Minun tarinani

Elävän ravinnon ystävä -lehti on koko olemassaolonsa ajan julkaissut paranemiskertomuksia, viime vuosina ”Minun tarinani” -palstalla. Elävän ravinnon elämäntapaan siirrytään usein sairaudesta paranemiseksi, myös vakavasta sairaudesta.

Siirtyminen elävään ravintoon tuo mukanaan usein voimakkaita fyysisiä muutoksia. Ne liittyvät elimistön puhdistumiseen ja alkuvaiheessa saattavat olla rajujakin. Puhdistumisoireet menevät ohi ja ne pitää vain kestää, jotta paraneminen voisi alkaa. Elämäntavan muutos aiheuttaa myös henkisiä muutoksia.

Pyrimme keräämään kokemustarinoita elävän raakaravinnon vaikutuksista ja sen avulla paranemisesta auttaaksemme muita. Kokemusasiantuntijoiden tietoa kaipaavat kaikki, jotka aloittavat kamppailun sairautta vastaan elävän ravinnon avulla.

Elintapasairauksiin voi ja pitää vaikuttaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei puhu verkkosivuillaan elintapasairauksista, vaan kansantaudeista. Kansantauti kuulostaa kuitenkin joltain pysyvältä kansan ominaisuudelta, johon ei voi vaikuttaa, vähän kuin kansanluonne.

Kun puhutaan elintapasairauksista, ensimmäinen ajatus on, että niihin voi ja pitää vaikuttaa. Tehokas vaikutuskeino on ravinto, elävä ravinto varmasti yksi tehokkaimmista ja nopeimmin vaikuttavista keinoista.

Elävän ravinnon ohjelmassa kaikki ravinto on raakaa ja suuri osa myös elävää, eli otettu lautaselle tai tehosekoittimeen kasvuvaiheessa ituina tai vasta leikattuina versoina.

Suomi sai uudet viralliset ravitsemussuositukset vuonna 2014. Niissä kehotetaan syömään kasviksia ja hedelmiä viisi kertaa päivässä, 5-6 annosta. Puolet pitäisi olla vihanneksia ja juureksia, puolet hedelmiä ja marjoja. Myös se mainitaan, että osa tulisi syödä raakana.

Britanniassa asia on viety vielä pidemmälle –>

Ann Wigmore kehitti elävän ravinnon ohjelman erityisesti vakavasti sairastuneille. Heille ohje 5-6 annosta kasviksia ja hedelmiä päivässä, josta osa raakana, ei riitä.

Hippocrates Health Institute neuvoo vakavasti sairastaneita asiakkaitaan, etenkin syöpäpotilaita, pysymään 100 % elävän ravinnon kuurilla kaksi vuotta paranemisesta.

Meidän on yhdessä kerättävä kokemustarinoita elävän raakaravinnon vaikutuksista ja sen avulla paranemisesta auttaaksemme muita. Tätä tietoa ei lääketieteellä juuri ole. Kokemusasiantuntijoiden tietoa kaipaavat kaikki, jotka aloittavat kamppailun sairautta vastaan elävän ravinnon avulla.

Muun muassa HUS kouluttaa kokemusasiantuntijoita suunnittelemaan ja kehittämään palveluita tai auttamaan potilaita, omaisia ja sairaalan henkilökuntaa. Pääsy kokemusasiantuntijakoulutukseen edellyttää omakohtaista kokemusta sairaudesta tai sairastavan läheisenä tai omaisena elämisestä.

Elävän ravinnon kokemusasiantuntijoita tarvitaan

Elintapasairauksia vastaan kamppaillessa tarvitaan myös elävän ravinnon kokemusasiantuntijoita. Tutkimustieto auttaa tekemään ravintomuutoksia koskevia päätöksiä. Päätöksentekoa ja muutoksen toteuttamista helpottaa huomattavasti, jos tarjolla on myös kokemustietoa.

Elävän raakaravinnon syöjillä on tietoa muutoksen hallinnasta

Sitä on meillä kaikilla, aivan aloittelijasta lähtien. Kun aloittaa elävän raakaruoan syömisen, joutuu heti hankkimaan paljon tietoa. Pelkän lisukesalaatin syömisellä ei pärjää. Aloittelija käy yleensä elävän ravinnon kurssin tai hankkii ja lukee kirjallisuutta. Hän onkin monesti paras asiantuntija, kun kysytään tarkkoja tietoja raakaravinnosta.

Kokemusasiantuntija hänestä kehittyy suhteellisen nopeasti. Jo vuoden kokemus elävän raakaravinnon käytöstä tekee kokemusasiantuntijan.

Joka vuosi kokemusta karttuu ja useamman vuoden elävää raakaravintoa syönyt osaa jo kertoa ravintomuutoksen pitkäaikaisvaikutuksista ja ohjata elämäntavan rutiinien luomisessa. Erityisen arvokkaaksi kokemusasiantuntijan tiedon tekee se, että usein hän on parantunut elävän ravinnon avulla jostain elintapasairaudesta, jopa useammasta.

Voit lukea Minun tarinani näköisversiona julkaistuista lehdistä:

Minun tarinani_ Tiina Priia_ERYlehti_ 4_2011  (pdf, 114 kB)
Minun-tarinani_Suvi-Tikamo_ERYlehti_01_2012 (pdf, 269 kB) päivitetty 3.6.2015
Minun tarinani_Tara Langen_ERYlehti_02_2014  (pdf ,793 kB)
Minun tarinani_Anja Jacobson_ERYlehti_03_2014  (pdf, 168 kB)
Minun tarinani_Tuula Paunula_ERYlehti_04_2014  (pdf, 121 kB)
Minun tarinani_Stina Valli_ERYlehti_01_2015  (pdf, 908 kB)

Oman itsen onnistumista jossakin ei ole tapana kulttuurissamme korostaa

Usein me vähättelemme omaa onnistumistamme ravintomuutoksen toteuttamisessa. Vaiva, joka on parantunut, ei muutaman vuoden kuluttua enää tunnukaan vaivalta, jos sitä ylipäätään terveenä enää muistaa.

Vakavasta sairaudesta parantunut voi ajatella, että tarina ei ole uskottava, koska virallista diagnoosia paranemisesta ei ole. Kun yhdistys aloitteli toimintaansa runsas 30 vuotta sitten, kokeneimmat yhdistyksen jäsenet jopa varoittelivat, että ei saa sanoa parantuneensa sairaudesta, koska asiaa ei ole lääkäri todennut.

Paraneminen on tietysti aina suhteellista, myös lääketieteen keinoin paraneminen. Lääketieteen keinoin parantunut syöpä saattaa uusia, samoin muut sairaudet. Myös elävän ravinnon avulla terveytensä palauttanut voi sen menettää, jos siirtyy kovin kauas elävän ravinnon tieltä. Kukaan ei voi tietää tarkkaan kuinka pitkään elävän ravinnon ohjelmaa pitää noudattaa tiukasti.

Useimmat meistä elävän ravinnon avulla parantuneista ovat muuttaneet ruokavaliotaan väljemmäksi, kun aloittamisesta on kulunut muutama vuosi. Useimmat meistä, myös vakavasti sairaat, ovat paranemisvaiheessakin poikenneet ajoittain ruokavalion tiukasta noudattamisesta. Se ei kaada ruokavalion myönteisiä vaikutuksia, mutta saattaa hidastaa niitä.  

Kokemusasiantuntijat voinevat kaikki kertoa, että paranemisen jälkeen on riittänyt, että syö elävää raakaravintoa noin 80 % ruoasta. Missään tapauksessa poikkeamiset eivät ole syy olla kirjoittamatta omaa tarinaa. Päinvastoin: poikkeamisen vaikutuskin on tärkeää tietoa. Kirjoittakaa myös tästä omia kertomuksianne.

Kerätään yhdessä paljon lisää Minun tarinani -kertomuksia

Kokemusasiantuntijoiden omat kertomukset parantumisesta ovat erittäin arvokkaita. Jos oma paranemistarina auttaa edes yhden elintapasairaan kokeilemaan elävän ravinnon tehokuuria ja paranemaan, on hyöty valtava sekä parantuneelle että yhteiskunnalle.

Kirjoita oma tarinasi ja lähetä se lehteen julkaistavaksi

Voit myös sopia puhelinhaastattelusta, jos kirjoittaminen tuntuu vaikealta.

Ota yhteys yhdistykseen ery@elavaravinto.fi,

tai yhteydenottolomakkeella.

niin lehden toimitus sopii kanssasi haastattelusta. Minun tarinani -kertomuksesi julkaistaan Elävän ravinnon ystävä -lehdessä. Elävän ravinnon ystävä-lehti on yhdistyksen jäsenlehti ja se on yksi jäseneduistamme.

Ollaan yhteydessä!

Kaija Shurupov

ERY:n lehden toimittaja