ELÄVÄ RAVINTO

Elävä ravinto sisältää runsaasti voimakkaassa kasvussa olevia, erittäin ravintoainepitoisia, ”eläviä” osia: ituja, versoja ja oraita, joita voi myös itse kasvattaa. Muita raaka-aineita ovat ovat vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat, pähkinät, pavut ja siemenet.

Raa’assa itämättömässä siemenessä, pähkinässä tai jyvässä entsyymit ovat ”lepotilassa”. Aktivoidaksesi entsyymit, papuja, pähkinöitä ja siemeniä liotetaan vedessä.

Perussalaattia syömällä moni kasvisten sisältämä vitamiini jää nimittäin saamatta. Varsinkin naisilla folaatin saanti jää helposti liian alhaiseksi suosituksiin nähden.

Folaattia on paljon monissa tummanvihreissä kasviksissa, kuten parsakaalissa, lehtikaalissa, mangoldissa ja pinaatissa. Vaikeasti sairaiden tulee nauttia ravintonsa mahdollisimman helposti sulavana eli mehustettuna tai soseutettuna. Opi tekemään viherkeittoa!

Myös punajuuri, palsternakka, porkkana ja kukkakaali ovat hyviä folaatin lähteitä. Tee niistä pateita. Hienonna juurekset monitoimikoneessa, murskaa pähkinät ja sekoita keskenään.

Tee siemenistä tai pähkinöistä kastike ja kaada esim. itujen päälle:

Aineksien liottaminen ja hienontaminen tekevät ravinnon helposti sulavaksi, jolloin kehokin osaa ottaa siitä maksimitehot irti.

***
***
***
***
***

Kuivatun leivän valmistuksessa käytetään kuivuria, jonka lämpötila on matala. Koska raaka-aineita ei kuumenneta, ravintoarvot jäävät korkeiksi. Oikealla tavalla valmistettuna kasvisruokaa virkistää elimistöä eikä väsytä.

hhhhhhhhhhh

ggggggggggggggggggggg

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Elävässä ravinnossa tärkeintä on, että se parantaa. Raakaravinnossa maku on ehkä tärkeämpää.

***

Siirtyminen elävään ravintoon tuo mukanaan usein voimakkaita fyysisiä muutoksia. Ne liittyvät elimistön puhdistumiseen ja alkuvaiheessa saattavat olla rajujakin. Elävä raakaravinto ry:n jäsen Asta Laiho kertoo, miten sellerimehun käyttö on auttanut häntä elävälle raakaravinnolle siirtymisessä:

”Puhdistumisoireet menevät ohi ja ne pitää vain kestää, jotta paraneminen voisi alkaa!”

gjgjgjgjg