Mitä on elävä ravinto?

Elävä ravinto sisältää runsaasti voimakkaassa kasvussa olevia, erittäin ravintoainepitoisia, ”eläviä” osia: ituja, versoja ja oraita, joita voi myös itse kasvattaa. Muita raaka-aineita ovat ovat vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat, pähkinät, pavut ja siemenet.

Raa’assa itämättömässä siemenessä, pähkinässä tai jyvässä entsyymit ovat ”lepotilassa”. Aktivoidaksesi entsyymit, siemeniä liotetaan vedessä.

Perussalaattia syömällä moni kasvisten sisältämä vitamiini jää nimittäin saamatta. Varsinkin naisilla folaatin saanti jää helposti liian alhaiseksi suosituksiin nähden.

Folaattia on paljon monissa tummanvihreissä kasviksissa, kuten parsakaalissa, lehtikaalissa, mangoldissa ja pinaatissa. Vaikeasti sairaiden tulee nauttia ravintonsa mahdollisimman helposti sulavana eli mehustettuna tai soseutettuna. Opi tekemään viherkeittoa!

Myös punajuuri, palsternakka, porkkana ja kukkakaali ovat hyviä folaatin lähteitä. Tee niistä pateita. Hienonna juurekset monitoimikoneessa, murskaa pähkinät ja sekoita keskenään.

Tee siemenistä tai pähkinöistä kastike ja kaada esim. utujen päälle:

Aineksien liottaminen ja hienontaminen tekevät ravinnon helposti sulavaksi, jolloin kehokin osaa ottaa siitä maksimitehot irti.

Aterioita ei kuumenneta yli 42-47 C-asteen. Kuivatun leivän valmistuksessa käytetään kuivuria, jonka lämpötila on matala. Koska raaka-aineita ei kuumenneta, ravintoarvot jäävät korkeiksi. Oikealla tavalla valmistettuna kasvisruokaa virkistää elimistöä eikä väsytä.

hhhhhhhhhhh

ggggggggggggggggggggg

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

***

Elävässä ravinnossa tärkeintä on, että se parantaa. Raakaravinnossa maku on ehkä tärkeämpää.

———————————————–

———————————————–

———————————————–

”Ruoka on oivallinen keino menneisyyden hahmottamiseen. Se on ollut toisaalta historiaa ohjannut tekijä ja toisaalta yhteiskunnallisten muutosten heijastaja”,

kirjoittaa Suomen ja Pohjois-Euroopan historian dosentti, filosofian tohtori Ritva Kylli tuoreessa tietokirjassaan Suomen ruokahistoria – Suolalihasta sushiin (Gaudeamus).

Elävä raakaravinto ry on avannut uuden sivun suomalaisessa ruokahistoriassa.

***