Mitä elävä raakaravinto on?

Elävä ravinto ja raakaravinto on ruokaa joka sisältää entsyymeitä. Ruuan kuumennus yli 47 C-asteeseen tuhoaa ruuan entsyymit. Entsyymit alkavat hajota jo 42 C-lämpötilassa. Kuumennetusta ruuasta puuttuvat entsyymit. Elävässä ravinnossa ja raakaravinnossa on valtaisan suuret ravinnemäärät verrattuna ruokiin jotka on kuumennettu.

Mitä eroa on elävällä ravinnolla ja raakaravinnolla?

Sekä elävä ravinto että raakaravinto sisältävät entsyymeitä. Elävässä ravinnossa entsyymisisältö on vielä korkeampi. Raa’assa idättämättömässä pähkinässä entsyymit ovat ”lepotilassa”. Aktivoidaksesi entsyymit esim. manteleissa, liota niitä vedessä 24 tuntia. Kun mantelit alkavat itää, entsyymit ovat tulleet aktiiviseksi ja eläväksi. Termejä raakaravinto ja elävä ravinto käytetään yleisesti hieman sekaisin. Raakaravinto on myös vapaammin käytetty termi ja se sallii monia raaka-aineita, joita ei elävässä ravinnossa sallita (esim. öljyt).

Elävä ravinto on erityisellä tavalla valmistetusta tuorekasvisravinnosta koostuva ruokavalio, joka on hyvin sulavaa, sisältää runsaasti lehtivihreää, valmistetaan kuumentamatta, sisältää yksinkertaista ruoka-aineiden yhdistelyä.

Elävän ravinnon valmistustapoja ovat mm.: liotus, idätys, kasvatus versoiksi ja oraiksi, maitohapatus, tehosekoitus, mehustus, kuivaus. Elävä ravinto on raakaravintoa, joka sisältää runsaasti voimakkaassa kasvussa olevia, erittäin ravintoainepitoisia, ”eläviä” osia: ituja, versoja ja oraita, joita voit itse kasvattaa.

Mitä ovat entsyymit? 

Entsyymit avustavat ruuansulatusta. Esimerkiksi pepsiini on peräisin elävistä soluista ja mahdollistaa kemikaalisia muutoksia orgaanisissa aineissa katalyyttireaktioiden avulla, esimerkiksi ruuansulatuksessa.

Miksi entsyymit ovat tärkeitä?

Entsyymit ovat tärkeitä koska ne avustavat ruuansulatusta ja ruuan imeytymistä. Jos syöt ruokaa jossa on vähemmän entsyymeitä, ei kehosi saa täyttä hyötyä ruuansulatuksesta.

Eikö vatsan happamuus tuhoa entsyymeitä?

Viktorus Klvinskasilla, eräällä maailman huomattavimmalla ja kokeneimmalla entsyymiravinnon tutkijalla, on todisteita joiden mukaan vatsahapot ainoastaan deaktivoivat ruuan entsyymeitä. Entsyymit tulevat jälleen aktivoiduksi ohutsuolen emäksisessä ympäristössä. Monet ihmiset jotka syövät raakaravintoa, aistivat terveydellisen eron energiassa, ruuansulatuksen parantumisen ja yhteyden luontoon saadessaan entsyymirikasta ruokaa. Kun lopetamme kypsennettyjen proteiinien syönnin, vatsa tuottaa vähemmän vatsahappoa. Monet ihmiset jotka syövät raakaravintoa, syövät vähemmän proteiinia, ovat vapaita vatsahappo-ongelmista ja omaavat enemmän energiaa ja kevyemmän olon.

Miksi pitää syödä luomua?

Kun mehustetaan tai syödään ruokia, on tärkeää valita ainoastaan luomusti tuotettuja kasviksia. ”Perinteiset” ja ”teollisesti” tuotetut sisältävät tuholaismyrkkyjä, kasvimyrkkyjä, keinotekoisia lannoitteita ja muita kemikaaleja jotka ovat myrkyllisiä ja/tai haitallisia elimistöllesi. Luomukasvikset on kasvatettu ilman näitä haitallisia ainesosia. Ne maistuvat paremmalle ja ovat ravitsevampia.

Pitääkö kaiken raakana syötävän olla luomua

Kaiken ei tarvitse olla luomua. Suositeltavaa onkin syödä niin paljon luomua kuin mahdollista. Sen on todettu sisältävän vähemmän torjunta-aineita ja muita myrkkyjä. Lisäksi luomu on paremman makuista ja sisältää enemmän ravinteita.

Poistaako peseminen myrkyt teollisista kasviksista?

Viileällä vedellä peseminen poistaa osan pinnalla olevista myrkyistä, mutta ei niitä myrkkyjä jotka ovat imeytyneet kasvun aikana. Eniten tällaisia imeytyneitä myrkkyjä sisältävät mansikat ja paprikat. Vähiten imeytyneitä on porkkanoissa ja avokaadossa.

Onko tämä joku uusi muotivillitys tai jotain?

Ei missään nimessä. Mieti seuraavaa: kun ihminen alkoi olemassaolonsa planeetallemme, mitä vaihtoehtoja meillä oli ruuan suhteen? Mitä voitiin syödä ennen tulen, työkalujen ja eläinten tappamisen keksimistä? Alkuperäisen dieetin on täytynyt sisältää pääasiassa kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä. Mitä muita vaihtoehtoja olisi ollutkaan? Elävä ravinto on siis ollut ihmisen pääasiallisin ravinto. Ennen kuin ihminen alkoi tappaa ja syödä eläimiä, me söimme hedelmiä, lehtiä, pähkinöitä, marjoja jne.

Onko tämä joku uusi kasvissyönti-/vegaaniruokavalio?

Kyllä ja ei. Tämä on paras ja lopullisin kasvissyönti-/vegaaniruokavalio. Elävän ravinnon tulisi olla kaikkien kasvissyöjien, vegaanien ja sekasyöjien lopullinen tavoite. Hyödyt ovat erinomaiset. Kun siirryt täydelle elävälle ravinnolle, olet elävämpi ja energisempi. Terveytesi on parempi. Ajattelet kirkkaammin ja olet paremmin yhteydessä omaan kehoosi. Elävän ravinnon ruokavalio antaa siis sinulle melkoisen etumatkan verrattuna ihmisiin jotka syövät elotonta ruokaa.

Mitä eroa elävällä ravinnolla, vegaaniruokavaliolla ja kasvissyönnillä on? 

Vegaanit ja kasvissyöjät uskovat vain kasvi-pohjaiseen ruokavalioon. Elävän ravinnon ja raakaravinnon syöjät uskovat KYPSENTÄMÄTTÖMÄÄN, KEITTÄMÄTTÖMÄÄN, KÄSITTELEMÄTTÖMÄÄN ja LUOMU-pohjaiseen kasvisruokavalioon.

Kuinka paljon pitää syödä elävää ravintoa ollakseen elävän ravinnon syöjä?

Henkilö, joka syö 75 % tai enemmän elävää/raakaravintoa. Mitä enemmän, sen parempi. Optimaalisin tilanne on kun 100 % raakaravintoa/elävää ravintoa ja se tuntuu oikealta.

Mitä välineitä tarvitsen aloittaakseni?

 • Tehosekoittimen – ei välttämätön, koska tehokas pureskelu ajaa saman asian.
 • Kuivurin – ei välttämätön, koska kuivaukseen voi käyttää myös lattialämmitystä, aurinkoa ja pelkkää huoneilmaa.
 • Idätysastian – sen voi tehdä hyttysverkosta tai vastaavasta siivilästä.

Onko olemassa vain yhdentyyppistä elävää ravintoa? Onko tyylisuuntia?

Elävässä ravinnossa/raakaravinnossa on muutamia alakategorioita / suuntauksia:

 • Mehun juojat (juicearians), ihmiset jotka käyttävät pääasiallisesti tuoreita mehuja.
 • Itujen syöjät (sproutarians), ihmiset jotka syövät pääasiallisesti ituja.
 • Fruitariaanit (fruitarians), ihmiset jotka syövät pääasiallisesti vain hedelmiä.
 • 80/10/10-suuntaus, jossa vältellään rasvoja ja proteiineja. Juureksia ja rasvoja vältellään niiden väärän hiilihydraatti-rasva-proteiini-suhteen vuoksi. Tällaisessa dieetissä saatetaan ”ylisyödä” jopa 30 banaania päivässä. [1]
 • Raakaravinnossa on myös suuntauksia, joissa käytetään esim. kylmäpuristettuja öljyjä. Öljyt eivät kuitenkaan ole Ann Wigmoren/Elsa Ervamaan mukaan keholle hyväksi missään muodossa (Lähde: Elsa Ervamaa: Elävä Ravinto)
 • Jotkut kypsentävät/lämmittävät ruokansa +46 C-asteessa monta tuntia. Monet entsyymit alkavat tuhoutua kuitenkin jo matalammissa 38 – 42 C-lämpötiloissa.

Miksi joku haluaa syödä raakaravintoa tai elävää ravintoa?

On useita syitä miksi ihmiset syövät raakaravintoa tai elävää ravintoa.

 1. Terveys: Henkilöt jotka omaksuvat tämän tyyppisen ravinnon, poikkeuksessa havaitsevat kehitystä sekä fyysisessä että henkisessä tilassaan, ovat energisempiä, terveempiä, hoikentuvat, puhdistuvat ja omaavat vahvemman immuniteetin, joka vastustaa ja toipuu paremmin mistä vain sairauksista… ja lista jatkuu..
 2. Energiatehokkuus: Kun et enää kokkaa, et tuhlaa energiaa ja näin säästät ympäristöä.
 3. Kun syöt luomua, säästät maapalloa. Useimmat havaitsevat tulevansa parempaan yhteyteen oman kehonsa kanssa; monet havaitsevat henkistä kehitystä.
 4. Kun eläintuotteita ei käytetä, eläimet ovat kiitollisia.

Mistä tiedän onko joku ruoka elävää ravintoa?

Useimmat ruuat joita ei ole prosessoitu millään ravalla, ovat elävää ravintoa (kuumentamiseen saakka). Prosessoidut ruuat (purkitetut, pullotetut ja esipakatut) ovat monesti turmeltuja (muutettu alkuperäisestä tilastaan) kuumentamalla, lisäaineilla, säilöntäaineilla, väriaineilla, suolalla ja sokerilla. Yritä hankki ruokasi luonnonmukaisessa tilassa.

Mitä elävän ravinnon ihmiset juovat?

Vesi (puhdistettu vesi, lähdevesi – ei koskaan kraanavesi), tuorepuristetut mehut (omalla mehulingolla valmistettuna ja heti nautittuna), kookosvesi (nuoresta kookoksesta), ovat esimerkkejä juomista joita elävän ravinnon ihmiset juovat. Useimmat kauppojen juomat on prosessoitu (mm. soodavesi, pullotetut mehut, kahvi, alkoholi ja muut), ja ne eivät kuulu elävän ravinnon ruokavalioon.

Juovatko elävän ravinnon ihmiset teetä?

Jotkut juovat AURINKOTEETÄ, joka on hautunut auringonvalossa. Teet joissa vesi on keitetty, ei mielletä eläväksi. Monet teet joita kaupasta voi ostaa, on saatettu prosessoida yli 48 C lämpötilassa. Paras tapa on kasvattaa itse yrttinsä, kuivata ne matalassa lämpötilassa ja valmistaa auringon hauduttamana.

http://www.living-foods.com/faq.html

[1] 80/10/10-suuntauksesta