Ykköstyypin diabetes alkaa suolistosta

Diabeteksen hillitsijät Helsingin Sanomat 22.5.2023

Ykköstyypin diabetes on autoimmuunitauti, jossa elimistön puolustussolut hyökkäävät haiman beetasolujen kimppuun ja tuhoavat ne. Seurauksena haima ei enää voi erittää insuliinia, jolloin solut eivät saa energiaa.

Sairauden alkusyy on tuntematon, mutta viime vuosina monet eläinkokeet ovat viitanneet siihen, että ykköstyypin diabetes alkaisi suolistosta.

Amsterdamin yliopiston tutkijat testasivat ulostesiirteen vaikutusta ykköstyypin diabetekseen. Noin kolmekymmentä potilasta hoidettiin ulostesiirteellä ja tutkimuksen julkaisun aikaan heitä oli seurattu vuoden verran.

Tutkimuksen alkaessa kaikilla oli jonkin verran beetasolujen toimintaa jäljellä – ja niin oli myös vuoden päästä. Tulos tarkoitti, että ulostesiirre osti beetasoluille lisäaikaa.

Se puolestaan vahvistaa sen havainnon, että suolistobakteereilla voi olla jotakin tekemistä ykköstyypin diabeteksen patofysiologiassa.

Yllättävä havainto oli, että tehokkaimmin autoimmuunitulehdusta rauhoitti bakteeri Desulfovibrio piger.

Tätä rikkivetyä tuottavaa bakteeria on aiemmin pidetty enemmän tai vähemmän pahiksena. Se on yhdistetty ummetukseen ja Desulfovibriot ryhmänä esimerkiksi Parkinsonin tautiin.

Tässä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että mitä korkeammat D. pigerin tasot, sitä hitaampaa oli beetasolujen tuho. D. piger on luultavasti yleisin ryhmänsä bakteeri suolistossa.

Tutkimus julkaistiin vuonna 2020 BMJ Gut -julkaisusarjassa.

Siirre lievitti autismia

Autistisilla potilailla on usein vaikeita suolisto-ongelmia. Siksi yhdysvaltalaiset tutkijat kokeilivat muutama vuosi sitten, auttaisiko ulostesiirre näihin ongelmiin.

Arizonan osavaltioyliopiston tutkimuksessa 18 vapaaehtoista sai ulostesiirteen, minkä jälkeen vatsaongelmat alkoivat hellittää viikoissa.

Tutkimuksen lopussa 80 prosenttia vapaaehtoisista oli saanut ulostesiirteestä apua. Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Todellinen yllätys koettiin kuitenkin kahden vuoden päästä, kun tutkijat tapasivat potilaat uudestaan. Nyt myös potilaiden autistiset oireet olivat selvästi lievittyneet.

Lähtötilanteessa 83 prosenttia vapaaehtoisista oli luokiteltu vaikeasti autistisiksi. Kahden vuoden jälkeen vaikeasti autistisen kriteerit täytti enää 17 prosenttia potilaista. Yli 40 prosenttia ei enää täyttänyt autismin määritelmää lainkaan.

Myös vatsaongelmat olivat poistuneet lähes kaikilla.

Nopea suoli lihotttaa

Mitä hitaammin uloste suolessa kulkee, sitä enemmän siitä ehditään imeä kaloreita. Näin voisi ainakin luulla, mutta asia onkin päinvastoin.

Tanskalaisesa tutkimuksessa uloste kulki suoliston läpi nopeimmin ihmisillä, joiden suoliston valtalaji oli Bacteroides, mutta silti he saivat nyhdettyä siitä eniten kaloreita. Vertailuryhmänä olivat ihmiset, joiden suoliston valtalaji oli joko Prevotella tai Ruminococcus.

Koska Bacteroides-ryhmän ihmiset imivät ravinnosta kaloreita keskimääräistä tehokkaammin, he olivat myös painavampia kuin ihmiset Prevotella tai Ruminococcus -ryhmässä

Tutkimus julkaistiin Mivrobiome-tiedelehdessä.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000008606700.html?share=a0579d3b18e19feb9eace82588abcff2

https://www.hs.fi/tiede/art-2000008165762.html?share=0399ba6d9488c5de0e72321c151d89e9

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006602718.html?share=3d279a77ff25872c3da9924ee931e244