Ruoan tarkoitus on ravita ihmistä ja tukea suoliston oikeaa bakteerikantaa. Kasviksia ja samoin maitotuotteita hajottavat suolistossa maitohappobakteerit, lihaa, kalaa ja kananmunia taas mädättäjäbakteerit. Nuo bakteerit ovat suolistossa monen sairauden alku ja juuri.
jgjgjgjgjg
Elävää raakaravinto Shurupovien elämässä
Näissä kuvissa olemme vielä lihansyöjiä. Jauhelihatäytteisiä lettuja ja kanaa odottamassa vieraita.
Hyvää ruokahalua! Georgi ja Kaija
jgjgjgjgjg
Emme olleet kasvissyöjiä ennen elävään ravintoon siirtymistä
Kesäkuussa 1988 aloitimme idättämällä sinimailasta, mung-papuja ja vihreitä linssejä.
jgjgjgjgjg
Joka aamu joimme puoli desia venhänorasmehua. Kasvatimme versot ja oraat itse hyllykössä ikkunan edessä.
jgjgjgjgjg
Elsa Ervamaa innosti ja opasti meitä. Hänen kirjansa kutsuimme leikkisästi Raamatuksi. Elsa kävi Bostonissa Ann Wigmoren kurssilla joulukuussa 1980 ja aloitti elävän ravinnon kurssien vetämisen Aurinkotuuli – ravintolassaan tammikuussa 1981.
Kaija ja Elsa
Elsa Ervamaa painotti, että ”jokainen on vastuussa omasta terveydestään – vanhemmat myös lastensa hyvinvoinnista – ja että jokainen myös voi myös vaikuttaa terveyteensä ja sen edellytyksiin”.
jgjgjgjgjg
Ruuanlaiton rutiini
Kaikissa perheissä ruuanlaittoon kehittyy oma rutiininsa, näin myös meidän kahden hengen perheessä. Rutiinin kehittäminen on elävän raakaravinnon syöjälle välttämätöntä, muuten ruokatalouden ylläpito ahdistaa. Jääkaapista pitää aina löytyä aineksia ruuanlaittoon. Pizzaa ei voi tilata, kun jääkaappi on tyhjä.
jgjgjgjgjg
Aamiaispuuro on meillä pysynyt lähes samana
Meille on maistunut parhaiten pellavapuuro: liotettuja pellavansiemeniä (2 rkl/syöjä), rusinoita ja marjoja, jotka siirretään pakastimesta jääkaappiin sulamaan jo illalla.
Pellavaa, rusinoita ja puolukkaa Kaikki ainekset tehosekoitetaan Puuroannos kahdelle
jgjgjgjgjg
Tämä raakapuuro on ajan myötä muuttunut vain sen verran, että nyt siihen kuuluu myös chian tai hampun siemeniä. Tästä puurosta pitävät myös satunnaiset yövieraat, joille elävä raakaravinto ei muuten maistu. Chian siemenet sopivat hyvin mustikan kanssa, hampun siemenet taas mansikka- ja puolukkapuuroon.
Chian siemeniä liotetaan
pellavan kanssa yön yli.Mustikka maistuu!
Työpaikkaruokailu oli aluksi ongelma. Silloin 30 vuotta sitten omat eväät olivat ainoa keino saada raakaravintolounas. Kehitimme eväslaatikkoon lounaan, jota kutsuimme tattaririsotoksi.
jgjgjgjgjg
Tattaririsotto työpaikkalounaana
Kuorittu luomutattari itää hyvin ja tattarin ituihin sekoitimme liotettua ja murskattua mantelia ja juuriselleriä. Mausteena oli Bragg-soijakastike.
Selleriä, manteleita ja valkosipulia… …murskataan pikaleikkurissa…. … sekoitetaan idätetyn tattarin kanssa… … ja maustetaan Bragg-kastikkeella. Tarjoa salaatin kera!
Bragg vaihtui myöhemmin tamariin, koska sitä oli helpommin saatavilla. Kun eväslaatikkoon vielä pilkottiin risoton päälle salaattia, oli lounasruoka valmis. Säilymisongelmaa ei ollut. Lounas vain parani päivän mittaan, koska salaatti kostutti alla olevan ja edelleen itävän tattarin, josta tuli mukavan mureaa.
Tämän eväslaatikon avulla selvisimme työpaikkaruokailusta läpi työelämän. Tattarin joukkoon voi tietysti murskata myös muita juureksia kuten porkkanaa tai palsternakkaa. Manteleita voi korvata cashew-pähkinöillä.
Tattarinituja manteleiden ja porkkanaraasteen kanssa Tattaria, hapankaalia ja salaattia
Cashew antaa tattarille kermamaisen maun ja pilkotut sienet ja sipuli sopivat sen kanssa hyvin neutraalin makuiseen tattariin. Tuore kurkuma sopii murskattuna hyvin sienirisottoon, samoin mustapippuri, ja tietysti tamari.
jgjgjgjgjg
Tehosekoitin on meillä käytetyin keittiökone
Idätetyt mung-pavut auringonkukansiemenkastikkeella on meidän vakioruoka.
Kastike mung-papujen kanssa.
hhhhhhhhhhh
Opimme nopeasti tekemään tehosekoittimessa kastiketta itujen kanssa syötäväksi: liotettuja auringonkukansiemeniä, soijakastiketta, valkosipulia ja sitruunaa. Tämä ruokalaji on pysynyt meillä muuttumattomana.
Pähkinöitä, tattaria, mung-papuja, auringonkukansiemeniä Ituja ja auringonkukansiemenkastike
gjgjgjgjg
Raakakeitto päivällisenä
Työpäivän jälkeen nopein tapa saada ruokaa pöytään oli tehosekoittaa raakakeitto. Elsa Ervamaa opetti meille jo alkuvuosina, että hyvän keiton aineksiin kuuluvat aina hapan omena, avokado ja liotetut viikunat. Hapan, makea ja kermamainen maku syntyy niistä helposti.
hhhhhhhhhhhhhhhhhh
Muut keittoainekset vaihtelevat: talvella punajuurta tai porkkanaa, keväästä lähtien saa kesäkurpitsaa pitkään syksyyn asti.
Ja aina mukaan jotain vihreää: pinaattia, persiljaa tai auringonkukanversoja. Pieni määrä parsakaalia kuuluu myös meidän raakakeittoon. Kokovihreän sijaan tehosekoittimeen voi kaataa myös Silmusalaatin itupakkauksen sisällön. Kesällä keiton vihreä on usein pihalta tuotua nokkosta tai voikukkaa.
gjgjgjgjg
Keiton päälle ripottelemme sattumiksi murskattuja pähkinöitä tai kurpitsansiemeniä, aina välillä merileväsilppua.
Raakakeitto on kuulunut meillä arjen ruokapöytään kaikki elävän raakaravinnon vuodet ja se on yksi lempiruuista. Maultaan se on muuttunut paremmaksi vuosien myötä. Taito on kasvanut ja myös uskallus, varsinkin mausteiden käytössä. Raakakeiton maun viimeistelee usein joko sitruunamelissa tai sitruunaruoho. Ruususuolakin kuuluu nykyään mausteisiin, vaikka suolaa alkuvuosina kavahdimme.
gjgjgjgjg
Sunnnuntai- ja juhlaruoat
Arki vaatii rutiinia, mutta viikonloppuisin voi kokeilla jotain uutta ja käyttää enemmän aikaa ruuanlaittoon. Murekkeita ja muita suuritöisempiä ruokia valmistamme suunnuntai- ja juhlaruuaksi. Juureksista ja pähkinöistä saa kaunista ja näyttävän näköistä tarjottavaa.
Ruuansulatuksen kannalta olisi hyvä, jos manteleita voisi etukäteen liottaa noin kahdeksan tunria. Silloin niiden hienontamiseen tarvitaan monitoimikone.
Kuutioi juurekset… …ja sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa
gjgjgjgjg
gjgjgjgjg
Tuttua ruokaa vieraille
Vieraiden tulo on meillä aina iso muutos ruokapöydässä. Sukulaisille ja monille ystäville elävä raakaravinto on edelleen oudon makuista eksotiikkaa. Viime kesän helteiden aikaan gazpacho-keitto meni hyvin kaupaksi.
Vieraille yleensä teemme vieraille jotain lämmintä kasvisruokaa. Idätämme kikherneitä, keitämme ne ja teemme niistä hummusta. Hummuksessa mausteena on tahinia, oliiviöljyä, valkosipulia, mustapippuria ja sitruunamehua.
gjgjgjgjg
Hummusta tarjotaan uunissa haudutetun kurpitsan ja ison raakasalaatin kanssa. Talvella maistuu myös linssikeitto.
gjgjgjgjg
Lapsille maistuu banaanijäätelö
Pakastettua banaania sekoitetaan rusinoiden kanssa jäätelömassaksi monitoimikoneessa. Kastike tehosekoitetaan pakastevadelmista. Kastike kaadetaan jäätelöannosten päälle.
Pakastettua banaania, rusinoita ja vadelmaa.
gjgjgjgjg
Mikä on muuttunut näiden vuosien aikana?
Kaijan sairaus (MS-tauti) on ollut oireeton kaikki jo yli 30 elävän raakaravinnon vuotta, alun puhdistuskriisin jälkeen, jota kesti muutamia kuukausia.
Paranemiseen riitti kun söi pelkkää elävää ravintoa noin kaksi vuotta ja joi vehnänorasmehua desin päivässä.
Vehnänorasta Georgi viljeli säännöllisesti 20 vuotta. Ei paljoa, mutta riittävästi päivittäiseen kahteen mehushottiin.
gjgjgjgjg
Päivä alkaa tuoremehulla
Mehun puristukseen ostamme joka viikko isot määrät lehti- ja parsakaalia, porkkanaa ja varsiselleriä, ja myös omenaa ja päärynää makua tasoittamaan.
gjgjgjgjg
Mehun puristukseen emme yleensä käytä luomulaatuisia tuotteita. Siihen tarkoitukseen ne tuntuvat liian kalliilta. Lehti- ja parsakaalivoittoinen tuorepuristettu vihermehu on viimevuosina lähes korvannut meillä vehnänorasmehun, joka oli ensimmäisten 20 vuoden aikana ehdoton aamujuoma.
gjgjgjgjg
Verkkokauppa on helpottanut ruokatalouttamme
Kun kaiken saa kotiovelle, on kylmiössä aina hyvä valikoima kasviksia ja hedelmiä. Luomuhedelmä on meillä vakiintunut iltapala. Kaikkea saa esimerkiksi osoitteesta Kauppahalli24.fi.
Versoja saa, kun näkee vähän vaivaa, Green MJK:n noutopisteistä.
gjgjgjgjg
Luomukasvisten saatavuus on parantunut
Nykyään luomuna saa lähes kaikkia kasviksia ja hedelmiä ympäri vuoden. Hyvällä valikoimalla varustetut kaupat myyvät myös ituja ja versoja.
Tällaisesta ruuan hankinnan helppoudesta emme osanneet edes uneksia 30 vuotta sitten. Luomu oli silloin vielä täysin tuntematon laatuluokka kaikille elintarvikekaupoille, muutamia harvoja luontaistuotteisiin erikoistuneita liikkeitä lukuun ottamatta. Idut idätettiin silloin itse ja versojakin kasvatettiin, vaihtelevin tuloksin.
Ensimmäiset luomua myyvät tukkuliikkeet ehtivät ilmestyä vähän ennen kuin aloittelimme uutta elämäntapaamme. Perustimme ruokapiirin, joka teki tilauksia suoraan Aduki Oy:ltä ja Itu Oy:ltä. Se piti rekisteröidä yhdistykseksi ja hankkia sille LY-tunnus. Alkuvuosina ruokapiirit saivat tuotteet tukkuhintaan. Tämä oli tärkeää, sillä luomu oli silloin kaupassa kallista.
Nykyään ruokapiiri voi rekisteröityä tukkuliikkeen asiakkaaksi helposti, mutta ainakaan Aduki ei enää myy tuotteita ruokapiireille tukkuhintaan. Aduki kutsuu ruokapiirejäkin yrityksiksi, mutta tukkuhintaan tuotteita saavat vain isot liikkeet, joiden kanssa Aduki tekee erillisiä toimitussopimuksia.
gjgjgjgjg
Raakaravintobuumi toi meidänkin pöytään raakakakut
Nykyään jos en tee kakkua itse, ostan Silvopleestä Helkan raakakakun. Siinä ei ole suklaata, eikä kookosöljyä. Sen sijaan siinä on ihanan raikas sekoitus kuivattuja ja muita hedelmiä. Se onkin ollut meillä illanviettojen kohokohta viime vuosina.
gjgjgjgjg
Suhde 80 % / 20 % meidän perheessä
Kaksi ensimmäistä elävän ravinnon vuotta ruokamme oli lähes 100 % elävää. Tämän jälkeen ruokamme on ollut elävää ja raakaa suurin piirtein 80 % ja muuta kasvisruokaa 20 %. Meillä tuohon osuuteen kuuluu myös vuohenjuusto. Se ei kuulunut ruokavalioomme elävän ravinnon ensimmäisinä vuosina, mutta kauan olemme sitä jo syöneet jonkin verran lähes päivittäin.
Koska juuston, myös vuohenjuuston hajottavat suolistossa maitohappobakteerit, eivät mädättäjäbakteerit, olemme toistaiseksi sallineet itsellemme tämän eläinperäisen tuotteen.
Vuohenjuusto on ollut meillä nopean lounasvälipalan aines. Urtekramin paksun villiriisikakun päälle levitämme tahinia tai muuta pähkinälevitettä, sen päälle kerroksen Silmusalaatin tulista itusalaattia, sitten hapankaalia, ja päälle pari siivua kypsytettyä vuohenjuustoa. Muutama viipale luomupaprikaa vielä koristeeksi ja välipala on valmis.
Vuohenjuuston asema on meillä alkanut horjua vasta nyt, kun ilmaston lämpenemisen uhka on todellinen. Vuohikin on märehtijä ja tuottaa ilmakehään kasvihuonekaasu metaania. Vaikka elävän raakaravinnon syönti onkin jo iso yksilökohtainen ilmastoteko, meillä vuohenjuustosta luopuminen tekisi siitä vielä vähän tehokkaamman. Ehkä se onkin meillä seuraava ruokavaliomuutos.
gjgjgjgjg
”Käyttäydy niin kuin tekemisilläsi olisi merkitystä. Sillä on!”
- Filosofi William James (1842 – 1910)
hhhhhhhhhhhhhhhh
Lue Minun tarinani näköisversiona julkaistuista lehdistä:
gjgjgjgjg
Minun tarinani_ Tiina Priia_ERYlehti_ 4_2011 (pdf, 114 kB)
Minun-tarinani_Suvi-Tikamo_ERYlehti_01_2012 (pdf, 269 kB) päivitetty 3.6.2015
Minun tarinani_Tara Langen_ERYlehti_02_2014 (pdf ,793 kB)
Minun tarinani_Anja Jacobson_ERYlehti_03_2014 (pdf, 168 kB)
Minun tarinani_Tuula Paunula_ERYlehti_04_2014 (pdf, 121 kB)
Minun tarinani_Stina Valli_ERYlehti_01_2015 (pdf, 908 kB)
gjgjgjgjg