Mihin kaikkeen sinun kehosi kykenee

ERY:n lehden toimittaja Kaija Shurupov: 
"Kokemusasiantuntijoiden tietoa kaipaavat kaikki, jotka aloittavat kamppailun sairautta vastaan elävän ravinnon avulla".

Tänä erityisenä vuonna 2020 olemme joka päivä seuranneet koronavirukseen sairastuneiden ja siihen kuolleiden määriä. Itse sairastin koronan lievänä maaliskuun lopussa. En käynyt lääkärissä, eikä diagnoosia siis ole, mutta 8 päivää kestänyt kuume ja muut oireet, vaikkakin lievät, puhuivat koronan puolesta. Mies ei sairastunut, mutta tunsi pyöräillessä outoa pistelyä keuhkoissa. Lievä tautimuoto todennäköisesti siis myös hänellä.

Brittiläisen lääketieteen julkaisun The Lancetin (HS 5.4.2019) mukaan joka viides kuolema maailmassa kytkeytyy epäterveelliseen ruokavalioon: sokerin, suolan ja lihan liiallinen kulutus johtaa miljooniin kuolemiin joka vuosi. The Lancet julkaisi tutkimuksen, jossa verrattiin ruokavalion ja sairauksien kehitystä vuosina 1990-2017. Aineisto oli kerätty 195 maasta. Maapallon väestöstä lähes miljardi kärsii aliravitsemuksesta, kun taas lähes kaksi miljardia siitä, että syö liikaa ja vääränlaista ruokaa. Vääränlaisesta ravinnosta seuraa elintapasairauksia. Niitä poteva sairastuu muita helpommin myös koronan vakavaan muotoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei puhu verkkosivuillaan elintapasairauksista, vaan kansantaudeista. Kansantauti kuulostaa kuitenkin joltain pysyvältä kansan ominaisuudelta, johon ei voi vaikuttaa, vähän kuin kansanluonne. Kun puhutaan elintapasairauksista, ensimmäinen ajatus on, että niihin voi ja pitää vaikuttaa.

Tehokas vaikutuskeino on ravinto, elävä ravinto varmasti yksi tehokkaimmista ja nopeimmin vaikuttavista keinoista. Suomi sai uudet viralliset ravitsemussuositukset vuonna 2014. Niissä kehotetaan syömään kasviksia ja hedelmiä viisi kertaa päivässä, 5-6 annosta. Puolet pitäisi olla vihanneksia ja juureksia, puolet hedelmiä ja marjoja. Myös se mainitaan, että osa tulisi syödä raakana. Hyvään suuntaan ollaan menossa, jos näitä suosituksia noudatetaan.

Britanniassa asia on viety vielä pidemmälle. Siellä analysoitiin vuosittain yli 65 000:en vähintään 35-vuotiaan aikuisen terveystottumuksia vuosina 2001-2008. Seuranta-aika oli 7,5 vuotta, jona aikana 4 399 tutkittavaa kuoli. Kuolema osui vain harvoin niihin, jotka söivät päivittäin ainakin seitsemän annosta kasviksia ja hedelmiä. Tutkijat halusivatkin nostaa suosituksen seitsemään annokseen päivässä. Vähintään seitsemän vihannes- ja hedelmäannosta päivässä vähensivät tutkimuksen mukaan kuolemanvaaraa 42 prosenttia. Syöpäkuoleman vaara väheni 31 ja sydäntauti- tai aivohalvauskuoleman 25 prosenttia. Tulokset on julkaistu Britannian lääkäriseuran epidemiologian alan lehdessä ja niistä kertoi 3.4.2014 Helsingin sanomat.

Kerätään yhdessä paljon lisää Minun tarinani -kertomuksia

Muun muassa HUS kouluttaa kokemusasiantuntijoita suunnittelemaan ja kehittämään palveluita tai auttamaan potilaita, omaisia ja sairaalan henkilökuntaa. Pääsy kokemusasiantuntijakoulutukseen edellyttää omakohtaista kokemusta sairaudesta tai sairastavan läheisenä tai omaisena elämisestä.

Elintapasairauksia vastaan kamppaillessa tarvitaan myös elävän ravinnon kokemusasiantuntijoita. Tutkimustieto auttaa tekemään ravintomuutoksia koskevia päätöksiä. Päätöksentekoa ja muutoksen toteuttamista helpottaa huomattavasti, jos tarjolla on myös kokemustietoa. Ann Wigmore kehitti elävän ravinnon ohjelman erityisesti vakavasti sairastuneille. Heille ohje 5-6 annosta kasviksia ja hedelmiä päivässä, josta osa raakana, ei riitä. Elävän ravinnon ohjelmassa kaikki ravinto on raakaa ja suuri osa myös elävää, eli otettu lautaselle tai tehosekoittimeen kasvuvaiheessa ituina tai vasta leikattuina versoina.

Elävän raakaravinnon syöjillä on valtava määrä arvokasta tietoa. Sitä on meillä kaikilla, aivan aloittelijasta lähtien. Kun aloittaa elävän raakaruoan syömisen, joutuu heti hankkimaan paljon tietoa. Pelkän lisukesalaatin syömisellä ei pärjää. Aloittelija käy yleensä elävän ravinnon kurssin tai hankkii ja lukee kirjallisuutta. Hän onkin monesti paras asiantuntija, kun kysytään tarkkoja tietoja raakaravinnosta. Kokemusasiantuntija hänestä kehittyy suhteellisen nopeasti.

Elävän ravinnon kokemusasiantuntijoita tarvitaan

Jo vuoden kokemus elävän raakaravinnon käytöstä tekee kokemusasiantuntijan. Joka vuosi kokemusta karttuu ja useamman vuoden elävää raakaravintoa syönyt osaa jo kertoa ravintomuutoksen pitkäaikaisvaikutuksista ja ohjata elämäntavan rutiinien luomisessa. Erityisen arvokkaaksi kokemusasiantuntijan tiedon tekee se, että usein hän on parantunut elävän ravinnon avulla jostain elintapasairaudesta, jopa useammasta.

Paraneminen on tietysti aina suhteellista, myös lääketieteen keinoin paraneminen. Lääketieteen keinoin parantunut syöpä saattaa uusia, samoin muut sairaudet. Myös elävän ravinnon avulla terveytensä palauttanut voi sen menettää, jos siirtyy kovin kauas elävän ravinnon tieltä. Kukaan ei voi tietää tarkkaan kuinka pitkään elävän ravinnon ohjelmaa pitää noudattaa tiukasti. Hippocrates Health Institute neuvoo vakavasti sairastaneita asiakkaitaan, etenkin syöpäpotilaita, pysymään 100 % elävän ravinnon kuurilla kaksi vuotta paranemisesta.

Useimmat meistä elävän ravinnon avulla parantuneista ovat muuttaneet ruokavaliotaan väljemmäksi, kun aloittamisesta on kulunut muutama vuosi. Useimmat meistä, myös vakavasti sairaat, ovat paranemisvaiheessakin poikenneet ajoittain ruokavalion tiukasta noudattamisesta. Se ei kaada ruokavalion myönteisiä vaikutuksia, mutta saattaa hidastaa niitä.  

Missään tapauksessa poikkeamiset eivät ole syy olla kirjoittamatta omaa tarinaa. Päinvastoin: poikkeamisen vaikutuskin on tärkeää tietoa. Kokemusasiantuntijat voinevat kaikki kertoa, että paranemisen jälkeen on riittänyt, että syö elävää raakaravintoa noin 80 % ruoasta. Kirjoittakaa myös tästä omia kertomuksianne. Meidän on yhdessä kerättävä kokemustarinoita elävän raakaravinnon vaikutuksista ja sen avulla paranemisesta auttaaksemme muita. Tätä tietoa ei lääketieteellä juuri ole.

Kokemusasiantuntijoiden omat kertomukset parantumisesta ovat erittäin arvokkaita. Jos oma paranemistarina auttaa edes yhden elintapasairaan kokeilemaan elävän ravinnon tehokuuria ja paranemaan, on hyöty valtava sekä parantuneelle että yhteiskunnalle.

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara:
"Osa maaiilman väestöstä saa liian epäterveellistä ruokaa, ja osa saa ruokaa liian vähän. Ei riitä, että pystymme ruokkimaan kaikki maailman ihmiset, vaan ruuan täytyy pitää meidät terveenä" Helsingin Sanomat 17.7.2020

Elävän ravinnon ystävä -lehti on koko olemassaolonsa ajan julkaissut paranemiskertomuksia, viime vuosina ”Minun tarinani” -palstalla. Tarinoita on kuitenkin olemassa paljon enemmän kuin mitä lehti saa julkaistavakseen. Usein me vähättelemme omaa onnistumistamme ravintomuutoksen toteuttamisessa. Vaiva, joka on parantunut, ei muutaman vuoden kuluttua enää tunnukaan vaivalta, jos sitä ylipäätään terveenä enää muistaa. Vakavasta sairaudesta parantunut voi ajatella, että tarina ei ole uskottava, koska virallista diagnoosia paranemisesta ei ole. Kun yhdistys aloitteli toimintaansa runsas 30 vuotta sitten, kokeneimmat yhdistyksen jäsenet jopa varoittelivat, että ei saa sanoa parantuneensa sairaudesta, koska asiaa ei ole lääkäri todennut.

Kokemusasiantuntijoiden tietoa kaipaavat kaikki, jotka aloittavat kamppailun sairautta vastaan elävän ravinnon avulla. Kirjoita oma tarinasi ja lähetä se lehteen julkaistavaksi. Voit myös sopia puhelinhaastattelusta, jos kirjoittaminen tuntuu vaikealta. Ota yhteys yhdistykseen ery@elavaravinto.fi, niin lehden toimitus sopii kanssasi haastattelusta. Minun tarinani -kertomuksesi julkaistaan Elävän ravinnon ystävä -lehdessä ja myöhemmin myös yhdistyksen verkkosivulla www.elavaravinto.fi. Ollaan yhteydessä!

Kaija Shurupov