Suola pahasta mikrobillekin

Helsingin Sanomat 22.05.2023

Kaikki tietävät, että suolaa pitää välttää, koska se nostaa verenpainetta. Uutta tietoa sen sijaan on se, että suoliston mikrobit ovat tässäkin mukana.

Eräs tärkeä tapa, jolla suolistomikrobit edistävät terveyttä on se, että ne tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja, kuten asetaattia, propionaattia ja butyraattia.

Nämä rasvahapot imeytyvät suolen kautta verenkiertoon ja kulkeutuvat sieltä kohdekudoksiin. Verenpaineeseen ne liittyvät kulkeutuessaan esimerkiksi munuaisiin ja keskushermostoon. Siellä ne aktivoivat reseptoreja, jotka säätelevät verenpainetta.

Mitä siis tapahtuu suolistomikrobeille jos ne saavat ravinnossa liikaa suolaa? Tätä testattiin saksalaisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Nature-tiedelehdessä vuonna 2017.

Terveille vapaaehtoisille annettiin normaalin ravitsemuksen lisäksi kuusi grammaa suolaa kahden viikon ajan, mikä kaksinkertaisti heidän suolan kulutuksensa.

Kahden viikon päästä tutkijat tarkistivat, miten kävi suoliston hyville Lactobacillus -bakteereille. Niiden määrä oli vähentynyt rajusti – ja vapaaehtoisten koehenkilöiden verenpaine oli noussut.

Mahdollinen selitys verenpaineen nousulle on se, että kun hyvien bakteerien määrä laskee, myös lyhytketjuisten rasvahappojen tuotanto vähenee.