Mauri Hartosen tarina

Mauri Hartonen kasvattaa aamusmuutia varten nokkosta ikkunalaudalla ympäri vuoden. Kasvatusta varten hän kerää siemenet itse. Nokkosen siemenet alkavat kohta olla valmiita sadonkorjuuseen. Mauri pistää hanskat käteen ja leikkaa nokkoset varsineen. Hän karistaa siemenet astiaan ja leikkaa lehdet kuivattamista varten. Multana hän käyttää Biolanin mustaa multaa. Siemeniä saa olla niin paljon, että multa peittyy. Siemeniä hän ei peitä. Luonnossakin ne vain tippuvat vieri viereen maahan ja alkavat itää.

Mauri Hartonen oli mukana jo Luontaisterveyden liitossa, jonka siipien suojassa ERY aloitti toimintansa 1983.

”Elävä ravinto on elämässä mukana koko ajan, välillä vähemmän, ja välillä sitä noudatetaan hyvinkin tiukasti. Perheen pienimmäinenkään, vaimo Terttu, ei ole ihan terve, niin elävällä ravinnolla on tehtävänsä. Terttu huolehtii elävän ravinnon aamupalan valmistelusta, laittaa illalla liotukseen pähkinät ja siemenet ja kuivahedelmät ja ottaa marjat pakastimesta sulamaan. Joka päivä syödään jotain elävää ja aamulla juodaan aina huikat vehnänorasta. Nykyään kun kaupasta saa kombuchaa, niin sitä on juotu, jos vehnänorassato ei ole valmis. Kombuchan maitohappobakteerit ovat elimistölle hyväksi.

Mistä innostus kasvisruokaan alkoi?

Vuonna 1975 Biodynaaminen yhdistys järjesti Hauholla biodynaamisen viljelyn kurssin. Olimme juuri ostaneet omakotitalon, johon kuului myös peltopläntti. Kurssilla oli 30 osallistujaa, joista 13 ilmoittautui kasvissyöjiksi. Aloin seurata noita kolmeatoista. Kaikki tuntuivat älykkäiltä, halailivat puita. Tunsin itseni talipalloksi toisten joukossa. Olin kasvattanut broilerikaneja kotitarpeiksi, mutta sille tuli loppu. Tästä kurssista lähtien kiinnostus kasvisruokaa kohtaan laajeni laajenemistaan.

Onko elävällä ravinnolla vaikutusta vanhenemiseen?

Se pitää pirteänä. Terttu vahvistaa asian toisesta huoneesta: ”Olet sinä pirteämpi”. Ikä on 85 tammikuussa 2022, jos elinpäiviä riittää. Mitään kansantauteja ei ole: ei kihtiä, ei liikavarpaita, eikä muuta. En ota vastaan mitään sairauksia. Kesällä 16 vuotta sitten alkoivat virtsaaamisvaivat, pari vuotta siitä eteenpäin löydettiin eturauhassyöpä, mutta se on hoidettu pois. Neljä vuotta sitten löytyi kasvain haiman kyljestä. Kun sitä leikattiin, niin perna lähti samalla vahingossa. Ihan kokonaan ei kasvainta saatu poistettua, mutta en tunne minkäänlaisia vaivoja”.

Mauri on syntynyt vähän ennen sotia. Sota-ajan penska, jota kuljetettiin sinne tänne sotaa pakoon. Äidin ja isän hellä hoito puuttui. Joku antoi vitsaa, joku pesi suun saippualla ja opetti puhumaan puhtaammin. Laitoksissa kiertämistä. Omat risut piti ottaa mukaan, että sai johtajalta piiskaa. Vanhemmat erosivat ja äiti oli ankara ja pitkävihainen. Mauri ei koskaan kunnolla tullut toimeen äitinsä kanssa. Heti kun voi, Mauri lähti pois kotoa. Meni hyvin nuorena kihloihin ja naimisiin. Jalat piti saada oman pöydän alle.

Lihaa Mauri ei ole syönyt 46 vuoteen, kalan syönti on myös jäänyt vähälle. Maitotuotteet Mauri ja Terttu ovat jättäneet kokonaan pois. Juustoa tuli syötyä paljon jossain vaiheessa, mutta sitten tulivat siihen tulokseen, ettei mikään maitotuote ole aikuisen ruokaa, varsinkaan miehen ei ole sitä viisasta syödä. Reko alkaa toimia lähellä – sieltä voisi saada vuohenjuustoakin. Lefalta saatiin luomutuottajan yhteystiedot ja sieltä on nyt tilattu jo pari kertaa tavaraa. Sieltä saa kuivahedelmiä ja puhdasta vehnää.

Masennutko sinä ikinä?

Mauri ei tunne itseään masentuneeksi, tai ei ainakaan nimitä tunnetta masennukseksi. Jos kyllästyy tai tympääntyy johonkin, eihän se ole masennusta. Mökillä ei ole enää käyty pariin vuoteen. Mökille pitää nousta jyrkkää mäkeä, eikä Tertusta enää ole siihen. Kesämökkejä on paljon tarjolla, sitä ei ole yritetty myydä.

Kuinka paljon liikut?

Liikunta on jäänyt vähiin siihen verrattuna kuinka aktiivisesti Mauri ennen liikkui. Laiskamato on vahvempi kuin minä – sanoo Mauri. Jonkun verran käyttää soutulaitetta, että vetreys paremmin pysyisi. Joitain vuosia sitten Maurilla oli yksi huone täynnä erilaisia kuntoilulaitteita. Sitten huonetta tarvittiin toiseen tarkoitukseen ja suuresta osasta kuntoilulaitteita piti luopua. 1980-luvun puolivälissä Mauri osti ex-vaimoa varten kuntosalin 450 m2 ja veti itse kuntosalia vuoden verran. Kuntoiluintoa on ollut aikaisemmin, mutta se on vähentynyt, ja askel lyhentynyt. Sitä on sen verran mukavuutta rakastava. Vahingosta viisastuu, ja minä olen tehnyt niin paljon vahinkoja, että viisaus on lisääntynyt.

Mauri uusi ajokortin marras-joulukuun vaihteessa. Minkäänlaisia ongelmia ei lääkärintarkastuksessa ilmennyt. Vanhetessa on hidastunut. Muisti pettää välillä: laitat jonkun tärkeän paperin talteen ja parin päivän päästä et muista mihin sen laitoit. 80-luvulla Mauri touhusi innoissaan raakaruuan kanssa. Hän paastosi usein viikon, 10 päivän, kahden viikon ja 30 päivän paastoja. Pisin paasto oli 5 viikkoa. Oli todella hyvä ja kevyt olo, ja 18 kiloa putosi paino. Jaksoin tehdä pitkää päivää, kantaa raskaita taakkoja, ajaa pitkiä matkoja. Yrittäjänä oli jaksettava paastonkin aikana.

Maurin projektit: kasvien kanssa touhuamista.

”Ihmiset tuhoavat voikukat ja nokkoset. Niitä pitäisi syödä ja kerätä talven varalle, kaukana liikenteestä”. Tällä hetkellä isossa saavissa Mauri kasvattaa valkosipulin versoja.

Haaveena olisi saada isompi tila sisäviljelylle, sellainen jossa olisi lattiakaivo, niin voisi kastelun hoitaa letkulla. Kasvattaa itse kaikki versot: auringonkukkaa, herneenversoa ja valkosipulia. Talvella kaikki kasvaa huonosti. Nokkosia ja voikukkia pitää hakea heti, kun kevät niitä alkaa kasvattaa.

”Aikaa ei pidä viettää liikaa nelijalkaisen ystävän, sängyn kanssa!”

Mauri Hartonen

Kuolemaa Mauri ei pelkää, siinä vain sielu siirtyy toiselle tasolle. Terttu on kanavoija, nyt kuitenkin jo eläkkeellä. Mauri on toiminut myös kansanparantajana, kuului Valonkantajiin. Parantavat kyvyt ovat jäljellä. Kivunpoiston voi tehdä ajatusenergian avulla. Kansanparannus on lähes kiellettyä –  lääkärin ammatin harjoittamista. Ajatusenergialla voi hoitaa myös etänä, tai kaukoparannuksena.