Vehnänorasmehu

Vehnänorasmehu on Ann Wigmorin luoman elävän ravinnon ohjelman peruskivi. Eräät vehnänoraan terveysvaikutukset saattavat johtua siitä, että siinä on vihreiden kasvien ravintoaineita poikkeuksellisen runsaat määrät. Vehnänoraan arvellaan tasapainottavan sokeriaineenvaihduntaa, tehostavan kuona-aineiden ja raskasmetallien poistumista kehosta sekä parantavan veren virtausta ja hapen kulkua elimistössä. Eräät vehnänoraan sisältämät aminohapot saattavat tehostaa elimistön energia-aineenvaihduntaa. Vehnänoraan käyttö on myös yhdistetty suolistosyövän riskin alenemiseen.

Riika Kandhola oli ERY:n vuoden 2021 hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on luennoinut vehnänoraasta ERY:n maakuntakierroksilla. Nyt nämä luennot ovat videoituina.

Vehnäoras sisältää runsaasti lehtivihreää ja vitamiineja. Mistä muusta voisit saada saman verran tervehdyttäviä ainesosia, kuin omasta ja maukkaasta vehnänoraastasi?

***

***

Mikä tekee vehnänorasmehusta todellisen superjuoman? Mitkä ovat sen terveydelliset vaikutukset?

Vehnäoras sisältää runsaasti lehtivihreää eli klorofylliä (0,04 %). Vehnänoraan sisältämiä vitamiineja ovat A-, C-, E-, K- ja useat B-ryhmän vitamiinit. Lisäksi vehnänoras sisältää muun muassa lykopeenia, betakaroteenia, luteiinia ja kseaksantiinia.

Vehnänoraissa on tutkittu olevan yli 90 mineraalia. Näistä huomattavimpina määrinä ovat kalium, magnesium ja rauta, jota voi olla jopa 34 mg/100 g:ssa. Näiden lisäksi runsaina esiintyvät mangaani, seleeni, natrium, sinkki, jodi, kupari ja rikki.

Vehnänoraassa on terveydelle hyödyllisiä entsyymejä. Tuoreesta vehnänoraasta puristetussa mehussa on runsaasti entsyymejä, muun muassa amylaasia, lipaasia, proteaasia, sytokromioksidaasia, transhydrogenaasia ja superoksididismutaasia.

Vehnänoras sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Runsaimpina glutamiinihappo, alaniini, arginiini, leusiini, proliini ja valiini. Jonkin verran siinä on myös kystiiniä, metioniinia, seriiniä ja tryptofaania.

Mistä muusta voisit saada saman verran tervehdyttäviä ainesosia, kuin omasta ja maukkaasta vehnänoraastasi?

Tässä videossa Riika Kandhola kertoo siitä, mikä tekee vehnänorasmehusta todellisen superjuoman. Käytä kuulokkeita, niin ääni on parempi!

jjjj

kkkkkkkkk

Seuraavassa videossa Riika kertoo vehnänoraan kasvatuksesta ja näyttää miten mehua puristetaan sähkökäyttöisellä mehunpuristimella.

hhhh

***

Näiden videoiden avulla opit istuttamaan, kasvattamaan ja puristamaan vehnänorasmehun. Jokaisessa kasvatusvaiheessa on omat niksinsä.

Irma Tolonen on restonomi ja kokenut elävän ravinnon kouluttaja. Irma on ollut aktiivinen Elävä raakaravinto ry:ssä ja hän on aiemmin toiminut pitkään yhdistyksen puheenjohtajana. 

Neliosaisessa sarjassa kokenut elävän ravinnon kouluttaja Irma Tolonen näyttää miten:

– valmistelet jyvät idätystä varten

– kylvät jyviä kasvualustalle

– kastelet juurimattoa

– korjaat satoa

– mehustat oraita.

Irman kuvaamat menetelmät ovat monen vuoden kokemuksen tulos: ”Ennen löytämääni tietoa homehdutin oraat monen vuoden ajan”. Seuraamalla Irman ohjeita varmistat ettei sato homehdu, sato on runsas ja maku on hyvä.

Ensimmäisessä osassa Irma käsittelee istuttamista. Moni on huomannut, kuinka helposti sato homehtuu tai maku on huono. Oppaan neuvojen avulla vältät homehtumiset ja mauttomuudet.

*** 

****

Nyt on aika ottaa vehnänorasistutuksen päältä paino pois ja antaa oraan kasvaa. Tässä videossa Irma Tolonen näyttää, miten juurimatto kastellaan:

***

***

Tässä videossa Irma Tolonen näyttää miten leikkaat ja säilytät vehnänoraan. Katso, kuinka paljon oraita saat yhdeltä tarjottimelta.

***

***

Video-oppaan viimeisessä osassa Irma Tolonen näyttää miten vehnänorasmehua puristetaan käsi- ja sähkökäyttöisellä puristimella. Hyvä ja runsas mehu on kiitos viljelijälle!

***

***