Ruokareissu Järvi-Suomessa – ravintolavinkkejä lomailijoille

Pia Jarlas ja Leif Granholm ovat käyneet tutustumassa Järvi-Suomessa kasvisruokapaikkoihin. 2/2021 – jäsenlehdessä he jakavat ravintolavinkkejä lomailijoille ja kertovat kokemuksistaan.

Suosikkiravintoloiksi nousivat klassikot

Oli hienoa nähdä, että Suomen ikoniset matkailukohteet Punkaharju ja Puijo ja niissä Punkaharjun Hotelli ja Puijon Tornihotelli ovat elämänsä kunnossa ja kukoistavat. Molemmissa ravintolarakennukset on kunnostettu suurella ammattitaidolla paikkojen erityispiirteet huomioiden vanhaa kunnioittaen ja siihen uutta hyvällä tyylitajulla yhdistäen.

Upeita kokemuksia molemmat: Punkaharjun ja Puijon maisemat ja molemmissa oli ainutlaatuinen ravintolainteriööri, huippuluokan annokset ja tärkeässä roolissa lähiruoka, luonto ja luonnon antimet. Oivallisia kohteita, jos merkkipäiviä tai juhlia on jäänyt juhlimatta tai haluaa hemmotella itseään.

Huom! Kaikki tiedot voivat muuttua, varsinkin aukioloajat! On hyvä varmistaa tiedot etukäteen. Tiedossa on vilkas matkailukesä - tekemällä pöytävarauksen varmistat sisäänpääsyyn.

Jyväskylän ravintolat

Muista ravintoloista nousivat esille Jyväskylän ravintolat. Jyväskylää voikin pääkaupunkiseudun ohella pitää kasvissyöjien Mekkana. Siellä voi valita kolmesta hyvästä, viihtyisästä ja tasavertaisesta ravintolasta.

Salaatti- ja smoothiebaari Tuore

tarjoaa laajan valikoiman raikkaita, tuoreita kylmiä raakatuotteita, joista useat kootaan asiakkaan valinnan mukaan.

www.tuore.fi

Katriinan kasvisravintola

tarjoaa monipuolista, maukasta ja terveellistä kotiruokaa edulliseen hintaan. Lisäksi Katriinan leipomo myy omia leipomotuotteitaan ja omia lounas- ja annosruokiaan.

www.deli@katriina.fi

Beans&more ravintola

erottuu muista omaperäisyydellään ja monipuolisella tarjonnallaan. Täällä tarjotaan mukavia makuyhdistelmiä, joita ei tule vastaan muualla. Ravintola laajentaa kasvisruokatarjontaa monipuolisemmaksi.

www.beansandmore.fi

Nämä ovat tärkeitä ravintoloita, joihin mennään tavallisesti arkena, ja joiden hyvän kasvisruoan ansiosta yhä useampi voi huomata, kuinka maukasta ja terveellistä kasvisruoka on. Se, minkä näistä valitsisin, riippuu lähinnä siitä, mitä tekee mieli: pientä vai isompaa syötävää, kylmää vai lämmintä, nopeasti vai seurustellen, päivällä vai illalla.

Ehkä kuitenkin himpun verran etumatkaa tulisi Beans&more ravintolalle juuri sen omaperäisyydestä.

Vinkki Picnic-kahvilat Jyväskylä ja Kuopio: uusi vegaanisalaatti avocadohärkis, myös itse koottavat salaatit, lisäksi keitot, täytetyt perunat, smoothiet ja tuorepuurot. Kaikissa vegaanivaihtoehtoja.

***

Heila Lähiruokatori Heinolassa

Heinolassa paras löytämämme vaihtoehto oli Heila Lähiruokatori, ja sekin suureksi osaksi sen yhteydessä toimivan todella hyvän lähiruokatorin (myymälän) ansiosta.

Ravintola valitsee raaka-aineet lähiruoka- ja pientuottajaperiaatteella. Ravintola sekä sen leipomo käyttävät ainoastaan laktoosittomia tuotteita ja valmistavat ruokatuotteensa pääosin gluteenittomina.

Päivän lista käsittää kuusi lämmintä ruokalajia, joita on tarjolla koko ravintolan palveluajan niin kauan, kuin niitä riittää. Listan kahdesta kasvisruoasta kumpikaan ei ollut täysin kasvispohjainen (maitoproteiinia). Salaattipöytä oli tarkoitettu lisukkeeksi. Se oli pieni mutta aika hyvä, tosin ei kuitenkaan riittävä pääruoaksi. Saatavilla oli myös vegehampurilainen ja vegesalaatti tofulla ja härkäpavulla.

Ravintola tarjoutui ystävällisesti valmistamaan meille toivomustemme mukaiset ateriat ja suositteli soittamaan erikoisruokavalioista etukäteen, niin että ruoan saa sovittuun aikaan. Halusimme päästä jatkamaan, emmekä jääneet odottamaan.

Siirryimme samassa rakennuksessa toimivalle lähiruokatorille, jolla on yli 250 suomalaisen lähipientuottajan parhaat tuotteet saman katon alla. Tuottajat päättävät hinnat itse, ja Heila myy ne suoraan asiakkaalle.

Siellä oli myös ilahduttavan paljon tuotteita kasvisruokailijalle, mm. tuoreita ituja, monenlaisia kuivattuja vihanneksia, joista uutuutena kuivattuja maa-artisokkia, tuoreita vihanneksia, hyvä valikoima hapan- ja pikkelöityjä tuotteita, erilaisia viljoja ja pakastettua raakakakkua.

Näitä ostimme mukaan matkailuautoomme. Näin monipuolista lähiruokamyymälää en ole tavannut missään muualla.

Heila Lähiruokatori

http://heilan.fi
ravintola@heilan.fi

Työmiehentie 35, 18200 Heinola

Heinolan pohjoinen liittymä, 24

Ravintola 010 239 2399

Myymälä 010 239 2397

***

ABC-aseman salaattipöytä

Vielä oli yksi kortti kääntämättä: ABC-aseman salaattipöytä. Monilla voi olla aivan vääriä luuloja näiden ravintoloiden salaattipöytien valikoimista. Jos nälkä kurnii vatsassa, eikä vastaan tule sitä täydellistä, viihtyisää kasvisravintolaa, josta voi ihailla ihania maisemia, niin kannattaisi harkita vaikka ABC:tä. Tätä vaihtoehtoa ei kannata ylenkatsoa.

***

Mikkelissä Bistro Holvi

Olimme kuulleet, ettei Mikkelissä ole kasvisravintoloita ollenkaan, mutta muuten hyviä ravintoloita on ollut Bistro Holvi ja Vaiha.

Bistro Holvi oli aika kivan näköinen, sisällä pieni alkusalaattipöytä, ei riittävä lounaaksi. Menussa ei kerrota, onko ruokalaji laktoositon, maidoton tai gluteeniton. Koko viikon lounasruoista ehkä yksi oli sellaisenaan vegaaninen. Muissa oli lihaa, kalaa tai juustoa. Jotta vegaaniruokaa voisi saada, olisi paras soittaa edellisenä päivänä, meille kerrottiin.

Menussa pyydettiin ilmoittamaan erikoisruokavaliosta tilattaessa, mutta käyntipäivänä se tuntui vaikealta. Kasvissyöjälle ravintolaa voi ehkä suositella, jos tilaa ruoan etukäteen.

Bistro Holvi

Savilahdenkatu 11, Teatteritalossa

50100 Mikkeli, Puh. 010 2080050

info@bistroholvi.fi

www.bistroholvi.fi

***

Ravintola Vaiha Asemassa

Mikkelissä Ravintola Vaiha Asemassa kannattaa käydä jo tunnelmallisen 1880-luvulla rakennetun rautatieasemarakennuksen takia. Osa rakennuksesta on edelleen VR:n käytössä. Sisääntulo ravintolaan on aseman vanhan, sympaattisen odotussalin kautta. Rakennusta on restauroitu pieteetillä ja nyt se on mitä hienoimmassa kunnossa. Tilaratkaisut ja kaikki mahdollinen vanha rekvisiitta kuten vanhat aikataulut on säilytetty ja seinillä on vanhoja valokuvia.

Ravintolassa tarjoillaan lounasruokaa, jota ei tehdä paikan päällä vaan toimitetaan ravintolaan valmiina, laitetaan esille ja lämmitetään. Erikoisruokavaliotoiveita ei siis voida huomioida. Suurin osa ruoista on laktoosittomia ja gluteenittomia, mutta ei vegaanisia.

Lounasvaihtoehtona on myös alkusalaatti + keitto. Lauantaisin on viikoittain vaihtuva laajempi noutopöytämenu. Vitriinissä on saatavilla perinteisiä makeita herkkuja.

Vaiha Asema

Mannerheimintie 1, 50100 Mikkeli

Puh. 010 325 6090

www.vaiha.fi

ravintola@vaiha.fi

***

Ravintola Tuore Mikkelissä

Salaatti- ja smoothiebaari Tuore Ravintolalla on toimipaikka sekä Jyväskylässä että Mikkelissä täysin samalla periaatteella ja tarjonnalla. Vaiha Asemassa saimme vinkin, että tässä ravintolassa on tarjolla runsaasti raakaruokaa. Eikä se huono vinkki ollutkaan.

Ravintola oli jo suljettu Mikkelissä, mutta pääsimme onneksi myöhemmin kokeilemaan ravintolaa Jyväskylässä. Katso kuvaus Jyväskylän kohdalla. Raakaruokailijalle ylivoimaisesti paras ravintola tässä kaupungissa!

www.tuore.fi

***

Kahvila Alku Savonlinnassa

Kotiruokalounas on tarjolla arkisin kel- lo 11.00-13.30. Lounas koostuu alkusalaatista ja yhdestä lämpimästä ruoasta, joka sisältää yleensä aina lihaa, ja on useimmiten laktoositonta ja gluteenitonta.

Kahvila Alkuun kannattaa tulla nimenomaan salaatille. Kulhon pohjalle tulee runsas salaatti ja vitriinistä voi valita, mitä ja kuinka monta täytettä haluaa. Kun otin myös punajuuripullia ja siivun vuohenjuustoa salaatista tuli vielä täyttävämpi.

Nettisivuilla mainitaan, että valikoimassa on myös gluteenittomia ja vegaanisia leipomotuotteita, mutta käydessämme niitä ei ollut eikä se tainnut olla tavallistakaan. Heillä ei ole raakakakkuja, meille myös vahvistettiin. Joka tapauksessa kahvila on viihtyisä ja sen sijainti aivan keskustassa lähellä nähtävyyksiä on mainio.

Kahvila Alku

lavinkatu 44, 57100 Savonlinna

uh. 044 723 0290

www.kahvilaalku.fi

kahvila@kahvilaalku.fi

***

Kuopion ravintolat

Ennen matkaa kasvisravintolan nettihaku Kuopiosta jäi tuloksettomaksi. Halusimme joka tapauksessa käydä Kuopiossa ja sen maankuulussa, legendaarisessa Puijon tornissa ihailemassa maisemia ja samalla katsastamassa Puijon ravintoloita: Puijon Majaa, Puijon Torniravintolaa ja Tornin kahvilaa.

Nettisivujen kuvista ja esittelyvideosta tiesimme, että kaikki ravintolarakennusten tilat olivat 2019-2020 kokeneet luonnon inspiroiman muodonmuutoksen. Miltä kaikki näyttäisi paikan päällä?

***

Puijon Maja

Puhdasta suomalaista ruokaa, myös vegaanisena

Suurin odotuksin ajoimme ylös rinnettä tornille Puijon luonnonsuojelualueen jyrkkää, suurten kuusien reunustamaa tietä. Suuntasimme ensin tornin juurella sijaitsevalle Puijon Majalle.

Viihtyisä Puijon Maja oli jo entuudestaan luonnonläheinen rakennus, johon uudistuksen metsä- ja luontoteema, joka näkyi esimerkiksi pikku esineissä ja tarjoilukalustossa, sopii kuin nakutettu.

Ravintolassa tapasimme Puijon Ravintoloiden ravintolapäällikön Sari Masasen. Kysyimme häneltä neuvoa, mistä voisimme löytää kasvis- tai kasvisvoittoisen ravintolan Kuopiossa.

– Niitä ei Kuopiossa ole, hän kertoi. – Mutta meiltä saa kyllä kasvisruokaa! Täällä Majassa on arkisin herkullinen lounaspöytä, jossa on joka päivä kasvisvaihtoehto ja aina pystymme tekemään sen myös vegaanisena. Siihen kuuluu myös runsas salaattipöytä ja kasviskeitto, pieni makea ja kahvi, että jos minä arkipäivänä hakisin kasvislounasta, niin tänne minä kyllä tulisin. Täällä käytämme puhtaasti kotimaisia raaka-aineita. Viikonloppuisin on aamupäivällä tuhti retkiaamiainen, iltapäivällä voi tilata bistrolistalta. Kertokaa toivomuksistanne, niin voimme valmistaa toivomustenne mukaisen aterian.

Maistelemme ihastuneina lähiruokapöydän vegeruokalajeja: punajuuret ja paahdetut porkkanat sekä palsternakat ovat juuri sopivan napakoita ja maistuvia. Samaa voi sanoa kaalisalaatista, joka on vaatimattoman näköinen, mutta ah niin hyvä. Siihen sovitettu punaherukkaemulsio sopii ihanasti. Lisäksi tarjolla on herkullista sienimoussea, perunasalaattia ja leipää sekä ruokien makuihin hyvin sointuvia kastikkeita. Sekaruokailijoille pöydällä on liha- ja kalaherkkuja.

***

Puijon Tornikahvila

Kahvilaherkkuja ja suomalaista designia

Kahvilassa voit kokea kauniin näköalan lisäksi paikalliset kahvilaherkut. Kahvilan uudessa kauniissa ilmeessä on 60-lukua ja luontoa. Sisustuksessa elementteinä on vaaleus, kuulaus, päre, koivu ja skandinaavisuus. Huomiomme kiinnittyy mm. kauniisiin koivupintoihin, koristeellisiin marja-aiheisiin ornamentteihin, erilaisiin tuohiesineisiin ja huonekaluihin. Ilmavaa ja kaunista!

***

Puijon Torniravintola

Mieleenpainuva elämys Ravintolan ylpeytenä on Puijon lähiruokapöytä, joka nostaa ylös savolaisen ruoka kulttuurin. Pöydän menu vaihtuu jatkuvasti sesongin mukaan. Voit ottaa koko menun, vain lähiruokapöydän, pääruoan tai jälkiruoan tai näistä kahden yhdistelmän. Torniravintolaan pöytävarauksen tehneiltä ei veloiteta tornin pääsymaksua. (Jälkiruoka maksaa vain kympin – kannattaa harkita!)

– Meillä on lähtökohtana se, että kaikki ruoka tulee siltä alueelta, mikä pyörivissä maisemissa näkyy, kertoo Sari Masanen. – Puhtaiden raaka-aineiden makua ei ole peitetty millään mausteilla, joten niiden oma raikas maku tulee esille. Siksi meillä on helppo valita ja toteuttaa omia ruokavalioita, kun emme keitä ruokia johonkin liemeen, vaan tarjoamme kastikkeet erikseen.

Torniravintolassa interiööri pureutuu syvempään metsän maailmaan, siellä on syvemmät värit, mystisempi ilme ja ripaus maahisuutta sisustuksessa, kertoo esittelyvideo. Seinän kuusipaneelissa on kaunis 3d-kuviointi, joka kuvastaa Puijon metsää.  Sammalpintaa ja tuohta. Sisustus on viimeistelty pienesineistöllä, jossa yhdistyy luonto, käsityö ja taide. Tämä kaikki modernilla tavalla.

Pääruoaksi valitsemme vegaanivaihtoehdon: härkäpapupihvi, auringonkukansiemenkermaa ja kuusiöljyä, juureksia ja kotimaista kvinoaa. Mukavasti koottu vegeruoka-annos (johon kävin hakemassa lisää kastiketta lähiruokapöydästä). Aterian huipennuksena tuli jälkiruoka: pehmeää mansikka- ja mustaherukkasorbettia, jonka hienostuneena, täysin syötävänä koristeena oli keväisiä pihlajan kukkanuppuja niitä ympäröivine lehtineen.

Mikä yhdistelmä: uniikki maisema, silmiä hivelevä luontoaiheinen sisustus ja ainutlaatuinen ateria. Mieleenpainuva elämys!

Puijon Majalle ja Torniravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus. Pöytävarauksen tehneiltä ei veloiteta Tornin pääsymaksua.

***

Runo kahvilan seinällä:

TAITAA OLLA

aika pysähtyä:

nuuhkia kukkia

KAIKESSA RAUHASSA,

antaa luonnon vapauttaa,

maisemien rauhoittaa

KESKITYTÄÄN TÄHÄN HETKEEN

– Elämääsi.

****

Puijon ravintolat huokuvat luontoa ja ylistävät lähiruokaa!

Puijontie 135, 70300 Kuopio

Puh. 0445810455,

www.puijopeak.fi

***

Punkaharju

Kansallismaisemamme Punkaharju ja Hotelli Punkaharju näyttivät meille kauneimman puolensa aurinkoisessa keväthelteessä. Kävelimme harjun huipulla sijaitsevalla vanhalla honkien reunustamalla tieosuudella (onneksi alkuperäistä päällystämätöntä harjutietä on säilynyt Valtionhotellin eteläpuolella) ja jatkoimme alueen reiteillä.

Meidän oli helppo ymmärtää kansalliskirjailijoidemme Runebergin ja Topeliuksen ihailun, hurmion ja liikutuksenkin heidän käynneillään harjulla. Mieltä ylentävä tunne valtasi minutkin. Kokemuksen kruunasi vielä näin uintikauden alussa virkistävä pulahdus järven veteen.

Hotelli Punkaharju

Erityisenä kiinnostuksen kohteena meillä oli tietenkin hotelli Punkaharju ja sen tunnettu ravintola, johon menut on laatinut villiyrtti- ja kasvisruokaguru Sami Tallberg. Testasimme kolmen ruokalajin menun, jonka tilasimme vegaanisena. Tässä ravintolassa osataan takuuvarmasti huomioida erityisruokavaliot ja luoda yhtä laadukkaat annokset kaikille asiakkaille ja kaikilla aterioilla.

Oli ilo nähdä hotelli Punkaharjun kulttuurihistoriallisesti tärkeä rakennus niin upeasti restauroituna säilyttäen 1800-luvun tunnelman, joka viehättää ehkä jopa entistäkin voimakkaammin nyt 2000-luvulla. Vanhaan on pistämättömällä tyylitajulla yhdistetty myös uutta. Hotellin kaikki huoneet ovat erilaiset, kuten myös saman yrittäjän parin sadan metrin päässä sijaitsevassa Keisarinnan Huvilassa, joka sekin on kaunis, koristeellinen puurakennus 1800-luvulta. Aivan erilaisia ovat alueen pienet, punaiset metsämökit, jotka nekin ovat hurmaavia.

Me saimme alkuun pirteää, yrttistä parsakeittoa, jossa parsan maku maistui voimakkaana. Pääruuaksi tuli mehevää, voimakkaasti umaamista munakoisopaistosta lampaankäävän, belugalinssien ja yrttien kera. Viilivadelmaunelma päätti aterian. Mitä hienoimpia makuja ja mitä hienoimmassa ympäristössä! Kuten odottaa sopii, palvelukin oli ensiluokkaista.

Kesällä ravintolassa ei turvavälien varmistamiseksi nähdä noutopöytiä. Lounaalla on ensin alkuruokavalikoima, pääruoka valitaan muutamasta vaihtoehdosta, lopuksi jälkiruoka. Päivällisellä on eripituisia menuita.

Hotellilla on rantasauna ja kesällä hotellin laituriin liikennöi säännöllisesti nostalginen höyrylaiva. Tarjolla on laaja valikoima aktiviteettejä ja lisäksi Saimi Hoyer on ideoinut runsaasti mitä erilaisimpia, pitkin vuotta järjestettäviä teemapäiviä, kuten sieni- ja villiyrttipäivät/viikonloput. Yrittäjällä on valtavasti mielikuvitusta, sitkeyttä ja energiaa sekä intohimoa ja rakkautta, ja toivomme, että se riittää varmistamaan toiminnan jatkumisen tästä eteenpäin.

Hotelli Punkaharju

Punkaharjun Harjutie 596, 58450 Punkaharju

welcome@hotellipunkaharju.fi,

www.hotellipunkaharju.fi

puh. +358 15 511 311

***

Lounasravintola Nila

Puolentoista kilometrin päässä sijaitsee kehuttu metsämuseo Lusto, jonka tiloissa toimii Punkaharjun keittiön toinen kohde lounasravintola Nila, luonnosta, metsästä ja pientuottajista inspiroitunut koko perheen kahvila-ravintola. Lounas sisältää raikkaan salaattipöydän, lämpimän pääruoan pöytiin tarjoiltuna, leipää ja levitettä sekä jälkiruokakahvin/teen, hinta 15 euroa. Saatavilla myös kasvisruokavaihtoehto. Ravintola avautui vasta reissumme jälkeen, mutta uskomme, että hinta-laatusuhde on vähintäänkin hyvä.

Lounasravintola Nila

Lustontie 1, 58450 Punkaharju,

puh. 044-034 5110

nila@hotellipunkaharju.fi

***

Punkaharjun Valtionhotelli

Punkaharjun Valtionhotellin tarina alkoi metsänvartijan talosta, kun vuonna 1845 keisari Nikolai I:n avustuksella harjualueelle rakennettiin metsänvartijan talo, joka palveli myös matkailijoita. Vuonna 1879 talosta alettiin rakentaa Valtionhotellia, jota on myöhemmin laajennettu useaan otteeseen. Majoituspulan vuoksi Punkaharjun Valtionhotellin viereen valmistui 1890-luvulla Keisarinnan Huvila.

Valtionhotellista Hotelli Punkaharjuksi

Punkaharjun Valtionhotelli on edelleen majoituskäytössä ja se Suomen vanhin toimiva majoitusliike. Punkaharjun Valtionhotelli siirtyi vuonna 2016 yksityisten omistajien, Saimi ja Thomas Hoyerin sekä Janne Leinosen omistukseen ja toimii nykyään nimellä Hotelli Punkaharju. Samana vuonna rakennusta ryhdyttiin

restauroimaan ja hotellin toimintaa kehittämään ja monipuolistamaan. Kotiseutuliitto on myöntänyt Vuoden kotiseututeko -palkinnon Hoyereille ja Leinoselle Punkaharjun entisen Valtionhotellin kunnostamisesta ja suuresta uskosta kotiseutunsa menestykseen ja vetovoimaan.

Saimi Hoyerin (o.s. Nousiainen) suku on seudulta kotoisin, ja hän on viettänyt kaikki lapsuutensa kesät Punkaharjun Vaarankylän mökillä. Kansainvälisen mallin uran jälkeen Hoyer asettui perheineen asumaan Punka- harjulle noin kymmenen vuotta sitten. Hänen käsissään hotelli on noussut uuteen loistoon.

– Punkaharju on kansallismaisemana vaalittava ja tärkeä, mutta minulle Punkaharju on aivan erityisen rakas paikka ja ylpeyden aihe, Saimi Hoyer toteaa eräässä lehtijutussa.

Ravintola ja Sami Tallberg

Hotellin ydintiimissä alusta saakka vaikuttanut ruokavisionääri Sami Tallberg on ottanut taas vahvempaa otetta keittiössä ja ryhtynyt viemään hotellin ruoka- ja juomatuotetta entistä villimpään ja vivahteikkaampaan suuntaan. Palkittu keittiömestari, villiyrttipioneeri ja sienifriikki Sami Tallberg tunnustaa elämäntehtäväkseen luonnonkasvien ja villisienten puolesta puhumisen, niiden käytön opastamisen ja korkeakulttuuriin luokiteltavan gastronomian jonka kulmakivinä ovat villin luonnon ainekset.

Vinkki: Sami Tallbergin kivoja villivihannesvideoita löytyy YouTubesta.

***

Jyväskylä

Jyväskylän asukkaat ovat onnekkaita! Heillä on kaupungin keskustassa kolme hyvää ravintolaa, joista kaksi kasvisravintolaa ja yksi päävoittoisesti kasvisravintola. Tuoreessa on pääosin salaatteja ja smoothieita, Katriinassa on alkusalaattia ja lämpimiä ruokia, sen leipomossa myös leipomotuotteita ja smoothieita, Beans&moressa luovuutta ja omaperäisyyttä, monenlaista ruokaa.

Salaatti- ja smoothiebaari TUORE Jyväskylässä ja Mikkelissä

 Ravintola toimii samalla konseptilla molemmissa toimipisteissä: tarjolla on tuoreita salaatteja, kasvissosekeittoa, smoothieita, tuorepuuroa, raakakakkua, raakasuklaata ja leivonnaisia.

Ravintola on kasvisvoittoinen ravintola, jossa eläinperäisiä raaka-aineita on vain jotkin salaattiainekset, ja maanantaisin perinteisesti tarjottava tomaattisosekeitto on laktoositon muttei maidoton. Muina päivinä kasvissosekeitto on maidoton ja koko viikon gluteeniton.

TUOREessa raakaruokailijalla on valinnanvaraa

– Nimensä mukaisesti ravintolamme tarjoavat kaiken tuoreena: päivän sosekeitto ja tuorepuuro valmistetaan aamulla ravintolassa ja salaattiin kuuluvat täysjyväsämpylät leivotaan samana aamuna, kertoo yrittäjä Marjo Säde. – Valmistamme itse myös omat cookiet, raakakakut ja raakasuklaan.

Tuoreen päätuotteet ovat herkullinen salaatti ja makoisa smoothie. Saat takuuvarmasti juuri sellaisen salaatin tai smoothien minkä haluat, sillä valitset itse annoksesi ainesosat monipuolisesta valikoimasta – molemmilla on yli kolmekymmentä vaihtoehtoa!

Salaatin kastikevaihtoehdoista voit valita makuhermoillesi sopivimman. Smoothieihin ei lisätä sokeria ja marjat ovat aina kotimaisia.  Otimme salaatin, joka oli värikäs, raikas, maukas, tuore, sopivan kokoinen, ruokaisa ja vitamiinipitoinen. Ei paljon muuta hyvältä salaatilta voi toivoa – kuin ainoastaan sitä, että niitä saisi kotikulmiltakin!

TUORE Jyväskylä

Asemakatu 10, Kauppalaispiha

40100 Jyväskylä, puh. 040 552 1209

Ota yhteys: katinpaakkelssit@gmail.com

***

TUORE Mikkeli

Porrassalmenkatu 25, 50100 Mikkeli

Puh. 040 661 5707

Tutustu:

www.tuore.fi  

Ota yhteys: katinpaakkelssit@gmail.com

***

Katriinan Kasvisravintola

Ravintola on ollut tv-kokkina tunnetun Maija Silvennoisen omistuksessa jo 17 vuotta. Hän lähti kehittämään sitä moderniksi vegaaniravintolaksi. Nykyään myös hänen tyttärensä Sara-Sofia on mukana omistajana ja pyörittämässä yrityksen toimintaa.

Terveellistä ruokaa, maut ja hinta kohdallaan

– Ravintolan tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdasta ja hyvänmakuista ruokaa. Valmistamme päivän ruoat sekä sämpylät joka päivä alusta alkaen sesongin raaka-aineista ja tietenkin ilman lisäaineita. Salaattikastikkeet, hummukset jne. teemme itse ja idätämme myös itse idut, kertoi Sara-Sofia.

Ravintolan puolella koko lounas sisältäen alkusalaatin, kolme lämmintä ruokalajia (kaksi keittoa), sämpylä ja kiisseli tai kahvi maksaa ravintolassa vain kympin. Opiskelijalle sitäkin vähemmän. Menut vaihtuvat päivittäin. Käydessämme noutopöydässä oli tarjolla papukasviskeitto, marokkolainen paprikakeitto ja paistoksena bataattiquinoapata ja sen kanssa tomaattikastike. Ja kyllä oli herkullista!

Laatu-hintasuhde oli erinomainen ja ravintola viihtyisä.

DELI & Bakery

Viereisestä ovesta on sisäänkäynti DELI & Bakeryyn. Siellä on erillinen kolmen ruokalajin lounastarjoilu ja lisäksi kolme ruoka-annosta. Tarjolla myöskin luomuviinejä ja pienpanimotuotteita. Tietysti myynnissä on leipomon omia tuoreita tuotteita kuten joka päivä juureen leivottuja leipiä, leipomosta vaihtuvia herkullisia leivonnaisia. Ostimme mukaan muutamia harvinaisen herkullisia rieskoja iltapalallemme. Ravintola on helposti lähestyttävä hyvän ja maukkaan kasvisruoan tunnetuksi tekijä. Nostamme hattua!

Katriinan Kasvisravintola ja DELI + Bakery Kauppakatu 11, Jyväskylä

Ravintola +358 14 4498880

info@katriina.fi

Katriina DELI + Bakery +358 50 511 2444

www.deli@katriina.fi

***

Beans&more

Satuimme paikalle ravintolan 4-vuotissyntymäpäivänä ja tapasimme molemmat omistajat Milla Aarnion ja Jenni Lammen. Olimme jo syöneet lounaan, mutta totesimme, että paikka on kiinnostava ja ansaitsee tarkemman tutustumisen. Onneksi palasimme lounaalle vielä matkamme viimeisenä päivänä paluumatkalla Kuopiosta.

Ihanaa soul foodia ja onnistuneita makuyhdistelmiä

Beans& more on sataprosenttisesti kasvispohjainen kahvila ja ravintola. Parasta ravintolassa on sen monipuoliset ja omaeräiset menut, jotka kaikki ovat voimassa aamusta iltaan. Snacks -menussa on pelkistettyjä pikkuannoksia.

Kovempaan nälkään pääruokamenussa on tuhteja annoksia, joissa on onnistuneesti yhdistelty eri raaka-aineita ja makuja.

Esimerkiksi valitsemassani Buddha Bow- lissa oli salaattia, punakaalia, talon kikherneestä valmistettuja marinoituja tsukune- pyöryköitä (kikherne), talon punaisella pestolla maustettua kvinoaa, porkkanaa, marinoitua paprikaa, päärynää, avokadoa, porkkana-basilikahummusta, puffattua kvinoaa, versoja ja talon lime-sitruunakastiketta. Aivan parasta! Olimme oli yhtä tyytyväisiä valitsemaamme taco-annokseen, jossa oli pähkinämarinoitua tofua, salaattia, punakaalislawta, porkkanaa, inkiväärikurkkua, riisinuudelia, marinoitua punasipulia, avokadoa, tuoretta korianteria ja talon chilitahnaa sekä paprikamajoneesia.

Kivalta lisukelistalta voi tilata esimerkiksi kastikkeita, vihreää salaattia tai ranskalaisia. Otimme lisäksi rapeat bataattiranskalaiset ja vielä aamiaislistalta mukaan iltavälipalaksi mustikka-kardemummatuorepuuron. Nam!

Juomapuolellakin on valinnan varaa: laaja valikoima tuorepuristettuja mehuja ja smoothieita sekä korkealaatuisia kahveja ja teetä, joiden kanssa sopii ravintolan käsintehdyt leivonnaiset ja raakaleivonnaiset.

Saatavilla myös pienpanimo-oluita, viinejä ja cocktaileita.

Ravintola kutsuu ruokiaan ‘soul foodik- si’ ja nyt ymmärrämme miksi. Makunystyrämme olivat täysin myytyjä. Mikä ihana lopetus ravintolakierroksellemme – tänne tulemme uudelleen!

Beans&more

Asemakatu 11, 40100 Jyväskylä

Puh. +358 50 351 7731

www.beansandmore.fi

info@beansnmore.fi

***

Mitä opimme matkalla?

Kasvisruokailu on epätavallista. Useimmissa ravintoloissa esimerkiksi kauramaito ja muut kaura- ja soijatuotteet eivät toistaiseksi ole käytössä, ei edes kahvimaitona. Kasvisruokaa ei ollut kovin paljon tarjolla, ellei kelpuuttanut ruokiin pe- rinteisiä maitotuotteita ja juustoja tai pelkkiä salaatti-tomaatti-kurkkusalaatteja.

Mutta ravintoloissa oli ihanan auttavaisia ihmisiä! Monta kertaa meille tarjouduttiin tekemään meille sopivaa ruokaa ja meitä kuunneltiin tarkalla korvalla. Jos vaivautuu soittamaan ravintolaan etukäteen, ruokaa saisi monesti sovittuna aikana ihan tavallisestakin ravintolasta. Raakaruokaa oli sentään kohtuullisen paljon, mutta elävää ravintoa ei. Muutamassa paikassa sitä oli koristekäytössä. Mutta sehän ei tietenkään ollut mikään yllätys. Jotain positiivistakin tapahtuu: ituja on sentään alkanut tulla kauppoihin.

Varmistakaa tiedot ja paikat etukäteen

Kaikki tiedot voivat muuttua, varsinkin aukioloajat! On hyvä varmistaa tiedot ja paikat etukäteen. Tiedossa on vilkas matkailukesä – tekemällä pöytävarauksen varmistat sisäänpääsyyn.