Toiminta

Raakaa meininkiä -raakaruokakurssimme Helsingin keskustakirjasto Oodissa 22.10. onnistui jälleen loistavasti!

 

 

 

 

 

 

 

 

Raakaa meininkiä -raakaruokakurssi Oodissa 22.10.2019. Lue lisää ->

Kiitokset osallistujille ja kouluttajallemme Satu Moilaselle sekä sponsoreillemme @ruohonjuurioy @kiemi.fi ja @terranovafinland.

Osallistujat kertovat:

”Todella lämmin kiitos eilisestä raakaravintokurssista, tehokas , antoisa kurssi kolmeessa tunnissa. Kaiken lisäksi pelkäsin miten ”huono”vatsani reagoi ruokaan niinkin myöhään syötynä, mutta ei mitenkään, nukuin erittäin hyvin. Kiitos!”

”Oli kyllä mahtava ja inspiroiva kurssi! Itsellä tuo elävä on jäänyt lähinnä ituihin, salaatteihin ja ”villipirtelöihin”. Pääruokia en ole tainnut tehdä kertaakaan -on vaan ollut vaikea ryhtyä tulkitsemaan reseptejä, joita kotona on ollut jostain 80-luvun alkupuolelta Ervamaan kirjan muodossa. AIka pitkä etsikkoaika!

 

22.09.2019 Raakaa meininkiä -kurssi pidettiin kirjasto Oodissa ERY:n kouluttajan Satu Moilasen johdolla. Kurssilaiset loihtivat kauniin, herkullisen ja terveellisen ateriakokonaisuuden. Kiitokset sponsoreillemme Green MJK, mikrofarmi Kiemi, Ruohonjuuri Oy ja Silmusalaatti Oy. Katso kuinka helposti syntyy raakaruokaa ja varaa paikka seuraavalle kurssille!

Tulevat kurssit ja tilaisuudet:

Vehnänorasluento Tampereella 31.10.2019 Lue lisää ->.

Jouluhyvää-raakaruokakurssi Oodissa 26.11.2019 Lue lisää ->.

Elävän ravinnon päivä Kampin Ruohonjuuressa 7.12.2019

Tule näkemään ja kokemaan miten valmistetaan elävää raakaravintoa, kaikkein ilmastoystävällisintä ruokaa!

Raakaa meninkiä -kurssit antavat hyvän pohjan raakaruoan valmistamiselle kotona

Kurssilaiset saavat tietoa elävästä raakaravinnosta ja käytännön kokemusta ruoan valmistamisesta. ERY:n kursseilla saa aina ruokaohjeet mukaan paperikopioina ja halutessaan myös tiedostona. Ruokaohjeet saa halutessaan myös ruotsiksi. Kokkauskursseilla ei käytetä gluteenipitoisia raaka-aineita eikä valkoista sokeria.

Raakaruokakurssi Lahdessa 24.01.2019 Koiskalan kartanossa

ERY järjesti kurssin yhteistyössä Tosiruoka Nina Westerbackin ja Koiskalan kartanon kanssa. Koiskalan kartanossa pidetty kurssi oli osa ERY:n maakuntakiertuetta. Katso video:

Muutama kommentti kurssilta:

“Ihana miljöö ja pieni, kodikas ryhmä. Paljon kivempi kuin suurkeittiössä.”-kurssiosallistuja.

“Olet helposti lähestyttävä ihminen ja kurssista jää kiva fiiis. Sellainen fiilis, että teet työtä täydellä sydämellä”-kurssiosallistuja.

“Parasta on tehdä yhdessä ruokaa sun hyvällä opastuksella. Koko ympäristö on kaunis ja ihana. Osaat opastaa hyvin. Ihailen rauhallisuuttasi ja selkeyttäsi.”-kurssiosallistuja.

Elävän raakaravinnon kurssien historiasta

Ruoan kypsentämiseen käytettävät valmistusmenetelmät sekä raaka-aineet vaihtelevat suuresti eri puolilla maapalloa. Sen sijaan elävän ravinto on samaa ympäri maailmaa.

Raakoja kasviksia söivät jo luolamiehet, mutta muoti-ilmiöksi ne nousivat Ann Wigmoren elävän ravinnon ohjelman myötä 1970-luvulla.

Ann Wigmore kehitti idättämisen ja versottamisen sekä vehnänoraan kasvattamisen ja puristamisen mehuksi. Hän korosti lehtivihreän ja vihermehujen tärkeyttä paranemisprosessissa ja otti käyttöön modernin keittiökonetekniikan, jonka avulla ruoka voitiin mehustaa, soseuttaa ja pilkkoa, mikä teki ruoansulatuksen helpoksi. Ann Wigmore piti elävän ravinnon kursseja myös Suomessa viitenä kesänä peräkkäin.

Suomessa elävää ravintoa ovat edistäneet muun muassa Monica Dahl-Partonen ja kasvisravintola Aurinkotuulen perustaja ja Elävä ravinto -kirjan kirjoittaja Elsa Erwamaa.  Ahvenenmaan elävän ravinnon instituutti opetti elävän ravinnon tekoa 1980-luvulta aina tälle vuosikymmenelle asti. Nyt lähimmät elävän ravinnon kurssikeskukset sijaitsevat Ruotsissa. Elävän ruoan tekoa voi opetella kurssikeskuksissa ulkomailla Ruotsissa, Puerto Rikossa tai USA:ssa.

Kokkailupiiri valmistaa raakapuuroa Suvi Tikamon johdolla 10.11.2012

Perinteissä tuorepuurossa käytetään suomalaiseen tapaan kaurahiutaleita, mutta elävän ravinnon kokki tekee hyvän puuron pellava- ja chiasiemenistä tai tattarijyvistä. Siemenet liuotetaan ennen käyttöä ja tattarihyvät voi idättää. Veteen tehosekoitettu tuorepuuro maistuu hyvältä, kun lisäät lisukkeeksi esimerkiksi, liuotettuja rusinoita ja marjoja. Katso video:

 

Raakailun ABC  -kurssin Outi Rinteen johdolla 08.10.2011

Elävästä ravinnosta ponnistava ruokatrendi on synnyttänyt Suomeen paljon raakakokkailuun liittyviä kursseja. Outi Rinne kouluttaa ja kirjoittaa ravinnosta ja mielen hyvinvoinnista sekä järjestää aiheesta koulutuksia. Rinne on hyvin perehtynyt kasvis- ja raakaruokaan. Katso video:

Zucchininuudelit on raakailijan arkiruokaa. Outi Rinne näyttää miten sitä saa kesäkurpitsasta spiraalileikkurilla. Katso, miten kesäkurpitsasta voi tehdä nauhaa tai spagettia spiraalileikkurilla. Tämä on hauska tapa valmistaa raakapastat niin porkkanoista kuin kesäkurpitsoista. Vihanneksista voit leikata kolmenkokoista nauhaa: ohutta, spiraalimaista tai ohuempaa tai leveää nauhaa. Näin saat värikkäitä ja koristeellisia suikaleita salaattiin! Katso video:

Täyteläinen ja terveellinen kastike syntyy cashewpähkinöistä. Liotuksen myötä niistä saa aikaan myös silkkisen sileitä tahnoja. Outi Rinne näyttää miten. Vitamixin tehosekoittimella valmistat kaikkea mehuista keittoihin. Katso video:

ERY:n pikkujoulut 2.11.2011

Raakaruoka on taipuisa konsepti, joka muotoutuu taitavissa käsissä melkein miksi tahansa: keitoiksi, kastikkeiksi, mehuiksi, pastaksi, leiväksi ja täytekakuiksi. Nyt Suvi Tikamon johdolla valmistetaan jouluruoat. Katso video:

Tule vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan!

ERY järjesti 24.8.2019 Helsingin keskustakirjasto Oodissa keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin yhdistyksen toimintaa ja tulevaisuutta. Paikalla oli viitisentoista ihmistä. Keskustelutilaisuudessa puhuttiin mm siitä, etteivät kaikki perheenjäsenet ole valmiita nopeaan muutokseen. Makutottumukset muuttuvat hitaasti. Helpointa on aloittaa niin, että aluksi vain aamupuurot ovat raakoja. Päätimme kehittää erillisiä kursseja aamupuuroille, raakakeitoille, pääruuille ja jälkiruuille.

Kurssien yhteyteen toivottiin myös infoa tarvittavista laitteista, sekä laitteiden ja tarvikkeiden hankintaan alennuksia.  Kaikkien koneiden ostoa (blenderi + monitoimikone + pikaleikkuri + mehupuristin + kuivuri) ei aina voi tehdä kerralla kustannussyistä. Miten järjestää hallittu muutos, joka ei rasita kukkaroa eikä suolistoa? Yhdistykseltä toivottiin lisää vinkkejä muutoksen tekemiseen.

ERY:n toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen on ERY:n hallituksen vastuulla. Seuraava hallitus valitaan syyskokouksessa.

Sääntöjen mukainen syyskokous pidetään 16. marraskuussa 2019.

Sinäkin voisit tulla mukaan. Tule vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan!

Lue lisää tulevasta kokouksesta –>

Kutsu lähetetään viimeistään 14 päivää ennen kokousta.