Leivät ja piirakat

Elävän ravinnon leipä (näkkäri)

Tarvikkeet
tehosekoitin (esim. Bamix-sauvasekoitin. Leipää tehdessä voi käyttää mukana tulevaa myllyä)
kuivuri tai uuni
leivinpaperia

ainesosat
1-2dl viljaa: esim. idätettyä vehnää, tattaria tai quinoaa
Puolikas kesäkurpitsa tai 2-4 porkkanaa, raastettuna (jottei tehosekoitin mene rikki)
jos haluat voit laittaa myös:
Liotettuja pähkinöitä (mieluiten manteleita)
Aurinkokuivattua tomaattia
Hampunsiemenrouhetta

 

Hienonna ainekset tehosekoittimessa ja sekoita ne keskenään taikinaksi. Lisää vettä mikäli taikina on niin tahmaista, ettei se liiku sekoittimessa. Voit myös aloittaa soseuttamalla kesäkurpitsan, joka on hyvin vetinen, ja lisätä sosetta sitten sekoittimeen tämän jumittuessa. Levitä valmis taikina leivinpaperille ja laita kuivuriin tai kuivaa uunissa (itselläni kiertoilma 50°C tai pelkkä lämmitys 35°C, uunin luukku auki tai raollaan). Käännä näkkärilevy mikäli se on päältä kuiva ja alta märkä.

Kuivuessaan leipään saattaa tulla lohkeamia. Jos niitä tulee häiritsevän paljon, taikina on ollut liian kosteaa (esim. liikaa kasviksia suhteessa viljan ja siementen määrään) tai se on levitetty liian ohueksi levyksi.

(Marie Discrete)

Pellavansiemenkorput

Laita ensin pellavansiemeniä astiaan noin  0.5 l -  1 l .
Lisää vettä päälle niin paljon että pellavansiemenet peittyvät ja vähän ylikin.
Siemenet turpoavat aika reilusti joten vettä voi lisätä ajan mittaan.
Auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemeniä voi myös liotella samaan aikaan jos haluaa vaihtelua.
Pidetään 1-2 päivää huoneenlämmössä niin että pellavansiemenlimaa alkaa muodostua.
Kaadetaan siemenet ja muodostunut lima tehosekoittimeen noin 1/3 osaa tehosekoittimen tilavuudesta.

lisätään vaikka seuraavia raaka-aineita tai oman mielen mukaan mikä tuntuu sopivalta:
1-2 tomaattia
1/4-1/2 paprikaa
kurkkua viipale
oregaanoa (tuoretta) silputtuna
(selleriä)
chiliä maun mukaan
punaista sipulia
valkosipulin kynsiä maun mukaan

Jauhetaan massa tehosekoittimessa tasaiseksi puuroksi. Tehosekoitinta ei kannata täyttää ihan täyteen koska massa on aika sitkeää pyöriteltävää ja
voipi pian tulla palaneen käryä.

Levitetään massa kuivurin levylle leivinpaperin päälle ja laitetaan kuivuriin.

Sienipiirakka

Pohja:

3 dl 3 vrk idätettyä spelttiä
150 - 200 g mantelia
1 tl merileväjauhetta
(meri suolaa)
vettä

Jauha mantelit sellaisenaan jauheeksi tehosekoittimessa ja laita erilliseen astiaan. Sekoita idut tehosekoittimessa massaksi niin vähällä vedellä kuin mahdollista. Kaada kippoo massa ja sekoita jauhettu manteli ja loput aineet sekaan. Muotoile pohja käyttäen apuna irtopohjavuoan kehystä. Nosta taikina reunoille, jonka jälkeen voi laittaa täytteen.

Täyte:

150 g sieniä (herkkusieni, suppilovahvero yms sellaisenaan syötäviä sieniä))
150 g Rucolaa tai vastaavaa
100 g auringonkukansiemenen kastike
1 valkosipulinkynsi
1 tuore chili tai maun mukaan
(merisuolaa)

 

Pilko sienet ja 1/4 chili pieniksi paloiksi ja 70 g rucolaa silpuksi. Levitä edellä olevat aineet pohjalle. Tee kastike seuraavasti: jauha siemenet hienoksi, lisää vettä sen verran, että se on juuri ja juuri pyörivää, lisää sinne loput chilistä, valkosipulinkynsi, (suola) ja 60 g rucolaa, lisää vettä tarvittaessa. Kaada sienten ja muiden päälle.

Koristeeksi loput rucolasta päälle ja lisäksi voi käyttää hapankaalia koristeena.

Lisäksi voidaan tarjota sinimailasen ituja ja linssin ituja.

(Raw vegan 34)