Elävä ravinto lievitti reumaa

Ojansivu Merja

Helsingin Sanomat 24.1.1993

Elävän ravinnon ruokavalio vaikuttaa suotuisasti reumapotilaiden kokemaan ja myös eri mittareilla mitattuun sairaudentilaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin osa potilaista hyötyy tiukasta raakaravintodieetistä. Äärimmäistä kasvisruokavaliota on kuitenkin työläs noudattaa, ja lisätutkimuksia kaivataan.

Professori Osmo Hänninen Kuopion yliopistosta on vetänyt tutkijaryhmää, jonka tehtävänä oli saada tieteellistä näyttöä elävän ravinnon vaikutuksesta nivelreumaan. Tutkimuksen tuloksia esiteltiin reumatologien koulutuspäivillä Heinolassa.

Tutkittu elävän ravinnon ruokavalio koostui yksinomaan idätetyistä siemenistä, versoista, hedelmistä, pähkinöistä, juureksista ja vihanneksista. Osa ruoka-aineista hapatetaan, eikä mitään kuumenneta yli 45 asteen lämmössä.

Tutkimukseen valittiin 43 reumapotilaan ryhmä, josta puolet nautti kolmen kuukauden ajan pelkästään elävää ravintoa. Vertailuryhmä jatkoi entistä ruokavaliotaan. Dosentti Tapani Helve tutki potilaat Kivelän sairaalan poliklinikalla.

Hännisen mukaan tutkimustulokset osoittavat ennen muuta sen, että suomalaiset reumapotilaat nauttivat liian vähän energiaravintoaineita ja saavat liian vähän rautaa, sinkkiä ja niasiinia.

”Elävää ravintoa syöneet eivät kärsineet näistä puutteista. Lisäksi reumapotilaat kokivat elävän ravinnon auttaneen. Paluu normaaliin sekaruokaan pahensi potilaiden mukaan jälleen oireita.”

Kivut vähenivät, tulehdus laantui

Myös runsaasti lehtivihreää sisältävä vehnänorasmehu näyttäisi Hännisen mukaan vaikuttavan myönteisesti. Koehenkilöiden veren karoteenipitoisuus nousi, mutta B-12-vitamiinin pitoisuus laski. Karoteenin puolestaan tiedetään sammuttavan tulehdukseen liittyviä haitallisia sivureaktioita.

Ulosteiden bakteerikasvusto muuttui elävää ravintoa syöneillä suuresti ruokavaliokokeilun aikana, ja maitohappobakteerien määrä lisääntyi merkittävästi. Suoliston bakteerikasvustolla oletetaan olevan merkitystä myös reumasairauksien synnyssä.