Luin ERY:n 4/1994 -jäsenlehden. Siinä 5 terveysalan ammattilaista pohti ravinnon merkitystä terveydelle! Heidän ajatuksensa ja ohjeensa eivät ole vanhentuneet mitenkään. Tuli mieleen, että viime vuosina lääkärit eivät ole juurikaan kirjoittaneet jäsenlehteemme. Silloin 30 vuotta sitten lehtemme oli yksi harvoista, jotka kirjoittivat kasvisravinnosta. Nykyään lääkäritkin neuvovat elintapasairaita pidättäytymään punaisesta lihasta, suolasta, sokerista ja kovista rasvoista. Valistus etenee kuitenkin hyvin varovaisesti, jotta potilaat eivät tuntisi, että he ovat itse jotenkin aiheuttaneet sairastumisensa. Samalla luodaan toiveita, että terveydenhuolto tulee tarjoamaan aina vain tehokkaampia lääkkeitä elintapasairauksien hoitoon. Kasvisruokavalio, etenkin elävä raakaravinto, olisi kuitenkin hyvin tehokas keino näiden sairauksien ehkäisemiseen.
Valistuksesta huolimatta keskimääräinen suomalainen jatkaa lihansyöntiä ja syö sitä noin 79 kiloa vuodessa, suunnilleen siis miehen painon verran. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan noin kymmenen kiloa kasvirehua. Suurin osa Suomen viljasta käytetäänkin rehuksi ja sen lisäksi eläimille viljellään nurmirehua yli 700 000 hehtaarin alalla.
Tehokkaampaa olisi viljellä ruoka suoraan ihmisille
Kasviksista koostettu ruokavalio on paitsi terveellinen, myös ekologinen ja eettisesti kestävä valinta. Me haluamme säilyttää maapallon elinkelpoisena tuleville sukupolville ja siksi ei ole yhdentekevää, keitä valitsemme tulevaan eduskuntaan. Sen asialistalle pitää saada eläinperäisten tuotteiden tukien suuntaaminen kasvituotantoon, mainonnan rajoittaminen ja muun muassa kouluruokailun suunnittelu.
Lääketieteen tohtori, neurologi Juha Lempiäinen nosti näitä asioita esiin HS:n Mielipide-palstalla 30.3. Hänen edustamansa Lääkärin sosiaalinen vastuu ry korostaa kotisivullaan, että ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät yksilövalinnat, kuten lihansyönnin rajoittaminen ovat myös terveystekoja. Parhaiten muutokseen motivoivat henkilökohtaiset esimerkit.
Suurimmaksi osaksi tai täysin kasviksista koostettu ruokavalio on lukuisissa tutkimuksissa todettu terveellisemmäksi kuin muut ruokavaliot. Moni ERY:n jäsen on todennut tämän myös henkilökohtaisesti. Hyviä esimerkkejä ei ole koskaan liikaa! Kertokaa omista kokemuksistanne!