Kun omena päivässä ei riitä

Ann Wigmore kehitti elävän ravinnon ohjelman erityisesti vakavasti sairaille. Heille perinteinen ohje syödä enemmän kasviksia ja hedelmiä päivässä ei riitä paranemiseen. Tarvitaan myös laadukkaita kasvisrasvoja ja proteiineja. Raakoja kasviksia on opittava käsittelemään ja yhdistämään oikein ruoansulatuksen edistämiseksi. Kokemusten ja tutkimusten pohjalta on syntynyt toimiva ravinto-ohjelma, jota ERY edistää.

Circulation-tiedelehdessä julkaistu tutkimus toteaa, että viisi annosta kasviksia ja hedelmiä päivässä jo vähentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpiin sekä hengityselinten sairauksiin. Tämän säännön noudattaminen pidentää elinikää yleisesti.

Harva suomalainen pääsee näihin lukuihin edes yrittämällä. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suositukseen yltää miehistä vain 14 ja naisista 22 prosenttia. Sen sijaan miehistä jopa 79 prosenttia ja naisista 26 prosenttia ylittää lihan syömiseen liittyvän suosituksen.  

Tuloksena hiilihydraattien ja kuidun saanti on riittämätöntä yli 70 prosentilla aikuisista ja yli yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa ruokavaliostaan liikaa suolaa.

Kuiduton, prosessoitu ruoka ja sen huonot rasvat vaikuttavat selkeästi ihmisen terveydentilaan.

On mitattu, että suolistossa on 1,5 kiloa erilaisia bakteereja, ja että yli 70 prosenttia immuunipuolustuksen soluista sijaitsee suoliston alueella. Kun ruoka ei sula kunnolla, ravintoaineet eivät imeydy ja suoliston bakteerikanta muuttuu huonolaatuiseksi. Tämä heikentää vastustuskykyä ja johtaa matala-asteiseen tulehdukseen, joka on yhteydessä sairastumisriskiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei puhu verkkosivuillaan elintapasairauksista, vaan kansantaudeista. Kansantauti kuulostaa kuitenkin joltain pysyvältä kansan ominaisuudelta, johon ei voi vaikuttaa, vähän kuin kansanluonne.

Kun puhutaan elintapasairauksista, ensimmäinen ajatus on, että niihin voi ja pitää vaikuttaa. Tehokas vaikutuskeino on kasvisravinto.

Suomi sai viralliset ravitsemussuositukset vuonna 2014. Niissä kehotetaan syömään kasviksia ja hedelmiä viisi kertaa päivässä. Puolet pitäisi olla vihanneksia ja juureksia, puolet hedelmiä ja marjoja. Myös se mainitaan, että osa tulisi syödä raakana.

Suositukseen päästäkseen kasviksia, hedelmiä ja marjoja pitää syödä jokaisella aterialla, sillä ne isältävät paljon terveyttä suojaavia ruoka-aineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuituja.

Samalla Circulation-tiedelehdessä julkaistu tutkimus on osoittanut, ettei kaikista kasviksiksi tai hedelmiksi luokiteltavista ruoka-aineista saa samoja hyötyjä. Esimerkiksi, tärkkelyspitoiset kasvikset, kuten herneet, maissi sekä perunat eivät ole pienentäneet riskiä sairastua pitkäaikaistauteihin.

Sen sijaan tummanvihreät lehtivihannekset, kuten esimerkiksi pinaatti ja parsakaali, sekä runsaasti betakaroteiinia ja C-vitamiinia sisältävät ruoat ovat osoittautuneet terveydelle erityisen hyväksi.

Toimiva kasvisruokavalio koostat valitsemalla vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja, papuja, pähkinöitä ja siemeniä sekä pehmeitä rasvoja. Idätetyt pavut ja siemenet turvaavat riittävän proteiinin saannin. Hyviä rasvoja saa pähkinöistä ja avokadosta. Elävän ravinnon ohjelmassa lehtivihreän lähteinä ovat erityisesti vehnäoras ja versot.

Elävän ravinnon ohjelmassa kaikki ravinto on raakaa ja suuri osa myös elävää, eli otettu lautaselle tai tehosekoittimeen kasvuvaiheessa ituina tai vasta leikattuina versoina.

Tämä suolistoystävällinen ruoka palauttaa hyvän bakteerikannan suolistoon. Terve suoliston bakteerikanta paitsi parantaa vastustuskykyä, myös auttaa ruuan sulamisessa ja haitallisten aineiden pilkkomisessa.

Mitä enemmän puhdistettavaa elimistössä on, sitä enemmän aikaa ja säätelyä prosessi vaatii onnistuakseen. Sairauksien ja hoitojen johdosta heikentynyt immuunijärjestelmä voi myös hidastaa parantumista.

Palautuneesta terveydestä kannattaa edelleen huolehtia. Hippocrates Health Institute neuvoo vakavasti sairastaneita asiakkaitaan, etenkin syöpäpotilaita, pysymään 100 % elävän ravinnon kuurilla kaksi vuotta paranemisesta. Terveyttä ylläpitävä kasvisravinto on nykyään yhä enemmän myös ekologinen ja eettinen valinta.

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset julkaistaan loka-marraskuussa 2024. Odotamme että tällä kertaa elävä raakaravinto saa enemmän huomiota.