Yhdistyksen perustehtävä

Elävän ravinnon yhdistys, nykyään Elävä raakaravinto ry, perustettiin yli 40 vuotta sitten. Yhdistyksen perustehtävä on tiedon levittäminen elävästä raakaravinnosta ja sen parantavasta vaikutuksesta sekä jäsenten tukeminen elävän ravinnon elämäntavan noudattamisessa.

***

***

Yksilötasolla moni on saanut elävästä raakaravinnosta apua terveyden ylläpitoon ja jopa parantunut elintapasairauksistaan myös siinä vaiheessa, kun lääketieteen keinot ovat loppuneet. Onnistuminen perustuu tietämykseen ja harjoitteluun ruokamuutoksen toteuttamisessa. Yhteisön tuki on osoittautunut tässä prosessissa korvaamattomaksi.

ERY järjestää lähikursseja, keskustelutilaisuuksia ja käyttää some-kanavia levittämään tietoa ja kokemusta elävän ravinnon ohjelman parantavasta vaikutuksesta.

Käynnistimme lähi- ja etäkeskustelupiirit. Niiden avulla levitämme sanomamme, vaihdamme kokemuksia sekä haemme lisää jäseniä. Samalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat ERY:n jäsenet pääsevät toimintaan mukaan. Kokouskutsujina toimivat yhdistyksen hallituksen jäsenet. Tilaisuuteen pääsee puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Jäsenet löytävät linkin löydät tiedotteesta, jonka he saavat sähköpostiinsa.

Yhdistyksen perustehtävä on saamassa yhä suuremman painoarvon yhteiskunnassa, jossa niin kutsuttuihin elintapasairauksiin sairastutaan entistä nuorempina ja lasku niiden hoidosta yhteiskunnalle vain kasvaa.

ERY haluaa edistää myös sitä, että ihmisen aiheuttamat ilmastonmuutoksista johtuvat ongelmat saadaan vähenemään ja terveydenhoitokustannusten jatkuva kasvupainotteinen käyrä saadaan kääntymään laskuun.

Yhdistyksen talous perustuu pääasiassa jäsenmaksuihin ja TE-toimiston myöntämään palkkatukeen. Toiminnan tavoite on nostaa jäsenmäärää yhdistyksen talouden ja toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Palkkatuetun toimistotyöntekijän avulla yhdistyksen toiminnan pyörittämiseen liittyvät moninaiset tehtävät saadaan säännöllisesti hoidettua.

Yhdistys saa myös jonkin verran tuloja pitämällä ruokakursseja sekä hakemalla apurahoja ja sponsorointia kohdennetusti eri hankkeisiin.

3.1. Sähköinen viestintä

Yhdistyksen kotisivujen tietosisältöä päivitetään säännöllisesti. Tietoa elävästä ravinnosta ja kokemuksesta sen käytöstä kartutetaan nettisivuille. Ajankohtaisiin ravintoa ja terveyttä koskeviin asioihin pyritään reagoimaan mahdollisimman nopeasti.

Yhdistyksellä on kaksi Facebook-sivua. Toinen niistä on suljettu ryhmä, johon pääsee jäseneksi lähettämällä liittymispyynnön ylläpidolle. Keskustelu siinä on ajoittain hyvinkin vilkasta ja keskittyy elävään raakaravintoon ja kokemuksiin sen käytöstä.

Yhdistyksen julkinen Facebook-sivu on tiedotuskanava erilaisten tapahtumien ja kurssien mainonnassa. Sivun lukijamäärä on jatkanut kasvamista vuodesta toiseen. Sivuston näkyvyyttä lisätään päivittämällä aktiivisesti uutisia ja tapahtumatietoja.

3.3. Sisäinen tiedottaminen

Lopetimme paperilehden ja olemme korvanneet sen jäsentiedotteella, koska haluamme välittää yhdistyksemme viestin myös nuorelle sukupolvelle. Jäsentiedotteita yhdistyksen tulevista tapahtumista ja ajankohtaisista asioista lähetetään sähköpostitse.

Yhdistyksen jäsenet ja myös sen toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhdistykseen yhteydessä sähköpostitse, Facebook- ja Instagram-tilien kautta tai puhelimitse puhelinaikoina.

Etäkeskustelupiirien avulla myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat ERY:n jäsenet pääsevät toimintaan mukaan.

4. ERY:n ruokavideot

Koronan aikana lähikurssien sijasta jäsenille tarjottiin opetusvideoita, jossa elävän ravinnon kouluttajat kertovat elävästä raakaravinnosta sekä näyttävät, kuinka ruokia valmistetaan. Kotisivun ruokavideot ovat saaneet monia kokeilemaan raakaravinnon valmistamista kotona.

Ruokamuutos vaatii myös henkista valmistautumista, joten videoissa käsitellään myös muutoksen hallintaa. Jotkut ruokatottumukset voivat olla niin syvällä mielessä, että niistä poisoppiminen kestää aikansa. Yhtä lailla elimistön totuttelussa raakaan kasvisruokaan voi olla omat haasteensa. Asta Laihon videokurssit auttavat siirtymävaiheessa.

Tarvittaessa opetusvideoiden tekeminen jatketaan, osa  videoista tulee olemaan vain jäsenten käytössä.

4. 1 Muu kurssitoiminta

Yhdistys jatkaa vuonna 2019 aloitettujen, Raakaa meininkiä -reseptikirjaan perustuvien lähikurssien järjestämistä.

Yhdistys tukee raakaravinnon ja elävän ravinnon kouluttajia heidän työssään. Kouluttajat voivat ilmoittaa kursseista jäsentiedotteessa ja yhdistyksen nettisivujen Kurssitoiminta -tiedotuspalstalla, Facebookissa ja Instagramissa maksutta.

Helsingin keskustakirjasto Oodi on osoittautunut hyväksi paikaksi järjestää erilaisia kokoontumisia. Lähikursseja pidetään myös Helsingin ulkopuolella.

Yhdistys pyrkii kehittämään yhdyshenkilöverkostoaan. Yhdistyksellä on useita alueellisia yhdyshenkilöitä, ja heidän avullaan pyritään kehittämään paikallista toimintaa.

Yhdistys etsii uusia tapoja edistää alan tutkimusta ja jakaa käytännön tietoa elävästä raakaravinnosta. Yhdistyksen vaikutusta pääkaupunkiseudun ulkopuolella pyritään kasvattamaan keskustelupiirien ja kurssien avulla sekä lisäämällä yhdistyksen näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Tarkoitus on vahvistaa jo olemassa olevaa jäsenkantaa ja laajentaa jäsenverkostoa.

Pyrimme kokoamaan yhteen kaikki ne, jotka haluavat edistää tietoutta elävästä raakaravinnosta ja sen käytön hyödyistä.

***

***