Lähikurssit

 

Hamppukurssi Raw’n More kahvilassa

Kotimaisista oljyhampunsiemenistä saa monta ravitsevaa ja maistuvaa ateriaa. Katso video:

 

ERY:n hamppuilta 2.9.2020 Raw’n More -kahvilassa Helsingin Lauttasaaressa tarjosi runsaasti uusia ideoita ja makuja.

 

 

 

 

 

 

 

Impolan kasvitila toimitti tuotteitaan maistettaviksi.

 

 

 

 

 

Öljyhampun toimitusketju on kotimainen, mitä ei voi sanoa monista muista siemenistä. Pohjoisessa kasvaneet hampunsiemenet ovat helpommin käsiteltävissä kuin etelässä kasvaneet kovakuoriset siemenet.

 

Hampunsiemenistä on moneen

Hampunsiemeniä käytetään sellaisinaan, liotettuina tai idätettyinä. Niistä tehdään myös proteiinipitoista rouhetta. Kuorittuja hampunsiemeniä lisätään salaatteihin tai käytetään krakkereiden tekoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aaamupuuro

 

 

 

 

 

 

 

Puuro on mansikkaa, pellavan- ja hampunsiemeniä ja rusinoita… Ja vettä!

 

Hamppudippi

 

 

 

 

 

 

 

Tehosekoita kuorittuja hampunsiemeniä maistuvaksi kastikkeeksi.  Käytä avokadon, kurkun, parsakaalin tai salaatin kanssa.

 

Aamujuoma

Liota siemenet yön yli ja huuhtele aamulla. Kaada liotusvesi pois. Tehosekoita hampunsiemenet  veden kanssa. Laita juoma siivilän läpi.

 

 

 

 

 

Juo hampunsiemenmaito sellaisenaan tai omenamehulla ja sitruunalla maustettuna. Juomaan voi lisätä hienonnetun banaanin. Banaanin tilalla voit käyttää liotettuja taateleita.

Hampun kasvatukseen liittyvä lupabyrokratia ja rajoitteet ovat tehneet hampusta vähäntunnetun tuotteen. Teollisesti sitä käytetään hyvin vähän, joten hampun ravintokäyttö on kiinni kotimaisten viljelijöiden ja käyttäjien innostuksesta.

 

 

 

 

 

 

Kiitos tilaisuuden sponsoreille Impolan kasvitilalle ja Raw’n More -kahvilalle! Kiitos myös Pia Jarlakselle, joka antoi paljon uutta tietoa hampun käytöstä elävässä raakaravinnossa.

 

Raakaa meininkiä -raakaruokakurssimme Helsingin keskustakirjasto Oodissa 22.10. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raakaa meininkiä -raakaruokakurssi Oodissa 22.10.2019. Lue lisää ->

Kiitokset osallistujille ja kouluttajallemme Satu Moilaselle sekä sponsoreillemme @ruohonjuurioy @kiemi.fi ja @terranovafinland.

Osallistujat kertovat:

”Todella lämmin kiitos eilisestä raakaravintokurssista, tehokas , antoisa kurssi kolmeessa tunnissa. Kaiken lisäksi pelkäsin miten ”huono”vatsani reagoi ruokaan niinkin myöhään syötynä, mutta ei mitenkään, nukuin erittäin hyvin. Kiitos!”

”Oli kyllä mahtava ja inspiroiva kurssi! Itsellä tuo elävä on jäänyt lähinnä ituihin, salaatteihin ja ”villipirtelöihin”. Pääruokia en ole tainnut tehdä kertaakaan -on vaan ollut vaikea ryhtyä tulkitsemaan reseptejä, joita kotona on ollut jostain 80-luvun alkupuolelta Ervamaan kirjan muodossa. AIka pitkä etsikkoaika!

 

22.09.2019 Raakaa meininkiä -kurssi pidettiin kirjasto Oodissa ERY:n kouluttajan Satu Moilasen johdolla. Kurssilaiset loihtivat kauniin, herkullisen ja terveellisen ateriakokonaisuuden. Kiitokset sponsoreillemme Green MJK, mikrofarmi Kiemi, Ruohonjuuri Oy ja Silmusalaatti Oy. Katso kuinka helposti syntyy raakaruokaa ja varaa paikka seuraavalle kurssille!

Tulevat kurssit ja tilaisuudet:

Vehnänorasluento Tampereella 31.10.2019 Lue lisää ->.

Jouluhyvää-raakaruokakurssi Oodissa 26.11.2019 Lue lisää ->.

Elävän ravinnon päivä Kampin Ruohonjuuressa 7.12.2019

Tule näkemään ja kokemaan miten valmistetaan elävää raakaravintoa, kaikkein ilmastoystävällisintä ruokaa!

Raakaa meninkiä -kurssit antavat hyvän pohjan raakaruoan valmistamiselle kotona

Kurssilaiset saavat tietoa elävästä raakaravinnosta ja käytännön kokemusta ruoan valmistamisesta. ERY:n kursseilla saa aina ruokaohjeet mukaan paperikopioina ja halutessaan myös tiedostona. Ruokaohjeet saa halutessaan myös ruotsiksi. Kokkauskursseilla ei käytetä gluteenipitoisia raaka-aineita eikä valkoista sokeria.

Raakaruokakurssi Lahdessa 24.01.2019 Koiskalan kartanossa

ERY järjesti kurssin yhteistyössä Tosiruoka Nina Westerbackin ja Koiskalan kartanon kanssa. Koiskalan kartanossa pidetty kurssi oli osa ERY:n maakuntakiertuetta. Katso video:

Muutama kommentti kurssilta:

“Ihana miljöö ja pieni, kodikas ryhmä. Paljon kivempi kuin suurkeittiössä.”-kurssiosallistuja.

“Olet helposti lähestyttävä ihminen ja kurssista jää kiva fiiis. Sellainen fiilis, että teet työtä täydellä sydämellä”-kurssiosallistuja.

“Parasta on tehdä yhdessä ruokaa sun hyvällä opastuksella. Koko ympäristö on kaunis ja ihana. Osaat opastaa hyvin. Ihailen rauhallisuuttasi ja selkeyttäsi.”-kurssiosallistuja.

Elävän raakaravinnon kurssien historiasta

Ruoan kypsentämiseen käytettävät valmistusmenetelmät sekä raaka-aineet vaihtelevat suuresti eri puolilla maapalloa. Sen sijaan elävän ravinto on samaa ympäri maailmaa.

Raakoja kasviksia söivät jo luolamiehet, mutta muoti-ilmiöksi ne nousivat Ann Wigmoren elävän ravinnon ohjelman myötä 1970-luvulla.

Ann Wigmore kehitti idättämisen ja versottamisen sekä vehnänoraan kasvattamisen ja puristamisen mehuksi. Hän korosti lehtivihreän ja vihermehujen tärkeyttä paranemisprosessissa ja otti käyttöön modernin keittiökonetekniikan, jonka avulla ruoka voitiin mehustaa, soseuttaa ja pilkkoa, mikä teki ruoansulatuksen helpoksi. Ann Wigmore piti elävän ravinnon kursseja myös Suomessa viitenä kesänä peräkkäin.

Suomessa elävää ravintoa ovat edistäneet muun muassa Monica Dahl-Partonen ja kasvisravintola Aurinkotuulen perustaja ja Elävä ravinto -kirjan kirjoittaja Elsa Erwamaa.  Ahvenenmaan elävän ravinnon instituutti opetti elävän ravinnon tekoa 1980-luvulta aina tälle vuosikymmenelle asti. Nyt lähimmät elävän ravinnon kurssikeskukset sijaitsevat Ruotsissa. Elävän ruoan tekoa voi opetella kurssikeskuksissa ulkomailla Ruotsissa, Puerto Rikossa tai USA:ssa.

Kokkailupiiri valmistaa raakapuuroa Suvi Tikamon johdolla 10.11.2012

Perinteissä tuorepuurossa käytetään suomalaiseen tapaan kaurahiutaleita, mutta elävän ravinnon kokki tekee hyvän puuron pellava- ja chiasiemenistä tai tattarijyvistä. Siemenet liuotetaan ennen käyttöä ja tattarihyvät voi idättää. Veteen tehosekoitettu tuorepuuro maistuu hyvältä, kun lisäät lisukkeeksi esimerkiksi, liuotettuja rusinoita ja marjoja. Katso video:

 

Raakailun ABC  -kurssin Outi Rinteen johdolla 08.10.2011

Elävästä ravinnosta ponnistava ruokatrendi on synnyttänyt Suomeen paljon raakakokkailuun liittyviä kursseja. Outi Rinne kouluttaa ja kirjoittaa ravinnosta ja mielen hyvinvoinnista sekä järjestää aiheesta koulutuksia. Rinne on hyvin perehtynyt kasvis- ja raakaruokaan. Katso video:

Zucchininuudelit on raakailijan arkiruokaa. Outi Rinne näyttää miten sitä saa kesäkurpitsasta spiraalileikkurilla. Katso, miten kesäkurpitsasta voi tehdä nauhaa tai spagettia spiraalileikkurilla. Tämä on hauska tapa valmistaa raakapastat niin porkkanoista kuin kesäkurpitsoista. Vihanneksista voit leikata kolmenkokoista nauhaa: ohutta, spiraalimaista tai ohuempaa tai leveää nauhaa. Näin saat värikkäitä ja koristeellisia suikaleita salaattiin! Katso video:

Täyteläinen ja terveellinen kastike syntyy cashewpähkinöistä. Liotuksen myötä niistä saa aikaan myös silkkisen sileitä tahnoja. Outi Rinne näyttää miten. Vitamixin tehosekoittimella valmistat kaikkea mehuista keittoihin. Katso video:

ERY:n pikkujoulut 2.11.2011

Raakaruoka on taipuisa konsepti, joka muotoutuu taitavissa käsissä melkein miksi tahansa: keitoiksi, kastikkeiksi, mehuiksi, pastaksi, leiväksi ja täytekakuiksi. Nyt Suvi Tikamon johdolla valmistetaan jouluruoat. Katso video:

Tule vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan!

ERY:n toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen on ERY:n hallituksen vastuulla. Seuraava hallitus valitaan yleisessä syyskokouksessa.