Reagoi ennen kuin on liian myöhäistä

Sairastuneelle diagnoosi voi tulla yllätyksenä, mutta keholle ei. Elintapasairauksien kohdalla diagnoosia on edeltänyt niin sanottu esivaihe. Esimerkiksi heikentynyt sokerinsieto viittaa esidiabetekseen, mutta sitä ei pidetä sairautena. Diabetesliiton asiantuntijalääkäri Pirjo Ilanne-Parikan mukaan ”Esidiabetes ei ole sairaus. Se on merkki aineenvaihdunnan muuttumisesta ja kohonneesta riskistä sairastua. Tarkoitus on, että ihmiset itse alkaisivat kiinnittää huomiota elintapoihinsa ja painon kehitykseen, ja muuttaisivat kehityksen suuntaa”.

Sairauden esivaihe on saattanut kestää vuosia. Silloin kudoksissa on syntynyt koko ajan lisää tulehduksen välittäjäaineita. Tulehdusta kutsutaan hiljaiseksi tai matala-asteiseksi tulehdukseksi, koska sitä ei heti huomaa. Matala-asteisen tulehduksen tiedetään liittyvän tyypin 2 diabetekseen, nivelreumaan, keliakiaan ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

Mikä saa aikaan tulehduksen?

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia kertoo kirjassaan Syö oikein, sammuta tulehdus (WSOY 2019) miten ruoka käynnistää elimistössä tulehduksen aterian jälkeen: ”Syömämme ruoka aiheuttaa kehoomme aterian jälkeisen tulehduksen. Jos syömme toistuvasti ”väärin”, väärä ruoka saa aikaan tulehdussolujen aktivoitumisen ja kroonisen tulehdustilan, joka pitkällä aikavälillä aiheuttaa vakavia häiriötiloja ja jopa sairauksia.”

Kuumennettu ruoka saa aikaan tulehdussolujen aktivoitumista. Syöminen aiheuttaa elimistössä aina pienen tulehdusreaktion. Iso ruoka-annos tai runsas kovan rasvan osuus ruoassa saa tulehduksen leimahtamaan, samoin pitkälle jalostetut hiilihydraatit.

Tulehdus aiheuttaa verenvirtauksen lisääntymistä ja verisuonten seinämien läpäisevyyden kasvua. Tässä tilanteessa paikalle hakeutuu lisää tulehdussoluja.

Nyrkkisääntö on, että mitä suurempi annoskoko, mitä prosessoidumpi tuote ja mitä vähemmän kasviksia, sitä suurempi on tulehdusvaste. Makeat ja rasvaiset jälkiruuat synnyttävät vahvan tulehdusreaktion.

Vuosia ylikierroksella toimivaan elimistön immuunijärjestelmään saattaa lopuksi tulla häiriö, jolloin immuunijärjestelmä alkaa hyökätä omia soluja vastaan. Tästä seuraa kudostuhoa aiheuttava tulehdusreaktio – autoimmuunisairaus.

Hiljainen tulehdustila on systeeminen tekijä. Tällainen systeeminen tulehdus voi vahingoittaa ьнжы aivojemme suojamuuria, veri-aivoestettä.

Veri-aivoeste on hiussuonten seinämistä koostuva raja, joka erottaa keskushermoston ja muun kehon toisistaan. Se valikoi, mitä aineita ja aineenvaihdunnan tuotteita verenkierrosta pääsee aivoihin.

Epidemiologian professori Mika Kivimäen mukaan ”Tulehduksen seurauksena veri-aivoesteen seinämien rakenne ja tiiviys voivat heikentyä niin, että seinämät alkavat läpäistä verenkierrossa olevia aivoille vahingollisia aineita”.

Glymfaattinen järjestelmä on aivojen puhdistuskoneisto. Sen tehtävä on huuhtoa aivoista pois tarpeettomia ja myrkyllisiä aineita. Jos puhdistus ei toimi kunnolla, aivoihin alkaa kertyä haitallisia proteiinisakkaumia.

Jos haitalliset aineet eivät kulkeudukaan riittävästi pois aivoista, keskushermostoon voi syntyä hermosoluille vahingollinen tulehdustila. Ja jos tila pitkittyy, aivojen puolustusreaktio voi kääntyä haitalliseksi. Silloin puolustusjärjestelmään kuuluvat syöjäsolut voivatkin alkaa vahingoittaa hermosolujen liitoksia ja muuntaa aivoissa olevia proteiineja haitalliseen muotoon.

Näin voi tapahtua varsinkin silloin, jos tulehdus muuttaa hermosoluja huoltavien ja suojaavien mikroglia-tukisolujen toimintaa, Kivimäki lisää. Mikrogliat ovat osa aivojen omaa puolustusjärjestelmää, jonka aktivoitumisen tulehdus voi laukaista. Aivoja rappeuttava prosessi voi johtaa muistisairauteen.

Me voimme vaikuttaa sairastumisriskiin elintavoillamme!

PS. Jos haluat nähdä ruokavaliomuutoksesi tuloksia selvinä lukuina, teetä CRP:n mittaus. Matala-asteinen tulehdus mitataan niin sanotulla herkällä CRP-mittauksella eli hs-CRP-mittauksella. Hs on lyhenne sanoista high sensitive.

Hs-CRP mittaa alle kymmenen olevia CRP-arvoja. Jos herkkä CRP-arvo on vähintään 3, mutta enintään 10, elimistössä on matala-asteinen tulehdus.

Herkän CRP:n voi käydä mittauttamassa yksityisellä lääkäriasemalla tai laboratoriossa. 

Lue lisää: