KURSSITOIMINTA

Kurssilaiset saavat tietoa elävästä raakaravinnosta ja käytännön kokemusta ruoan valmistamisesta.  Kurssitoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen on ERY:n hallituksen vastuulla. Järjestämme kursseja raakaravintokouluttajien kanssa.

Raakaa Meininkiä – ruokakurssit Satu Moilasen johdolla

Jouluruokakurssi 12.12.2023

***

Elävä raakaruokakurssi 14.11.2023

***

Kesäinen raakaruokakurssi 4.7 Oodissa

Raaka Meininkiä – raakaruokakurssit tarjoavat osallistujille uusien taitojen ja tietojen oppimista. Ruokakursseillamme viihdytään ja opitaan käsillä tehden, kaikkia aisteja käyttäen ja hyvästä seurasta nauttien:

Satu Moilasen johdolla tehtiin erilaisia ruokia Raakaa Meininkiä -reseptikirjasesta. Kirjaa voi ostaa Yhdistyksen järjestämillä kursseilla —>

***

Raakaa meininkiä -kurssi maaliskuussa 2023:

***

Raakaa meininkiä -kurssi helmikuussa 2023:

***

Inkerinkakku
  1. punajuurikeitto (vas.yläkulma)
  2. vihannesmureke oik.yläkulma
  3. Ituja musta lautanen
  4. mausteinen linssipata oik. keskellä vihreä
  5. Auringonkukansiemenkastike (lasissa)
  6. Inkerinkakku vas.alakulma
  7. Itusalaatti oik. alakulma

Satu Moilasen raakaruokakurssit syksyllä 2022:

***

***

ERY:n hamppuilta 2.9.2020 Raw’n More -kahvilassa

Helsingin Lauttasaaressa pidetty kurssi tarjosi runsaasti uusia ideoita ja makuja.j

***

ggg

Kiitos Pia Jarlakselle, joka antoi paljon uutta tietoa hampun käytöstä elävässä raakaravinnossa!

Öljyhampun toimitusketju on kotimainen, mitä ei voi sanoa monista muista siemenistä. Pohjoisessa kasvaneet hampunsiemenet ovat helpommin käsiteltävissä kuin etelässä kasvaneet kovakuoriset siemenet. Kotimaisista oljyhampunsiemenistä saa monta ravitsevaa ja maistuvaa ateriaa

Hampunsiemeniä käytetään sellaisinaan, liotettuina tai idätettyinä. Niistä tehdään myös proteiinipitoista rouhetta. Kuorittuja hampunsiemeniä lisätään salaatteihin tai käytetään krakkereiden tekoon.

jjj

jjjj

Puuro on tehosekoitettu. Siinä on mansikkaa, pellavan- ja hampunsiemeniä ja rusinoita… Ja vettä!

jjjj

jjj

Tehosekoita kuorittuja hampunsiemeniä maistuvaksi kastikkeeksi.  Käytä avokadon, kurkun, parsakaalin tai salaatin kanssa.

Liota siemenet yön yli ja huuhtele aamulla. Kaada liotusvesi pois. Tehosekoita hampunsiemenet  veden kanssa. Laita juoma siivilän läpi.

Juo hampunsiemenmaito sellaisenaan tai omenamehulla ja sitruunalla maustettuna. Juomaan voi lisätä hienonnetun banaanin. Banaanin tilalla voit käyttää liotettuja taateleita.

jjjj

hhh

Hampun kasvatukseen liittyvä lupabyrokratia ja rajoitteet ovat tehneet hampusta vähäntunnetun tuotteen. Teollisesti sitä käytetään hyvin vähän, joten hampun ravintokäyttö on kiinni kotimaisten viljelijöiden ja käyttäjien innostuksesta.

***

Kurssi pidettiin kirjasto Oodissa ERY:n kouluttajan Satu Moilasen johdolla. Kurssilaiset loihtivat kauniin, herkullisen ja terveellisen ateriakokonaisuuden.

jjj

Osallistujat kertovat:

”Todella lämmin kiitos eilisestä raakaravintokurssista, tehokas , antoisa kurssi kolmeessa tunnissa. Kaiken lisäksi pelkäsin miten ”huono”vatsani reagoi ruokaan niinkin myöhään syötynä, mutta ei mitenkään, nukuin erittäin hyvin. Kiitos!”

”Oli kyllä mahtava ja inspiroiva kurssi! Itsellä tuo elävä on jäänyt lähinnä ituihin, salaatteihin ja ”villipirtelöihin”. Pääruokia en ole tainnut tehdä kertaakaan -on vaan ollut vaikea ryhtyä tulkitsemaan reseptejä, joita kotona on ollut jostain 80-luvun alkupuolelta Ervamaan kirjan muodossa. AIka pitkä etsikkoaika!

kkk

hhhh

Katso kurssivideo, niin pääset tunnelmaan:

ERY järjesti kurssin yhteistyössä Tosiruoka Nina Westerbackin ja Koiskalan kartanon kanssa. Koiskalan kartanossa pidetty kurssi oli osa ERY:n maakuntakiertuetta. Katso video:

jjjj

jjjj

Muutama kommentti kurssilta:

jjjjj

Perinteissä tuorepuurossa käytetään suomalaiseen tapaan kaurahiutaleita, mutta elävän ravinnon kokki tekee hyvän puuron pellava- ja chiasiemenistä tai tattarijyvistä. Siemenet liuotetaan ennen käyttöä ja tattarihyvät voi idättää. Veteen tehosekoitettu tuorepuuro maistuu hyvältä, kun lisäät lisukkeeksi esimerkiksi, liuotettuja rusinoita ja marjoja. Katso video:

hhhh

hhhh

Elävästä ravinnosta ponnistava ruokatrendi on synnyttänyt Suomeen paljon raakakokkailuun liittyviä kursseja. Outi Rinne kouluttaa ja kirjoittaa ravinnosta ja mielen hyvinvoinnista sekä järjestää aiheesta koulutuksia. Rinne on hyvin perehtynyt kasvis- ja raakaruokaan. Katso video:

hhhh

hhhh

Outi Rinne näyttää miten sitä saa kesäkurpitsasta spiraalileikkurilla. Katso, miten kesäkurpitsasta voi tehdä nauhaa tai spagettia spiraalileikkurilla. Tämä on hauska tapa valmistaa raakapastat niin porkkanoista kuin kesäkurpitsoista.

Vihanneksista voit leikata kolmenkokoista nauhaa: ohutta, spiraalimaista tai ohuempaa tai leveää nauhaa. Näin saat värikkäitä ja koristeellisia suikaleita salaattiin! Katso video:

hhh

hhhh

Liotuksen myötä niistä saa aikaan myös silkkisen sileitä tahnoja. Outi Rinne näyttää miten. Vitamixin tehosekoittimella valmistat kaikkea mehuista keittoihin. Katso video:

hhh

hhhhh

Raakaruoka on taipuisa konsepti, joka muotoutuu taitavissa käsissä melkein miksi tahansa: keitoiksi, kastikkeiksi, mehuiksi, pastaksi, leiväksi ja täytekakuiksi. Nyt Suvi Tikamon johdolla valmistetaan jouluruoat. Katso video:

hhhh

hhhh

Ruoan kypsentämiseen käytettävät valmistusmenetelmät sekä raaka-aineet vaihtelevat suuresti eri puolilla maapalloa. Sen sijaan elävän ravinto on samaa ympäri maailmaa.

Ann Wigmore kehitti idättämisen ja versottamisen sekä vehnänoraan kasvattamisen ja puristamisen mehuksi. Hän korosti lehtivihreän ja vihermehujen tärkeyttä paranemisprosessissa ja otti käyttöön modernin keittiökonetekniikan, jonka avulla ruoka voitiin mehustaa, soseuttaa ja pilkkoa, mikä teki ruoansulatuksen helpoksi. Ann Wigmore piti elävän ravinnon kursseja myös Suomessa viitenä kesänä peräkkäin.

Suomessa elävää ravintoa ovat edistäneet muun muassa Monica Dahl-Partonen ja kasvisravintola Aurinkotuulen perustaja ja Elävä ravinto -kirjan kirjoittaja Elsa Erwamaa.  

Ahvenenmaan elävän ravinnon instituutti opetti elävän ravinnon tekoa 1980-luvulta aina tälle vuosikymmenelle asti. Elävän ruoan tekoa voi opetella kurssikeskuksissa myös ulkomailla Ruotsissa, Puerto Rikossa tai USA:ssa.

hhhh

jjjj

hhhhhhhhhhhhhhhh