Mitä elävä raakaravinto on?

Mitä elävä ravinto on?

Elävä ravinto on luonnollista, hyvin sulavaa kasvisruokaa, joka sisältää runsaasti ravinteita hyvin imeytyvässä muodossa. Aterioita ei koskaan kuumenneta. Valmistusmenetelminä voivat toimia esimerkiksi liottaminen, idätys oraiksi ja versoiksi kasvattaminen, hapattaminen, soseuttaminen tai kuivattaminen. Lisäksi elävän ravinnon ohjelmaan kuuluu paljon tuoreena puristettuja mehuja.

Miksi elävää ravintoa kannattaa kokeilla?

Mikäli tunnet olosi väsyneeksi, sairaaksi tai muuten vaan nuutuneeksi, löydät todennäköisesti uutta piristystä elävästä ravinnosta. Elävää ravintoa on käytetty menestyksekkäästi hoitokeinona eri sairauksia vastaan ja moni on onnistunut pudottamaan sen avulla painoaan.

Suomessa elävän ravinnon harrastajia on ollut jo vuosikymmeniä. Elävän Ravinnon Yhdistys perustettiin vuonna 1983 (nykyisin Elävä raakaravinto ry) jakamaan tietoa ja edistämään tutkimustoimintaa. Se on myös tärkeä kanava aiheesta kiinnostuneiden ihmisten välillä.

Näin siirryt elävään ravintoon

Lisää kasvisten määrää ruokavaliossasi!

Kasvisruokia on helppo valmistaa ja niitä on yleisesti saatavilla ravintoloissa. Vaikka kypsennetyt kasvisruuat eivät varsinaisesti olekaan elävän ravinnon oppien mukaisia, monien mielestä ne helpottavat siirtymistä kypsentämättömään kasvisruokavalioon.

Älä kypsennä, siirry salaattiin!

Korvaa kypsennettyjä aterioita erilaisilla salaateilla ja muilla kypsentämättömillä kasvisaterioilla. Mikäli tämä tuntuu vaikealta, korvaa alkusi vain osia nykyisistä aterioistasi. Päätä esimerkiksi täyttää puolet lautasesta salaatilla. Voit myös esimerkiksi asettaa tavoitteen että syöt kolmena päivänä viikossa yhden täysin kypsentämättömistä kasviksista valmistetun aterian, vaikkapa ison salaatin. Kun salaatti on koostettu elävän ravinnon oppien mukaisesti ja sisältää runsaasti ituja ja versoja, se täyttää hyvin ja jaksat pitkään.

Lisää siemeniä, kasvata versoja!

Elävän ravinnon yksi ydinajatuksista on syödä mahdollisimman tuoretta, entsyymi- ja ravinnerikasta kypsentämätöntä kasvisruokaa. Suurin osa erityisesti talvella myytävistä vihanneksista ja hedelmistä on kuitenkin poimittu kauan ennen tiskille päätymistä joten tuoreus on näennäistä.

Helpoin tapa varmistaa tuoreen ja ravinnepitoisen ruuan saaminen on itujen ja versojen kasvattaminen. Sitä on helppo harrastaa kotona melko pienessäkin tilassa, ja tuoretta ruokaa on näin saatavilla ympäri vuoden. Idut ja versot ovat ravinnepommeja, siementen ravintoainepitoisuudet lisääntyvät huikeasti idätysprosessin aikana.

Suosi luomua!

Luonnonmukaisesti tuotetun ruuan (ja muidenkin tuotteiden) valintaan on monta hyvää syytä. Luomuruokaa syömällä vältämme kehoa rasittavia torjunta- ja lisäainejäämiä joita ”tavalliseen tapaan” tuotettu ruoka saattaa sisältää. Lisäksi luonnonmukaisesti viljeltyjen vihannesten ja hedelmien maku on usein parempi. Myös luonto kiittää, kun maaperään ja vesistöihin päätyvien myrkkyjen määrä vähenee. Mitä enemmän ostamme luomua ja pyydämme sitä kauppiailtamme, sitä enemmän sitä tulee tarjolle ja viljelymäärien kasvaessa myös hinta laskee.

Opi lisää netistä, kirjoista ja kursseilta

Lue aiheesta kirjoitettuja, katso videoita ja osallistu kursseihin. Elävä ravinto on kokonaisvaltainen elämäntapaohjelma, jonka tavoitteena on hyvinvoiva ja myönteisesti ajatteleva ihminen sekä puhtaampi elinympäristö.

Älä pelästy erilaisten osittain ristiriitaistenkin oppien ja teorioiden määrää. Erityisesti netissä mielipiteitä on lähes yhtä paljon kuin kirjoittajia.

Liity Elävän raakaravinto ry:n jäseneksi ja Facebook-ryhmään

Helpoin tapa oppia uusia elämäntapoja on tehdä sitä samanhenkisten ihmisten keskuudessa. Liity siis Elävän raakaravinto ry:n jäseneksi ja osallistu ERY:n toimintaan.

Hyvä tapa löytää muita samalla seudulla asuvia jäseniä on Elävä raakaravinto ry:n Facebook-ryhmä (https://www.facebook.com/ElavanRavinnonYhdistys) jossa käydään päivittäistä keskustelua aiheeseen liittyvistä asioista.

Voit kerätä kokoon lähiseutusi jäsenet ja järjestä vaikka kokkausiltapäivä jolloin kokeilette eri reseptejä.

Voit kerätä kokoon lähiseutusi jäsenet ja järjestä vaikka kokkausiltapäivä jolloin kokeilette eri reseptejä.