaan alttius siihen. Vaikka alttiuden olisikin perinyt, se ei automaattisesti merkitse sairastumista. Elävä raakaravinto on hyvä vakuutus sairastumista vastaan.

Elävä ravinto on Ann Wigmoren kehittämä turboversio raa’asta kasvisravinnosta. Myöhemmin Wigmore antoi elävän ravinnon ohjelmalleen nimen Living Food Life Styles’ Program.