LEHTIVIHREÄ PARANTAA

Otteita Hippocrates Health Instituten johtajan, ravitsemustieteen asiantuntijan Brian Clementin esitelmästä, jonka hän piti ERY:n 17.6.2010 järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Parhaiten Floridassa sijaitseva Hippocrates Health Institute tunnetaan taistelusta syöpää vastaan. Instituutin hoito ja opetus on jo 50 vuotta perustunut Ann Wigmoren luomaan elävän ravinnon ohjelmaan. Instituutissa on tänä aikana käytännössä osoitettu miten elävällä ravinnolla voi saavuttaa optimaalisen terveyden.

Brian Clement: Miten syöpä voitetaan

Taistelussa syöpää vastaan ei voi edetä kompromissien kautta pikkuhiljaa. Pitää ryhtyä taisteluun täysin voimin. Päätöksen jälkeen pitää ryhtyä sataprosenttiseksi raakaravinnon syöjäksi ja 100 %:ksi vihreiden kasvisten syöjäksi. Puhun nimenomaan vihreän ravinnon parantavasta vaikutuksesta. Kaikki raakaravinto ei kuulu tähän.

Sairaille ei suositella makeiden hedelmien syöntiä. Kaikki elimistön solut käyttävät energiakseen sokeria, mutta syöpäsolut ahmivat sokeria monin verroin enemmän kuin terveet solut johtuen kiihkeästä jakautumisestaan. Siksi makeita hedelmiä ei tule syödä ennen kuin sairaudessa on tapahtunut muutos parempaan.

Toinen tärkeä asia on, että sairaan ei tule syödä kuumennettua ruokaa. Ranskassa selvitettiin jo 1930-luvulla leukosytoosin (kohonnut valkosolujen määrä veressä) vaikutus sairauksien syntyyn.

Kun elimistöömme on päässyt tunkeilijoita, kuten vieraita mikrobeja, ensiavun järjestää immuunijärjestelmä. Se synnyttää tulehdustilan, joka antaa huutia vierasaineille ja -eliöille.

Ravintoaineiden rakenne muuttuu, kun sitä kuumennetaan. Immuunijärjestelmän valkosolut lähtevät tämän vieraan, kuumennettaessa muuttuneen aineen kimppuun. Kuumennetun ruoan jatkuva käyttö voi johtaa siihen, että tulehdus voi kroonistua. Silloin keho ei enää kykene sammuttamaan sitä ja terveet kudokset alkavat vaurioitua.

Yliaktiivinen immuunivaste voi johtaa esimerkiksi allergioihin, nivelreumaan, autoimmuunisairauksiin ja astmaan. Tulehdustilan rauhoittamiseksi tulisi pyrkiä palauttamaan keho luonnolliseen immuunitasapainoon. Siksi sairaan ei tule syödä kuumennettua ruokaa. Syövän hoidossa immuunijärjestelmän kaikki voimat pitää keskittää sairauden hoitoon.

Kolmas tärkeä terveydentekijä ovat versot sekä makean veden levät ja merilevät.

Taistelussa syöpää vastaan ihminen tarvitsee paljon energiaa. Mitkä kasvit sitovat itseensä eniten auringon energiaa? Versot sitovat sitä monta kertaa enemmän kuin vihannekset. Vihermehuja saa puristamalla sitä versoista ja vihreistä vihanneksista. Instituutissa potilaat saavat joka päivä 2-4 annosta vihermehua. Puolet tästä mehusta on puristettu versoista. Jokainen mehuannos sisältää myös paljon proteiinia.

Myös merilevät ovat ylivoimaisia proteiininlähteitä.  Merilevät keräävät ravintoaineita niiden huuhtoutuessa mereen ja siksi ne sisältävät tänään enemmän ravintoaineita kuin koskaan. Sinivihreät ja vihreät levät sisältävät 52 prosenttia proteiinia. Vertailun vuoksi sanottakoon, että esimerkiksi teurastetun kotieläimen veren proteiinipitoisuus on vain 19 prosenttia. Sinivihreiden levien proteiinipitoisuus on jopa 54 prosenttia. Nori, dulce ja wakame -levät ovat valtamerten ylivoimaisia proteiininlähteitä, kun taas versot ovat proteiininlähteitä maan päällä ja makeanveden levät järvissä.

Kun ihminen alkaa syödä oikein, hän laihtuu, sillä terveellinen ruoka ei lisää painoa. Keitetyt vihannekset, juusto ja maitotuotteet lisäävät painoa, kun taas raakaravinto ei. Nykyään ihmiset käyvät kuntosaleilla, kun he haluavat pudottaa painoaan. Omassa tutkimuksessani olen tullut siihen johtopäätökseen, että ihmiset jotka syövät tätä maailman parasta ruokaa, josta nyt puhumme, eivät lihoa ja elävät terveemmin kuin kukaan muu.

Toinen sairaus, jota paljon hoidamme, on diabetes. Ihmiset hankkivat itselleen diabeteksen omilla ravintovalinnoillaan, kuten myös sydänsairaudet. Vain 2 % ihmisistä saa sydänsairauden perinnöllisenä. Sydänsairaista 95% on lihavia ihmisiä, jotka syövät lihaa ja liikkuvat vähän. Näiden sairauksien potilas- ja tukiyhdistykset keräävät tutkimusvaroja ja lääkeyritykset kehittävät lääkkeitä näihin sairauksiin, vaikka niistä parantuminen vaatii vain tietoa ja oikeaa asennetta. Ei kukaan muu ole kiinnostunut siitä, että olisimme terveitä. Meidän pitää itse herätä ja ottaa täysi vastuu siitä mitä syömme.

Mikä tekee ravinnosta elävän

Raakaa ruokaa on se, mikä otetaan raakana puusta tai maasta, ja vasta parin viikon päästä se on pöydässäsi. Sen sijaan elävää ravintoa ovat jyvät, siemenet tai pavut, joita sinä idätät kotonasi ympäri vuoden. Sinulla on elävä puutarha keittiössäsi. Otat täyden vastuun siitä mitä laitat suuhusi. Miksi raaka ei riitä? Silloin kun hedelmä kypsyy, pienet entsyymit saavat sen kasvamaan. Kun se tulee riittävän raskaaksi, tuuli pudottaa sen maahan. Tämä ei onnistu, jos maa jossa hedelmä kasvaa, sijaitsee muutaman tuhannen kilometrin päässä Suomesta, jossa aiot syödä hedelmän. Joten hedelmä poimitaan kuukausi tai kaksi ennen sitä hetkeä, jolloin hedelmä olisi täysin kypsä. Jos lapsi syntyy pari kuukautta ennen laskettua aikaa, mitä sille tehdään? Sama pitäisi tehdä raa´alle hedelmälle. Elävän ravinnon antimet sen sijaan kasvavat rauhassa ja vasta sen jälkeen sato korjataan. Siksi itu sisältää kymmenen kertaa enemmän ravintoaineita kuin luomuhedelmä, joka on poimittu kaukana kotoasi. Vehnänoras, jonka olet itse kasvattanut, on jopa 30 kertaa ravitsevampaa. Vehnäoraspuntti sisältää saman verran ravintoaineita kuin 2 kiloa vihanneksia! Täyden vastuun siitä mitä syöt ja mitä olet, otat kasvattamalla omaa puutarhaa kotonasi.

Ravinnon antamaa elinvoimaa voi mitata

Elävän ravinnon korkea sähkömagneettinen varaus, on merkki sen elinvoimasta. Itämaisessa lääketieteessä on jo 2000 vuotta sitten tajuttu, että kehon toiminta perustuu sähkömagneettisiin impulsseihin, joita nykyaikaisilla menetelmillä pystytään myös mittaamaan. Instituutissa meillä on tekniikkaa, joka pystyy mittaamaan kehon sähkömagneettista toimintaa ja vaikuttamaan siihen. Solujen korkea sähkömagneettinen varaus on tärkeää, sillä niistä kehomme tärkeät elimet rakentuvat. Kasvisten sähkömagneettinen energia välittyy meihin entsyymien avulla, mutta entsyymit tuhoutuvat silloin kun ruoka kuumennetaan. Kun ihmiset tulevat instituuttiin, me käytämme näitä teknisesti kehittyneitä laitteita ja mittaamme heidän solujensa sähkömagneettiset taajuudet. Kun he lähtevät, me teemme taas samat mittaukset ja huomaamme aina kuinka valtava muutos on tapahtunut. Mitä enemmän energiaa soluissamme on, sitä enemmän elämää kehossamme on.

Suurelta osin keuhkosyöpä on tupakanpolton seurausta. Savuke ei sellaisenaan anna ihmiselle syöpää, mutta se antaa vapaita radikaaleja. Nämä reagoivat solujemme sähkölatausten kanssa. Kun syömme prosessoitua ruokaa tai saamme kemikaaleja kehoomme, nämä tuhoavat solujen rakenteita. Terveellä solulla on kyky vastustaa vapaan radikaalin vaikutusta. Kun solun sähkömagneettinen varaus on heikko, se ei pysty vastustamaan vapaiden radikaalien vaikutusta. Solut lähtevät liikkeelle ja alkavat muodostaa suuria massoja, joita me kutsumme kasvaimiksi. Ainoastaan terve solu pystyy vastustamaan tätä häiriötä.

Proteiinin alkulähde

Miten sitten elävä ravinto pystyy suojaamaan meitä vahingoilta? Muistamme että auringon energia muuttuu kasveissa proteiiniksi. Fotosynteesin ansiosta vihreä lehti muuntaa auringon energian proteiiniksi ja vapauttaa happea. Nykyään ajatellaan, että annetaan kasvissyöjäeläimen ensin syödä kasvi, tapetaan eläin ja syödään se proteiinin saamiseksi.

Solujen energialähteet

Vasta viime vuosina olemme ymmärtäneet, että soluillamme on kolme energialähdettä. Yksi niistä on glukoosi, jota saamme eniten vihreistä kasviksista. Jos kuitenkin syömme muita sokeripitoisia ruokia, voimme samalla ylläpitää vahingollisia bakteereita.

Sokeria syödään liikaa ja ihmiset voi jakaa niihin, jotka ovat sokeriaddikteja, ja niihin, jotka ovat paranemassa tästä riippuvuudesta. Jopa silloin, jos käytämme liikaa makeita hedelmiä tai esimerkiksi porkkanamehua, saamme liikaa sokeria. Suurin osa ihmisistä ei ole tässä asiassa valmis tekemään suurta muutosta, mutta kun vene uppoaa, pitää vain rohkeasti hypätä veteen ja uida rannalle.

Toinen tärkeä elinvoiman lähde on happi.  Urheiluharjoituksista huolimatta moni meistä ei hengitä riittävästi, sillä aina kun hermostumme, lakkaamme hengittämästä oikein. Raakaravinnosta kuitenkin saa happea. Kun keität ruokaa, nautit sen tuoksusta. Se tuoksu on juuri ruoastasi poistuvan elämän tuoksu.  Silloin kun ruoassa ei ole happea, emme pysty rakentamaan siitä myöskään proteiinia.

Kolmas tärkeä energianlähde ovat välttämättömät rasvahapot. Niitä voi saada runsain määrin muun muassa hampun, pellavan ja chian siemenistä. Kun ihmiset kärsivät muistinmenetyksestä, syynä on muun muassa näiden rasvahappojen puutostila. Idätetty chian, hampun tai pellavan siemen on paras välttämättömien rasvahappojen lähde. Nämä siemenet ovat myös täydellisiä proteiinivarastoja. Idätettäessä siemeniä proteiinit muuttuvat vaikeasti sulavista helposti sulaviksi. Idätys lisää myös siementen aminohappojen määrää. Elävä ruoka on parasta ja se on sekä köyhien että rikkaiden ulottuvilla.

Otteet Brian Clementin esitelmästä on koonnut Georgi Shurupov