***
Hyviä uutisia! Järjestämme marraskuussa raakaruokakurssin Helsingissä. Varaa paikkasi pian, koska niitä on rajoitetusti: ery@elavaravinto.fi
***
***
***
Kurssilaiset saavat tietoa elävästä raakaravinnosta ja käytännön kokemusta ruoan valmistamisesta. Kurssitoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen on ERY:n hallituksen vastuulla. Järjestämme kursseja raakaravintokouluttajien kanssa.
***
Lilla Sulkalan syyskuun kurssi Turussa
***
Lillan herkut:
syyskeitto (porkkana, saksanpähkinä)
***
Salsapaprikat (mango-tomaattisalsa)
***
curryrullat (kurkku, avokado)
***
lasagne (kesäkurpitsa, tomaattikastike, pähkinäjuustokastike)
***
lakuvanukas (blendattu chiavanukas)
Tervetuloa!
***
Alkuvuoden ruokakurssit
Kurssit Tampeerella raakakokki Lilla Sulkalan johdolla:
25.06.2024
***
21.03.2024
***
Raakaa Meininkiä – ruokakurssit Satu Moilasen johdolla
Nämä ruokakurssit perustuvat samanimeseen reseptikirjaan Raakaa meininkiä – Herkutellaan elävällä raakaravinnolla. Kurssit pidetään Helsingissä Keskuskirjasto Oodissa.
Satu Moilanen on toiminut Saluksen ravintoneuvojakoulutuksen opettajana vastuualueinaan terapiaruokien valmistusta sekä luontaistuotteita neuvonta- ja terapiatyössä käsittelevät kurssit.
***
***
***
Jouluruokakurssi 12.12.2023
***
Elävä raakaruokakurssi 14.11.2023
***
Kesäinen raakaruokakurssi 4.7 Oodissa
Raaka Meininkiä – raakaruokakurssit tarjoavat osallistujille uusien taitojen ja tietojen oppimista. Ruokakursseillamme viihdytään ja opitaan käsillä tehden, kaikkia aisteja käyttäen ja hyvästä seurasta nauttien:
Eivät ideat, jotka kantavat, ole sen monimutkaisempia. Toteutus on aina se vaikea asia, tottakai.
Taidot opitaan vain sitkeästi tekemällä ja kokeilemalla. Harjoittelu varmasti jatkuu kurssin jalkeenkin, ja moni asia konkretisoituu vasta siinä vaiheessa.
Kiva oppia uusia reseptejä ikätovereiden kanssa! Kasvipohjainen ruokavalio on hyvä teko itselle ja ympäristölle.
***
Satu Moilasen johdolla tehtiin erilaisia ruokia Raakaa Meininkiä -reseptikirjasesta. Kirjaa voi ostaa Yhdistyksen järjestämillä kursseilla —>
***
***
Raakaa meininkiä -kurssi maaliskuussa 2023:
***
Raakaa meininkiä -kurssi helmikuussa 2023:
***
- punajuurikeitto (vas.yläkulma)
- vihannesmureke oik.yläkulma
- Ituja musta lautanen
- mausteinen linssipata oik. keskellä vihreä
- Auringonkukansiemenkastike (lasissa)
- Inkerinkakku vas.alakulma
- Itusalaatti oik. alakulma
…
Satu Moilasen raakaruokakurssit syksyllä 2022:
***
Nämä ruoat ovat olleet erittäin suosittuja:
***
***
ERY:n hamppuilta 2.9.2020 Raw’n More -kahvilassa
Helsingin Lauttasaaressa pidetty kurssi tarjosi runsaasti uusia ideoita ja makuja.j
***
ggg
Kiitos Pia Jarlakselle, joka antoi paljon uutta tietoa hampun käytöstä elävässä raakaravinnossa!
Hampunsiemenistä on moneen
Öljyhampun toimitusketju on kotimainen, mitä ei voi sanoa monista muista siemenistä. Pohjoisessa kasvaneet hampunsiemenet ovat helpommin käsiteltävissä kuin etelässä kasvaneet kovakuoriset siemenet. Kotimaisista oljyhampunsiemenistä saa monta ravitsevaa ja maistuvaa ateriaa
Hampunsiemeniä käytetään sellaisinaan, liotettuina tai idätettyinä. Niistä tehdään myös proteiinipitoista rouhetta. Kuorittuja hampunsiemeniä lisätään salaatteihin tai käytetään krakkereiden tekoon.
jjj
jjjj
Aaamupuuro
Puuro on tehosekoitettu. Siinä on mansikkaa, pellavan- ja hampunsiemeniä ja rusinoita… Ja vettä!
jjjj
jjj
Hamppudippi
Tehosekoita kuorittuja hampunsiemeniä maistuvaksi kastikkeeksi. Käytä avokadon, kurkun, parsakaalin tai salaatin kanssa.
Aamujuoma
Liota siemenet yön yli ja huuhtele aamulla. Kaada liotusvesi pois. Tehosekoita hampunsiemenet veden kanssa. Laita juoma siivilän läpi.
Juo hampunsiemenmaito sellaisenaan tai omenamehulla ja sitruunalla maustettuna. Juomaan voi lisätä hienonnetun banaanin. Banaanin tilalla voit käyttää liotettuja taateleita.
jjjj
hhh
Hampun kasvatukseen liittyvä lupabyrokratia ja rajoitteet ovat tehneet hampusta vähäntunnetun tuotteen. Teollisesti sitä käytetään hyvin vähän, joten hampun ravintokäyttö on kiinni kotimaisten viljelijöiden ja käyttäjien innostuksesta.
***
Raakaa meininkiä -raakaruokakurssi
Helsingin keskustakirjasto Oodissa 22.10.2019
Kurssi pidettiin kirjasto Oodissa ERY:n kouluttajan Satu Moilasen johdolla. Kurssilaiset loihtivat kauniin, herkullisen ja terveellisen ateriakokonaisuuden.
jjj
***
Osallistujat kertovat:
”Todella lämmin kiitos eilisestä raakaravintokurssista, tehokas , antoisa kurssi kolmeessa tunnissa. Kaiken lisäksi pelkäsin miten ”huono”vatsani reagoi ruokaan niinkin myöhään syötynä, mutta ei mitenkään, nukuin erittäin hyvin. Kiitos!”
”Oli kyllä mahtava ja inspiroiva kurssi! Itsellä tuo elävä on jäänyt lähinnä ituihin, salaatteihin ja ”villipirtelöihin”. Pääruokia en ole tainnut tehdä kertaakaan -on vaan ollut vaikea ryhtyä tulkitsemaan reseptejä, joita kotona on ollut jostain 80-luvun alkupuolelta Ervamaan kirjan muodossa. AIka pitkä etsikkoaika!”
kkk
hhhh
Katso kurssivideo, niin pääset tunnelmaan:
***
RAAKARUOKAKURSSI Lahdessa 24.01.2019 Koiskalan kartanossa
ERY järjesti kurssin yhteistyössä Tosiruoka Nina Westerbackin ja Koiskalan kartanon kanssa. Koiskalan kartanossa pidetty kurssi oli osa ERY:n maakuntakiertuetta. Katso video:
jjjj
jjjj
Muutama kommentti kurssilta:
“Ihana miljöö ja pieni, kodikas ryhmä. Paljon kivempi kuin suurkeittiössä.”-kurssiosallistuja.
“Olet helposti lähestyttävä ihminen ja kurssista jää kiva fiiis. Sellainen fiilis, että teet työtä täydellä sydämellä”-kurssiosallistuja.
“Parasta on tehdä yhdessä ruokaa sun hyvällä opastuksella. Koko ympäristö on kaunis ja ihana. Osaat opastaa hyvin. Ihailen rauhallisuuttasi ja selkeyttäsi.”
***
Kokkailupiiri tekee raakapuuroa Suvi Tikamon johdolla 10.11.2012
Perinteissä tuorepuurossa käytetään suomalaiseen tapaan kaurahiutaleita, mutta elävän ravinnon kokki tekee hyvän puuron pellava- ja chiasiemenistä tai tattarijyvistä. Siemenet liuotetaan ennen käyttöä ja tattarihyvät voi idättää. Veteen tehosekoitettu tuorepuuro maistuu hyvältä, kun lisäät lisukkeeksi esimerkiksi, liuotettuja rusinoita ja marjoja. Katso video:
hhhh
hhhh
Raakailun ABC -kurssin Outi Rinteen johdolla 08.10.2011
Elävästä ravinnosta ponnistava ruokatrendi on synnyttänyt Suomeen paljon raakakokkailuun liittyviä kursseja. Outi Rinne kouluttaa ja kirjoittaa ravinnosta ja mielen hyvinvoinnista sekä järjestää aiheesta koulutuksia. Rinne on hyvin perehtynyt kasvis- ja raakaruokaan. Katso video:
hhhh
hhhh
Zucchininuudelit on raakailijan arkiruokaa
Outi Rinne näyttää miten sitä saa kesäkurpitsasta spiraalileikkurilla. Katso, miten kesäkurpitsasta voi tehdä nauhaa tai spagettia spiraalileikkurilla. Tämä on hauska tapa valmistaa raakapastat niin porkkanoista kuin kesäkurpitsoista.
Vihanneksista voit leikata kolmenkokoista nauhaa: ohutta, spiraalimaista tai ohuempaa tai leveää nauhaa. Näin saat värikkäitä ja koristeellisia suikaleita salaattiin! Katso video:
hhh
hhhh
Täyteläinen ja terveellinen kastike syntyy cashewpähkinöistä
Liotuksen myötä niistä saa aikaan myös silkkisen sileitä tahnoja. Outi Rinne näyttää miten. Vitamixin tehosekoittimella valmistat kaikkea mehuista keittoihin. Katso video:
hhh
hhhhh
ERY:n pikkujoulut 2.11.2011
Raakaruoka on taipuisa konsepti, joka muotoutuu taitavissa käsissä melkein miksi tahansa: keitoiksi, kastikkeiksi, mehuiksi, pastaksi, leiväksi ja täytekakuiksi. Nyt Suvi Tikamon johdolla valmistetaan jouluruoat. Katso video:
hhhh
hhhh
Elävän raakaravinnon lähikurssien historiasta
Ruoan kypsentämiseen käytettävät valmistusmenetelmät sekä raaka-aineet vaihtelevat suuresti eri puolilla maapalloa. Sen sijaan elävän ravinto on samaa ympäri maailmaa.
Ann Wigmore kehitti idättämisen ja versottamisen sekä vehnänoraan kasvattamisen ja puristamisen mehuksi. Hän korosti lehtivihreän ja vihermehujen tärkeyttä paranemisprosessissa ja otti käyttöön modernin keittiökonetekniikan, jonka avulla ruoka voitiin mehustaa, soseuttaa ja pilkkoa, mikä teki ruoansulatuksen helpoksi. Ann Wigmore piti elävän ravinnon kursseja myös Suomessa viitenä kesänä peräkkäin.
Suomessa elävää ravintoa ovat edistäneet muun muassa Monica Dahl-Partonen ja kasvisravintola Aurinkotuulen perustaja ja Elävä ravinto -kirjan kirjoittaja Elsa Erwamaa.
Ahvenenmaan elävän ravinnon instituutti opetti elävän ravinnon tekoa 1980-luvulta aina tälle vuosikymmenelle asti. Elävän ruoan tekoa voi opetella kurssikeskuksissa myös ulkomailla Ruotsissa, Puerto Rikossa tai USA:ssa.
hhhh
jjjj
***
hhhhhhhhhhhhhhhh