Valmistustavat

Raakoja kasviksia on syöty aina. Jo 2000 vuotta sitten raakaravinnon parantavasta vaikutuksesta kirjoitettiin papyruskääröihin, jotka löydettiin Kuolleenmeren Qumranista vuonna 1947. Näistä arkeologisista kääröistä suomeksi on käännetty v. 1978 Essealaisten rauhanevankeliumin ensimmäinen kirja (The Essene Gospel of Peace). Se sisältää 2000 vuotta vanhan elävän ravinnon ohjelman.

Elävän ravinnon valmistustapoja ovat mehustaminen, liottaminen, idätys, oraiksi ja versoiksi kasvattaminen, hapattaminen, raastaminen ja soseuttaminen, tehosekoitus ja kuivatus.  

Keittiökoneet

Mehunpuristimella saat mehun hedelmistä ja kasviksista, tehosekoittimella soseutat siemeniä, hedelmiä, vihanneksia raakakeitoksi, puuroiksi tai kastikkeeksi, kun taas monitoimikoneella viipaloit, raastat ja murskaat vihanneksia; pikaleikkurilla pilkot pähkinöitä, siemeniä ja juureksia.

Mehustaminen

Mehunpuristimella saat vitamiinipitoista mehua tuoreista vihanneksista ja hedelmistä.

Mehulingolla puristat mehua hedelmistä, tai vaikka varsiselleristä ja porkkanasta.

Mehupuristimella saat mehua myös kovemmista vihanneksista, kuten lehti- ja parsakaalista.

Vehnänorasmehu

– Vehnänorasmehu tehdään puristamalla oraat mehuksi siihen tarkoitetulla puristimella. Vehnänorasta voi kasvattaa itse tai ostaa valmiiksi kasvatettuna.

Tuore mehu on kaikkien ravintopitoisin vastapuristettuna

Vehnänorasmehun edut

–  Vehnänorasmehussa on yli 100 vaikuttavaa ainetta: paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja lehtivihreää (=varastoitunutta auringon energiaa).

–  Lehtivihreän koostumus vastaa hemoglobiinia muuten, mutta raudan tilalla on mangnesium.

– Vehnänorasmehu puhdistaa verta ja edistää punasolujen kasvua, lisää hemoglobiinin tuotantoa, tekee verestä emäksistä ja tasapainottaa verensokeria.

– Vehnänorasmehu puhdistaa paksusuolta ja parantaa suoliston seinämiä, poistaa kehosta raskasmetalleja, puhdistaa maksaa, poistaa myrkkyjä solunesteistä, tuo happea soluille, parantaa haavoja ja estää huonojen bakteerien kasvua.

Miksi siemenet ja pähkinät liotetaan?

Nämä ovat ruoansulatuselimistölle vaikeita sulattaa, koska ne sisältävät entsyyminestäjiä, eli entsyymi-inhibiittoreita. Entsyyminestäjien johdosta liottamattomat pähkinät ja siemenet muun muassa estävät niiden sisältämien ravinteiden imeytymistä ja hyväksikäyttöä.

Miksi siemenet ja pavut idätetään?

  • Itäessä kasvin ravintoarvot paranevat moninkertaiseksi verrattuna idättämättömään siemeneen.
  • Idättäminen muuttaa ravintoaineita helposti sulaviksi
  • Idättäminen poistaa siemenistä fytiinihappoa ja entsyymin estäjiä, jotka heikentävät ravintoaineiden imeytymistä ja kuormittavat ruoansulatusta.

IItuja voi kasvattaa monenlaisista siemenistä

Idättäminen kuuluu elävän ravinnon perustaitoihin

Idättäminen on nopeaa ja helppoa. Versottaminen sen sijaan vaatii kärsivällisyyttä hiukan enemmän.  Versot kasvavat ituja hitaammin ja ne ovat syömiskelpoisia vasta viikon tai lähes kahden kuluttua, kasvettuaan 5-8 cm korkuisiksi.

Itujen ja versojen kasvattamista on helppo harrastaa kotona melko pienessäkin tilassa. Idut ja versot ovat ravinnepommeja: siementen ravintoainepitoisuudet lisääntyvät huikeasti idätysprosessin aikana.

Tehosekoittaminen

Tehosekoittimella saat tehtyä herkullisia smuuteja (smoothie), raakapuuroja, raakakeittoja ja kastikkeita, jotka ovat täynnä kuituja, vitamiineja ja muita ravinto-aineita.

Kuivatus

Kun lisäät raakaravinnon käyttöä, tehosekoittimella pääset pitkälle. Mutta jos haluat vaihtaa leivän raakakekseihin, eli krakkereihin, hanki kuivuri.

Kuivattaminen on ikivanha ja pakastinta energiatehokkaampi tapa säilöä satoa

Kuivattamisessa on tärkeää, että lämpötila ei nouse yli 40 asteen, jotta elimistöllemme tärkeät ruuan entsyymit eivät tuhoudu. Ravintoaineetkin säilyvät. Kuivurin lämmön tulee siis olla säädeltävissä. Leipäsiä voi kuivattaa uunissakin, jos lämmön saa riittävän alhaiseksi.

Lue lisää kuivaamisesta —>

Kuinka paljon pitää syödä elävää ravintoa ollakseen elävän ravinnon syöjä?

Elävän ravinnon syöjä on henkilö, jonka ruoasta 75 % tai enemmän on elävää raakaravintoa. Mitä enemmän, sen parempi. Sairauksien parantaminen vaatii, että ravinto on 100% elävää.

Riippuu sairauden vakavuudesta kuinka kauan ehdotonta linjaa pitää noudattaa.

Hippocrates Health Institute kehottaa syöpää sairastaneita asiakkaitaan syönääm puhtaasti elävää ravintoa kahden vuoden ajan.

Lue lisää —>